Google Nest Mini - Ideální pomocník do vaší domácnosti? (Recenze)

Naposledy upraveno: 15. ledna 2020

Čím více elektronických zařízení máme k dispozici, tím pohodlnější náš život je. A pomyslným králem těchto zařízení usnadňujících život jsou právě hlasové vyhledávače, jimž dlouhodobě vévodí Alexa od společnosti Amazon.

Na paty mu ale stále více šlape Google Nest Mini, který je s každou svojí verzí jen lepší. Co na něm oceňujeme nejvíce? Jak dobře musíte umět anglicky, abyste byly schopni každodenního používání? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Google Nest Mini
Publikováno: 14. ledna 2020
Upraveno: 15. ledna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Chytrá zařízení
Design zařízení
9.5/10
Funkce
9.5/10
Cena
8.3/10
Srozumitelnost
8.5/10
Ovládání
9.5/10
Celkové hodnocení
9.1
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě dodat, že před vyzkoušením Google Nest Mini jsem testoval i Alexu, tudíž se můžete na závěr recenze těšit i na srovnání základních rozdílů mezi oběma hlasovými vyhledávači. Naší videorecenzi mimo jiné najdete zde:

Designově se hodí do naprosto každé domácnosti

Google Nest Mini má praktický kulatý tvar a navíc je dostupný ve čtyřech barevných provedeních, díky čemuž ho můžete umístit takřka všude a v každé domácnosti. V Česku jsou zatím bohužel dostupné pouze dvě varianty, ale výhledově se určitě budou prodávat i další. Zatímco spodní část je pro maximální přilnavost k povrchu gumová, vrchní část je pokrytá látkou vyrobenou ze 100% recyklovaných PET lahví. Tato látka je na dotek poměrně příjemná, což oceníte obzvláště při manuálním měnění hlasitosti, zapínání nebo vypínání mikrofonu.

Základní rozdíl oproti Alexe je možnost zavěšení Google Nest Mini na zeď, ale upřímně řečeno si myslím, že je to víceméně zbytečné, protože v takovém případě ze zdi musí viset kabel, který logicky působí dost nevzhledně. Na druhou stranu pořád lepší tuto možnost mít a nevyužít ji, než ji nemít a potřebovat.

Google Nest Mini zavěšení na zeď

Funkce, ze kterých budete naprosto ohromeni

Vyjmenovat všechny funkce, které Google Nest Mini umí, snad ani není v lidských silách. Můžete hrát hry, poslouchat oblíbenou hudbu, ovládat světla v celém domě, dozvědět se o nejnovějších zprávách ze světa, zjistit předpověď počasí a mnoho a mnoho dalšího. Já sám jsem si za čas, kdy jsem tohoto chytrého asistenta testoval, oblíbil především následující funkce:

„Ok Google, tell me about my day“

Většina z vás má jistě jakýsi ranní rituál, který neustále opakuje. Pokud řeknete vašemu chytrému asistentovi tuto frázi, automaticky vám dá informace o dnešní předpovědi počasí, dopravě, naplánovaných schůzkách i nejnovějších zprávách ze světa. Kromě toho vám také může říct o případných omezeních na vaší trase do práce nebo vám pustit váš oblíbený žánr hudby. To už ale záleží jen na vás, co si do své ranní (případně večerní či odpolední) rutiny přidáte. Opět vám tedy chytrý asistent ušetří čas strávený koukáním do telefonu a vy se budete moci hned po ránu věnovat přínosnějším aktivitám.

Google Nest Mini funkce

„Ok Google, turn my lights [barva]“

Pokud používáte chytré žárovky a chcete je přenastavit, nemusíte nutně vytahovat telefon. Změnit barvu, upravit jas, nebo světla zapnout či vypnout zvládnete opět jednoduchým příkazem. Já si tuto funkci oblíbil především večer před spaním, kdy jsem po dočtení nějaké knihy nemusel pracně vstávat a vypínat světla manuálně, ale pouhým hlasem z pohodlí vyhřáté postele.

„Ok Google, how do i make [recept]“

Taky se vám čas od času stane, že máte doma nějaké suroviny a nevíte, co z nich uvařit? Opět se stačí jen a pouze zeptat výše uvedeným dotazem a hlasový asistent vám buď zašle recept přímo na telefon, nebo vám začne postup diktovat. Stejně tak se můžete zeptat i v průběhu vaření na dílčí kroky a on by měl být schopný vám dotaz zodpovědět.

Google Nest Mini funkce vaření

„Ok Google, play radio“

Pokud zrovna nechcete přehrávat svoje písničky z telefonu, můžete si nechat zapnuté rádio, kterých Google Nest Mini nabízí celou řadu a vy si můžete vybírat například podle oblíbeného žánru. Za obrovskou výhodu rádií považuji to, že díky nim zlepšíte svoji angličtinu a budete lépe rozumět například cizincům. Nehledě na to, že výběr písniček je na většině stanic opravdu dobrý a vyhovuje téměř každému.

Má Google nějaké nedostatky?

Kromě výše uvedených funkcí disponuje tenhle hlasový asistent samozřejmě celou škálou dalších - můžete se zeptat na nutriční hodnoty určité potraviny, zavolat si Uber, objednat si jídlo a mnoho a mnoho dalšího. Co mi ale na fungování Google Nest Mini vadilo, je neschopnost zařízení zůstat spárované s některými klíčovými aplikacemi, jako je například Spotify. Děje se tak kvůli tomu, že máte telefon nastavený na češtinu. Pokud byste měli v telefonu nastavenou angličtinu, Spotify vydrží spárované stále. To ale samozřejmě pro většinu z nás není reálné, a proto má ode mě Google Nest Mini mínusové body.

