Umidigi One Pro: Levný čínský telefon s bohatou výbavou (Recenze)

Naposledy upraveno: 15. ledna 2019

Čínské telefony jsou poslední dobou na vzestupu. Potvrdit se to snaží také nový UMIDIGI One Pro - dokáže být důstojným konkurentem nebo se spíše řítí do propadliště dějin? Na to se podíváme v této recenzi.

Umidigi One Pro
Publikováno: 18. listopadu 2018
Upraveno: 15. ledna 2019
Autor recenze: GeekBoy
Kategorie: Mobily
Design
9.9/10
Výkon
9.3/10
Fotoaparát
8.5/10
Výdrž
8.7/10
Cena
9.9/10
Celkové hodnocení
9.3
z 10 bodů

Je mi ctí představit vám absolutní novinku, která přichází z Číny. Již jsme si zvykli, že čínské značky telefonů zvládnou hravě konkurovat také již dobře zavedeným značkám, ba co více, docela jim i zatápí. Nejinak tomu je i v případě UMIDIGI One Pro, který nabídne velmi zajímavé parametry, které nadchnou nejednoho mobilního nadšence.

Balení telefonu

Co se týče samotného balení, nalezneme zde logicky telefon, nabíjecí kabel USB-C, silikonové pouzdro na ochranu telefonu, a samozřejmě jehlu na vytažení slotu SIM karty a paměťové karty. V balení vás potěší především pouzdro, které vypadá vcelku kvalitně a nemusíte ho tak po čínských obchodech shánět ještě dodatečně. Ale zase si budete muset dobře rozmyslet, zda chcete takto krásné záda telefonu skrývat pod obalem.

Chybět pak nesmí ani manuál a celkově Umidigi balí telefony velmi stylově, takže první dojem z telefonu je opravdu skvělý.

-

Design

Po designové stránce telefon nijak nestrádá a dá se říct, že zapadá do konceptů roku 2018. Telefon je tvořený kombinací skla a kovu, tak, jak jsme zvyklí u ostatní modelů jiných značek. Přední stranu telefonu vyplňuje téměř bez rámečkový displej o velikosti 5,9 palců. UMIDIGI One Pro je velmi podobný telefonům Huawei respektive Honorům, čehož si lze na první pohled všimnout.

Zadní strana telefonu pak patří duálnímu fotoaparátu s LED bleskem a logem telefonu s informacemi na spodní straně zad. Možná se ptáte, kam se poděla čtečka otisků prstů. Nebojte se, UMIDIGI čtečkou disponuje, naleznete ji ale na pravé straně telefonu, hned pod tlačítky na hlasitost, konkrétně na odemykacím tlačítku.

-

Velmi zajímavé umístění, které nyní pár dní testuji a funguje naprosto bezproblémově. Pro praktičnost doporučuju čtečku používat na palci, nikoliv na ukazováčku, jak jste nejspíše zvyklý z jiných telefonů.

Na spodní straně telefonu pak nalezneme klasický 3,5 mm jack, od kterého se spousta výrobců začíná odklánět, dokonce i Xiaomi, a proto jeho přítomnost rozhodně potěší. Vedle něho je mikrofon, port USB-C pro nabíjení a také kvalitní stereo reproduktory. Od těch za tuhle cenu nečekejte ale žádné zázraky, každopádně na takové to klasické používání jsou rozhodně dostatečné.

Do telefonu pak můžete umístit buď 2 Nano SIM karty, nebo jednu Nano SIM kartu a jednu SD kartu. To už záleží na vašich preferencích. 

Velmi povedené jsou barevné kombinace, které UMIDIGI zvolilo. Jedna je “Twilight”, kterou jsem si pořídil já a druhá napodobuje karbonová vlákna. Telefon se skvěle drží v ruce, navíc neváží více než 180 gramů, takže vám ani neutrhne kapsu. Telefon pak má na výšku 148 mm, na šířku 71,4 mm a jeho tloušťka je 8,3mm. V těchto parametrech se tedy Umidigi One Pro ničím nevyjímá od ostatních běžných telefonů, avšak oproti mému stávajícímu Asusu Zenfone 3 je o něco menší a skvěle se s ním manipuluje jednou rukou.

-

Displej

Displej překrývá 90% předního panelu, takže rámečky jsou skutečně minimální. Displej je HD s rozlišením 1 520 na 720 px a 287 dpi, což není moc, ale podobně nižší rozlišení má i nový iPhone XR. Pravda je taková, že menší rozlišení displeje poznáte opravdu jen z krátké vzdálenosti, takže při normálním používání si ničeho takřka nevšimnete. Pokud tedy výrobci chtějí někde ušetřit, tak často sahají právě do rozlišení displeje.

Obrazovka je sama o sobě dobře viditelná i příjemně osvětlená, hlavně v normálních světelných podmínkách. Barvy navíc vypadají velmi přirozeně, což jen podtrhne celkový dojem z displeje

-

Povedený, skoro bez rámečkový, displej akorát možná trošku ruší vykrojení, ve kterém se nacházejí všechny důležité senzory a selfie kamerka. Ano, jinam nebylo možné senzory umístit, ale mě osobně tento výřez u moderních telefonů nikterak nevadí.

