Huawei Mate 20 Pro: Povedený, ale má své chyby (Recenze)

Naposledy upraveno: 6. ledna 2019

Huawei Mate 20 Pro je telefon s výborným fotoaparátem a také výkonem. V čem je tedy o krok napřed před konkurencí a co mu naopak chybí? Zdraví vás GeekBoy a pojďme si podrobně zrecenzovat Huawei Mate 20 Pro.

Huawei Mate 20 Pro
Publikováno: 8. prosince 2018
Upraveno: 6. ledna 2019
Autor recenze: GeekBoy
Kategorie: Mobily
Design
9.8/10
Výkon
9.7/10
Fotoaparát
9.6/10
Výdrž
9.9/10
Cena
9.2/10
Celkové hodnocení
9.6
z 10 bodů

Balení

Telefon spolu s dalším vybavením dostanete v elegantně vyhlížející černé krabičce. V ní vedle telefonu naleznete sponku na vytažení slotu pro SIM kartu, nejrůznější manuály a také jedno velké překvapení. Oním překvapením je 40W nabíječka, která zvládne telefon dobít za extrémně krátký čas, o tom ale ještě později.

Kromě výše zmíněného se můžete těšit také na USB-C sluchátka a redukci z USB-C na 3,5 mm jack. Nic více pak už v balení neobjevíte, žádný obal nebo něco podobného, ale bonus v podobě rychlonabíječky je rozhodně dostačující.

Huawei Mate 20 Pro příslušenství v balení

Design a zpracování

Telefon se může sám o sobě pyšnit poměrně povedeným zpracováním, nikde nic nevrže nebo nějak nevyčnívá.

Displej je prakticky bezrámečkový, ale na horní straně nalezneme poměrně velký výřez ve stylu iPhonu. V něm také najdeme notifikační LEDku, kterou si ale bohužel nemůžete nastavit podle vlastních představ. Pokud by se vám výřez opravdu nelíbil, můžete jej v nastavení schovat. Telefon pak vrchní část displeje zahalí do černé a bude plnit funkci stavového řádku. Výřez pak už nebude prakticky vidět.

Huawei Mate 20 Pro notch

K výrobě byla použita kombinace skla a kovu, přesněji řečeno je skleněné tělo zasazeno do kovového rámečku. U dřívějších modelů byl právě se sklem problém především v tom, že se na něm snadno držely otisky prstů. Huawei Mate 20 Pro má ale na zádech speciální povrchovou úpravu, díky které nejsou otisky tolik vidět.

Na spodní straně si prakticky okamžitě všimnete absence 3,5 mm jacku, k tomu koneckonců slouží redukce, kterou od Huawei dostanete již v balení. Rozhodně potěší vyšší odolnost s certifikací IP68, tedy odolnost vůči vodě a také prachu. Díky hmotnosti 189 gramů se pak nemusíte obávat, že by vám Mate 20 Pro utrhnul kapsu.

Na výběr máte hned ze tří barevných kombinací, jedná se o barvy Midnight Blue, Twilight a Black.Modrou a černou není snad třeba představovat, Twilight barvu pak vidíte v této recenzi a musím uznat, že vypadá naprosto báječně.

Huawei Mate 20 Pro midnight blue

Na boku telefonu pak nalezneme tlačítka pro ovládání hlasitosti a také tlačítko pro odemykání či zapínání přístroje. Toto tlačítko je červené, takže se stalo takovým symbolem a poznávacím znamením Huaweie Mate 20 Pro.

Do telefonu se vkládá nanoSIM karta a celkem překvapivě také nanoSD karta. Proč Huawei sáhnul po takové variantně není známo, je ale jedním z prvních výrobců, který řešení v podobě nanoSD karty používá. Tyto karty ale aktuálně nejsou na trhu k dostání, takže pro rozšíření úložiště si budete muset ještě nějaký měsíc počkat.

Dohromady tak telefon tvoří velmi elegantní celek, na který se dobře dívá a který se mi dobře používá.

Displej

Displej se určitě řadí k přednostem tohoto skvělého telefonu, navíc zabírá skoro 90% celkové plochy předního panelu.

V displeji na vás navíc čeká jedno velké překvapení v podobě zabudované čtečky otisků prstů. Ta je zabudována ve spodní třetině displeje, tedy tam, kam palec bez problémů dosáhne a odemykání telefonu je tak mnohem intuitivní. Osobně bych ji možná posunul kousíček dolů, ale to je otázka názoru. Drobná nevýhoda je, že musíte použít trošku větší sílu, než u klasický čteček, stejně tak ani její rychlost není nijak převratná. Je třeba si ale uvědomit, že čtečky v displeji jsou novinkou a tak bude chvíli trvat, než se všechny mouchy vychytají.