Druhým problémem je samotné oslovení, protože pokud svůj Google Nest Mini oslovíte slovy “Ok Google,” zapne se i váš vyhledávač na telefonu, což samozřejmě není vůbec domyšlené a drobný problém to přece jen představuje.

Google Nest Mini nedostatky

Cenově vychází Google Nest Mini poměrně dobře

Google Nest Mini vám může každý den usnadnit spoustu času a jak jste již pravděpodobně pochopili, umí toho opravdu hodně. Široké spektrum funkcí se tedy tak trochu odráží na ceně, protože jeden hlasový asistent vás vyjde na 1590 Kč. I když se to někomu může zdát poměrně dost, tak když vezmete v potaz, kolik času a práce vám může potenciálně ušetřit, je tato cena z mého pohledu naprosto adekvátní a rozhodně bych si Google Nest Mini koupil znovu.

Google Nest Mini cena

Není Alexa lepší investicí?

Jak jsem slíbil, na samotný závěr recenze se dostáváme k malému porovnání Google Nest Mini s o něco populárnější Alexou. A i když jsem byl z chytrého asistenta od Googlu nadšený, v některých aspektech se na Alexu stále nechytá.

V čem je Alexa lepší?

Přestože značná část funkcí je naprosto totožná, Echo Dot od Amazonu zvládá podstatně lépe hlasitější hudbu, zvuk je čistější a basy znějí rozhodně mnohem lépe než v případě Google Nest. Nehledě na to, že samotná maximální hlasitost je u Alexy vyšší. Tento problém se samozřejmě v případě obou zařízení dá vyřešit napárováním na jiný reproduktor, ale pokud ho nemáte a přesto máte rádi hlasitější hudbu, je jasnou volbou Alexa.

Rovněž v situaci, kdy chcete reprosoustavu připojit externě, vyhrává Alexa. Na zadní straně najdete kromě připojovacího kabelu také jack 3,5mm, což Google Nest bohužel nemá.

Třetí věc, kterou bych u Echo Dot ještě rád vyzdvihl, je přehlednější notifikace. Je totiž vybaven LED kroužkem, který při oslovení: „Alexa” svítí modře, při upozornění na telefonu svítí oranžově, zelená se objeví v případě, že vám někdo volá a když se objeví nějaký problém, začne svítit červeně. Rozhodně přehlednější a výraznější způsob než jakým upozorňuje Google Nest Mini.

No a posledním benefitem Alexy je rozhodně nižší cena, protože třetí generace Echo Dot vychází zhruba o 450 Kč levněji než druhá generace Google Nest Mini.

Google Nest Mini nebo Alexa

V čem vyhrává Google Nest Mini?

Kde Google Amazonu naprosto uniká, je design. Nest Mini je podstatně menší než Alexa a navíc díky zabudování tlačítek pod látku nekazí celkový vzhled chytrého asistenta. Navíc si snad brzy budete moci vybrat hned ze 4 hezky zpracovaných barev, kdežto Echo Dot můžete mít v tmavě šedé, světle šedé a bílé, které rozhodně tolik nezaujmou. Troufám si tedy tvrdit, že díky dobrým rozměrům a jednobarevnému celistvému designu je tahle věcička o něco praktičtější.

Druhý benefit určitě vidím ve snadnějším spárování s aplikacemi od Googlu, ať už jde o kalendář, či o hudbu. Pokud si jako první zařízení od Amazonu koupíte Alexu, pravděpodobně nedisponujete Amazon Music a dalšími aplikacemi, které Echo Dot samozřejmě preferuje.

V čem podle mých zkušeností opět vyniká Google Nest je větší citlivost na oslovení. Můžete klidně jen šeptat a zařízení nemá problém vás slyšet, což se o Alexe říct tak úplně nedá.

Poslední výraznější výhodou je rozhodně dostupnost ve více jazycích. Stejně tak se dá očekávat, že Google Nest Mini bude mít podporu češtiny mnohem dříve než Amazon, a pokud tedy máte z mluvení anglicky fóbii, rozhodně bych preferoval Google.

Google Nest Mini design

Závěrečné zhodnocení

Google Nest Mini je z mého pohledu opravdu skvělý pomocník, který vám v mnoha ohledech usnadní život a co je důležitější, ušetří čas na věci, které jsou pro vás jistě zábavnější, než vyhledávání předpovědi počasí na telefonu či stolním počítači.

Přestože na Alexu v některých oblastech ještě trochu ztrácí, rozhodně není špatnou volbou a vše je zde kompenzováno prvotřídním designem, praktičností a propojením se všemi důležitými aplikacemi, které Google nabízí.

Komentáře (3)

Honza
Leden 14, 2020

Myslím si, že Google nest mini je lepší

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-1)
Nano Zero
Leden 14, 2020

Já osobně preferují google nest mini pro jeho osobitý design a lepší spárovatelnos např. se spotify.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
Dejv
Únor 2, 2020

Myslím že v ČR vyhraje ten který bude mít dřív češtinu... Jinak za mě taky Google ..

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)