Sklo je 2,5D s ochrannou Gorilla Glass, takže váš displej je chráněný odolnějším sklem. Displej je, jak už bývá zvykem, klasický IPS, který má trošku horší viditelnost na přímém slunečním světle, jinak ale podává skvělé výkony.

-

Hardware

Uvnitř telefonu pak tepe 4 jádrový procesor CORTEX-A53L s 2,0 GHz taktem a 4 jádrový procesor CORTEX-A53 s 1,5 GHz taktem. UMIDIGI One Pro nabízí 4 GB RAM paměti, která je stavěna na 64 bitech, zároveň pak telefon podporuje paměťovou kartu o velikosti až 256 GB, což je obrovské úložiště pro vaše dokumenty a fotografie.

Vnitřní úložiště je 64 GB, což normálnímu uživateli bohatě postačí.

-

Ačkoliv je Umidigi One Pro levný telefon a nenabízí výkon jako vlajkové lodě, i tak má dostatečný výkon pro všechny každodenní úkoly.

Pro odemykání telefonu můžete vedle otisků prstů použít také odemčení pomocí obličeje. Tuto funkci jsem poslední dny také zkoušel a nefunguje úplně špatně. Pro spolehlivost odemknutí ale musíte být na místě, kde je dostatečné světlo. Pokud se tedy otočíte zády ke sluníčku, telefon vám jen tak odemknout nepůjde, protože budete mít zatmavený obličej a telefon vás nerozezná.

Operační systém telefonu je Android 8.1 Oreo. Tato Pro verze disponuje také NFC s podporou Google Pay, kdy můžete používat telefon jako platební kartu.

Co se týče fotoaparátu, vzadu naleznete duální fotoaparát s 12 MPx a 5 MPx. Přední selfie kamerka pak nabízí 16 MPx.

Byl jsem venku pořídit nějaké fotky pro ilustraci, tak se můžete pokochat. Fotky vidíte právě tak, jak vylezly z telefonu. Nebyli nijak upravovány. Názorné fotky i video najdete v mé recenzi na YouTube:

Aplikace fotoapátu je mimochodem velmi jednoduchá a neumožňuje mnoho pokročilějších funkcí, ale HDR nebo panorama zde najdete. HDR bych ale být vámi nechal vypnuté, jelikož fotky s touto funkcí pak mají o dost horší barvy.

Baterie

Je zajímavé, že baterie u Pro modelu má kapacitu pouze 3 250 mAh, přičemž obyčejná verze nabízí kapacitu větší a to 3 500 mAh. Co výrobce k tomuto kroku vedlo, o tom můžeme pouze diskutovat. 

Výhodou je, že Umidigi One Pro disponuje nejen technologií rychlonabíjení, ale podporuje také bezdrátové nabíjení. Bohužel, rychlost bezdrátového nabíjení není bůh ví jak velká, proto doporučuju nabíjet stále klasicky přes USB-C.

-

Cena a kde koupit

Možná se ptáte, jaká je cenovka takto vybaveného telefonu. Já jsem Umidigi One Pro kupoval na AliExpressu a to za cenu 169 dolarů, tedy v přepočtu 3 900 Kč nebo 149 Euro. Zajímavé pro vás bude také to, že jsem neplatil CLO ani DPH, ale není to vždy samozřejmostí.

Pokud ale chcete mít naprostou jistotu, že při nákupu nebudete platit CLO nebo DPH, pak ho za stejnou cenu můžete koupit i na GearBestu, u kterého stačí zvolit dopravu Priority line. Ta vám pak garantuje, že případné vyclení řeší GearBest na svoje náklady sám. Mobil také můžete najít v některých českých obchodech, ale cena bude o něco dražší.

umidigi one vs. one pro
Pokud byste chtěli ušetřit, obyčejnou verzi seženete asi o 25 dolarů levněji, ale té již chybí NFC, má menší paměť, ale jak jsem zmiňoval, nabídne o něco větší kapacitu baterie.

Zobrazit Umidigi One Pro na Heureka.cz

Závěr

UMIDIGI One Pro je telefon, který má sice nějaké mouchy, ale rozhodně se tomuto čínskému výrobci povedl. Naštěstí se ale nejedná o nic extra závažného, pouze pomalejší nabíjení bezdrátovou technologií a fotky s HDR mají trochu horší barvy. Vše ostatní ale pracuje jak má - software je odladěný, telefon se neseká a za cenovku nepřesahující 4 000 korun se jedná o telefon, s jehož koupí rozhodně neprohloupíte.

A pokud byste k tomuto telefonu měli nějaké další dotazy, neváhejte se zeptat v komentářích. Jak mě znáte, na všechny rozumné otázky moc rád odpovím.

Komentáře (21)

Andrej
Leden 15, 2019

Oplati sa kupit umidigi ak ho chcem vyuzivat na volanie sms a surfovanie po nete??