Huawei Mate 20 Pro čtečka otisků prstů

Pokud by se vám ale čtečka v displeji přiliš nezamlouvala, můžete využít odemykání pomocí obličeje. To využívá 3D skenování a má osobní zkušenost je taková, že funguje velmi dobře. Nejen, že obličej rozpozná také ve tmě, ale nemůžete skener ošálit například vytištěnou fotografií.

Huawei sází na AMOLED panel s rozlišením 3 120 na 1 440 pixelů, v případě potřeby je rozlišení možné snížit, čímž se sníží také spotřeba baterky. Displej nabídne 6,39 palců a disponuje také funkcí Always on, pomocí které vždy uvidíte všechny potřebné notifikace, aktuální čas i stav baterie.

Huawei Mate 20 Pro always on

Díky skvělému jasu se displej dobře čte i na přímém slunci, takže můžete telefon používat za každých světelných podmínek. Nevýhodou může být zaoblení displeje, protože na tyto typy se špatně nalepují ochranná sklíčka. Když už telefon zaoblením disponuje, bohužel z něj Huawei nevytěžil maximum. V praxi to znamená, že na zaoblení nevidíme žádné efekty, jak tomu je například u telefonů Samsung.

Co bych měl k displeji ještě zmínit je to, že Huawei svých několik prvních tisíc kusů tohoto telefonu osadilo chybnými displeji, které po týdnu užívání zezelenaly a telefon jste museli reklamovat. Vadné byli pouze první kusy, takže pokud nakoupíte nyní, už by se vám nic takového stát nemělo. Jen je škoda, že Huawei se k tomuto přešlapu nijak veřejně nevyjádřil a nepřiznal svou chybu.

Výkon a hardware

Pokud byste na telefonu hledali reproduktor, hledali byste ho marně. Ne, že by jím snad Huawei Mate 20 Pro nedisponoval, ale je šikovně schovaný v USB-C portu. Nevýhodou ale je, že kvůli tomuto umístění není tak hlasitý jako reproduktory u ostatních vlajkových lodí. Navíc pokud budete telefon nabíjet, zvuk se opět znatelně ztiší, což je opravdu škoda.

Na výběr máte hned ze dvou variant vnitřní paměti, buď můžete zakoupit 128 nebo 256 GB verzi. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že 128 GB bude víc než dostatečné. Uvnitř telefonu pak tepe procesor Kirin 980, který ovšem lehce zaostává za konkurenčním procesorem A12 Bionic od Applu. Procesoru Kirin dále sekunduje 6 GB operační paměti.

Ve výsledku to tedy znamená, že si na telefonu hravě zahrajete i velmi náročné hry, jako např. PubG a to na nejvyšší možné detaily. V Antutu telefon nasbíral přes 300 000 bodů a tím se řadí mezi nejvýkonnější mobily aktuálně k dostání.

Huawei Mate 20 Pro pubg

Pokud byste snad potřebovali, naleznete na horní části telefonu také infraport. Díky němu můžete zkoušet šaškárny jako vypínání televize u návštěvy, atp. Samozřejmostí jsou pak ostatní konektivity jako Bluetooth 5, NFC či LTE.

Fotoaparát

Co se týče foťáků, u těch si pro nás Huawei připravil hned několik překvapení. Vzadu na zádech nalezneme čtverec a v každém z rohů na nás kouká jedno kolečko, z toho tři čočky a jedna přisvětlovací dioda. Hlavní čočka nabídne 40 MPx, další je pro širokoúhlé fotografie s 20 MPx a poslední čočka nabídne 8 MPx.

Těšit se tedy můžete na trojitý fotoaparát, jehož výsledkem jsou skutečně skvělé fotky. Mezi jednotlivými fotoaparáty si pak přepínáte pouhým jedním stisknutím nebo pomocí posunu slideru. Rozdíl mezi fotkou pořízenou nejširokoúhleším objektivem a následně fotkou s největším přibližení najdete v mé videorecenzi:

Nejvíce mě zaujaly právě širokoúhlé fotografie, které Mate 20 Pro skutečně umí a z kterých budete velmi překvapeni. Stejně tak se nemusíte bát ani nočních fotografií, které umí Huawei také velmi dobře. Podobně se budou líbit také fotografie s rozmazaným pozadím, i když je trošku škoda, že některé přechody jsou až moc ostré.

V čem ale Huawei Mate 20 Pro lehce bojuje je vyvážení bílé, které není vždy úplně dokonalé. Drobný problém je také v nastavení rozlišení, kdy pokud chcete opravdu 40 MPX, musíte fotit do rozměru stran 4:3. Pokud chcete fotit do poměru 18:9, tedy toho, který je např. v Instastories, dostanete pouhých 6 MPx. Co k tomu Huawei vedlo nevím a pokud někdo z vás ano, určitě mi to napište dolů pod recenzi.

Neustále se bavíme o fotografiích, co ale video?

Huawei umožňuje nahrávat 4K video, pouze ale se snímkovací frekvencí 30 FPS, konkurence totiž běžně nabízí až 60 snímků za sekundu.

U videa je také škoda, že né vždy se chce telefonu správně zaostřit, především při velkém zoomu, a také kazí na kvalitě videa né úplně příliš ostrý obraz, jako mají třeba iPhony nebo Samsungy. Doufejme tedy, že tyto drobné nedostatky budou upraveny v další aktualizaci.

Co musím ale rozhodně pochválit je stabilizace obrazu. I při chůzi je obraz velmi hezky stabilizován, takže video se nijak extrémně necuká a je příjemně plynulé.

Přední selfie kamerka pak nabídne 24 MPx, takže i fotky a videa z ní vypadají velmi pěkně.

V aplikaci fotoaparátu také najdete další skvělé vychytávky jako natáčení EMOJI s reakcemi vašeho obličeje, zaostření konkrétního objektu při pohybu, využívání umělé inteligence, apod.

MŮJ TIP!
Pokud chcete při nákupu tohoto telefonu ušetřit, pak využijte např. cashback Tipli, který vám vrátí několik % peněz z objednávky. U dražších telefonů získáte okolo 200-400 Kč nazpátek.

Baterie

Právě v souvislosti s baterií na nás čeká nejedno překvapení, tak se na ně pojďme podívat. Velkou výhodou je podpora bezdrátového nabíjení a to až nabíječkou s 15W.

Sama o sobě baterie nabídne kapacitu 4 200 mAh, což je kapacita u vlajkových lodí velmi neobvyklá. Telefon při normálním používání vydrží i 2 dny, ale pokud budete chtít mobil plně zaměstnat, což by byl hřích pokud ne, raději počítejte s jednodenní výdrží. Díky rychlonabíječce, která je součástí balení, telefon nabijete z nuly na 70 procent za půlhodinku, což je sakra nevídané. Do plna pak telefon nabijete během hodiny. Sice se u toho trošku zahřeje, ale není to nic neobvyklého.

Huawei Mate 20 Pro nabíjení

Ovšem využít můžete také funkci reverzního nabíjení, co to v praxi znamená?

V nastavení si tuto funkci nejdříve zapnete a pomocí telefonu pak můžete bezdrátově nabíjet další zařízení, jako mobil, chytré hodinky nebo i bezdrátová sluchátka Meizu Pop True, které jsem recenzoval v minulém videu. Je ovšem jasné, že dobíjet s ním jiná zařízení není zase až tak praktické.

Zhodnocení

Telefon toho nabídne skutečně hodně, a tomu také odpovídá cena 25 000 korun, tedy asi 960 euro.

Skvělý foťák a úžasná výdrž baterie dělá z Huawei prémiový telefon. Někoho by možná mohla zamrzet absence 3,5mm jacku, slabší reproduktory nebo né úplně spolehlivá čtečka otisků prstů. Pokud ale hledáte telefon, který toho bude umět hodně a nabídne i funkce, které jen tak nějaký telefon nemá, pak je Huawei Mate Pro 20 ideálním kandidátem.

Odkazy, kde se dá telefon pořídit, najdete klasicky dole pod recenzí. Jedná se o provizní odkazy, takže pokud přes ně nakoupíte, vyjádříte mi tím podporu a já získám drobné % z objednávky jako odměnu. Pokud vám tedy recenze pomohla při výběru, moc mě potěšíte, pokud před nákupem použijete právě tyto provizní odkazy. Především vám doporučím ale obchod Smarty.cz, který má bleskurychlé dodání a tak vám telefon stihne před Vánoci ještě v pohodě doručit. Tento obchod mi Huawei Mate 20 Pro také zapůjčil, za což mu moc děkuju.

Kde telefon pořídit:

Zjistit nejlepší cenu na Heureka.cz

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli mi komentář.