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Honza (GeekBoy)
Leden 15, 2019

Jasně, na takový to klasický používání je ideální :-)

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
andrej
Leden 19, 2019

prosim vas viete mi poradit ako schovam tie tlacidla na displey?? a da sa ovladat mobil gestami

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Ondra
Leden 19, 2019

Ano ,

Dají se schovat otevřete nastavení a tam otevřete ikonu advanced features a pak klepněte na navigační tlačítko a tam si vyberete

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Ondra
Leden 19, 2019

A taky sem se chtěl zeptat nevíte jak zapnout zvuk závěrky u fotoaparátu? Nikde to nemohu najít.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Lbor
Leden 23, 2019

Ahoj, otázečka odhledně gearbestu. Je ted nový model Umidigi F1 vypadá parádně, je tam taky priority line pošta dokonce zdarma. Psal jsem na podporu odhleně dph a oni mi odpověděli že neřeší dph, že to je moje starost , nic o proplacení nákladů mi nepotvrdil. Jak to tedy je? Rád bych si ho koupil, je ted za 199 dolarů jen nechci platit nic navíc :-) prosím když tak písni na sikoral@seznam.cz Moc děkuji. Ty umidigi nevypadají zle a díky za recenzi.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza (GeekBoy)
Leden 23, 2019

Ahoj, nový Umidigi F1 vypadá specifikacemi fakt suprově. Za cca 3 týdny ho budu moct vyzkoušet, tak na něj opět natočím recenzi.

Jinak priority line funguje tak, že GearBestu tu má speciální kontrakty s DHL/DPD a většina zásilek tak projde bez proclení. Podle toho, co mi psal zaměstnanec GearBestu, tak těch zásilek bez proclení projde 99%.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Otto Novotný
Leden 24, 2019

S telefonem jsem spokojen snese hodně. Vzhledově a výbavou nemá chybu.. Ze začátku se sice při nabíjení dost zahřívál, ale už se to srovnalo. Nabíjení opravdu super. Mohli by bit častěji aktualizace, a dotaz zda nevíte jestli je v plánu android 9. Zdraví a za odpověď děkuji umidigi one pro.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza (GeekBoy)
Leden 24, 2019

Podle mě se Android 9 brzy dočkáme. Většina výrobců se teď snaží tyto aktualizace tlačit ven, takže si myslím, že Umidigi nebude chtít zůstat pozadu.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
peterx
Březen 31, 2019

Android 9.0 nebude, už sa vyjadrili na ich vlastnom firemnom fóre ( umidigi.com ).

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Veronika Kabatnikova
Únor 11, 2019

Tak jsem si telefon objednala, za prvni den jsem celkem spokojená, ale nemůžeme přijít na to, jak si k některým kontaktům přiřadím jiné vyzvánění. Myslím tím, že na přítele chci jiné vyzvánění než třeba na syna. Díky za radu.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Otto Novotný
Únor 14, 2019

Nastavení melodie je u kontaktů. Klikněte na dani kontakt, a v rohu nahoře jsou tři tečky. Ty když rozkliknete je tam co stim kontaktem chcete udělat a zároveň i nastavení melodie kontaktu.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
zr
Únor 15, 2019

Když kliknu na tři tečky, nabídne mi to jen možnost smazat nebo sdílet. Slyšela jsem, že některé telefony toto nepodporují.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Otto
Březen 1, 2019

Jo je to tam když otevřete daný kontakt tak nahoře je hvězda tužka a tři tečky ty rozkliknu a mám tam smazat nastavení melodie kontaktu blokování atd. Mám taky umidigi one pro a funguje mi to.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Láďa
Březen 8, 2019

Všude je psáno dual SIM, ale nikde není uvedeno jaký. Umí tento telefon dual SIM full active?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jiří
Květen 7, 2019

Telefon, jsem si pořídil i díky této recenzi, vše celkem sedí, až na jednu věc.a to bezdrátové nabíjení. To totiž vůbec není pomalé, telefon se plně nabije do 90 min. Možná problém nabíjení souvisí spíše s použitou bezdrátovou nabiječkou, než s telefonem.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza (GeekBoy)
Květen 8, 2019

Máš pravdu, bezdrátovou nabíječku mám trochu slabší. Díky moc, že si tu napsal a podělil se o zkušenost :-)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Adam
Srpen 12, 2019

Ahoj Honzo, mohl bych se zeptat, zda jestli se oplatí koupit Umidigi nebo nějaký ten Xiaomi? Díky.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Zdenek
Září 18, 2019

Je pravda, že každý telefon od Umidigi má na displeji nalepené tvrzené sklo a v balení je i pouzdro? Díky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jiří Hejzlar
Říjen 20, 2019

Dobrý den, vlastním telefón značky Umidigi One Pro mám android 8.1 a chtěl bych se zeptat jestli bude aktualizace na android 10? Třeba přes Ota signál? Předem moc děkuji za odpověď

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Ivoš
Říjen 29, 2019

Prosím o radu, jakou aplikaci použít, abych mohl telefon UMIDIGI ONE spojit s PC a přenášet fotky, videa a hudbu.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)