Fungují Airpods na Androidu správně? Má zkušenost. Fungují Airpods na Androidu správně? Má zkušenost.

Fungují Airpods na Androidu správně? Má zkušenost.

Zbyněk Polívka Zbyněk Polívka Zbyněk
Publikace 24.2.2023 (upraveno 2.3.2023)
Publikace 24.2.2023 (upraveno 2.3.2023)

Výběr sluchátek je v dnešních dnech velmi bohatý. Ale ne každý chce zvolit drátová a v případě bezdrátových TWS sluchátek je situace přece jen trochu horší. Jen málo z nich nabízí pěkný zvukový zážitek a je dobře vybavených.

Apple AirPods Pro 2 jsou jedny z těch dražších TWS sluchátek, které se dají běžně koupit a mají dobrou reputaci. Jak se ale s Apple AirPods Pro 2 žije, když člověk nemá iOS, ale konkurenční Android? Jaké jsou výhody a jaké jsou nevýhody si rozebereme v dnešním článku.

videorecenze

Vyzkoušel jsem Airpody na Androidu.

Asi pro nikoho nebude překvapením, že výrobek od Applu nebude fungovat na konkurenční platformě tak, jako ve svém domovském prostředí. Přesto i uživatel Androidu nebude ochuzený úplně o vše, co AirPods Pro 2 nabízí.

Párování sluchátek

Párování probíhá naštěstí úplně stejně, jako na jakýchkoliv jiných sluchátkách, které se vám mohly dostat do rukou. Stačí podržet tlačítko na krabičce, začne blikat bílá LED (mód párování), a poté stačí Airpody připojit k vašemu zařízení v záložce bluetooth. Stejný proces funguje i pro PC.

Opětovné připojení sluchátek po otevření pouzdra funguje bezproblémově, sluchátka se automaticky připojí k poslednímu zařízení.

airpody-na-androidu-parovani.webp

Funkce ANC a "transparency" mód

Apple se za poslední dvě generace svých AirPods Pro vyšvihnul na první příčky ve kvalitě potlačování hluku a předběhl dokonce i takové matadory, jako je Bose nebo Sony. A dobrou zprávou je to, že na Androidu bude ANC fungovat ve výchozím nastavení úplně stejně. A s ním také transparency (ambientní) mód, který naopak propouští okolní zvuky do sluchátek.

Jenže to je bohužel všechno, protože veškeré další funkce a nastavení nejsou na Android platformě možné. Zapomenout můžete na nastavení míry potlačení hluky nebo rychlé přepínání režimů skrze nastavení v telefonu. Je také škoda, že se ANC nedá vypnout. Jakmile aktivní potlačení hluku zapnete, máte možnost jen přepínat mezi ANC nebo transparentním režimem. Pro vypnutí těchto funkcí je potřeba sluchátka vrátit do krabičky a poté znovu vyndat.

airpody-na-androidu-filtry-2.webpairpody-na-androidu-filtry.webp

Gesta Airpodů

Gesta jsou poměrně důležitou součástí TWS sluchátek. Můžete hodit telefon do kapsy a přesto ovládat důležité funkce jako je ovládání přehrávání, přijímání hovorů a také upravovat hlasitost zvuku. Gesta fungují na Androidu i Windows skvěle.

Ve výchozím stavu, tedy bez jakékoliv aplikace, fungují na Androidu tato gesta:

  • 1x klik - pozastavení/spuštění hudby (nebo přijmutí telefonátu)
  • 2x klik - další skladba (nebo odmítnutí telefonátu)
  • 3x klik - předchozí skladba
  • swipnutí dolů - snižování hlasitosti
  • swipnutí nahoru - zvyšování hlasitosti
  • dlouhé podržení - přepínání ANC

Z menší částí lze gesta upravit přes některou z aplikací třetích stran, ty naleznete na konci našeho článku.

Okno stavu baterie

Výdrž sluchátek bude samozřejmě záviset na tom, jak budete Airpody používat, ale všeobecně se dá říct, že i na Androidu budete mít podobnou výdrž jako na iOS (5 až 6 hodin). Bez externí aplikace se ale bohužel nedá zjistit stav nabití sluchátek ani pouzdra.

Na zařízení od Applu se po připojení ke sluchátkům objeví na obrazovce vyskakovací okno, kde je pěkně vidět stav nabití baterie nejen samotných sluchátek, ale také nabíjecího pouzdra. Toho lze docílit i na Androidu, jen je potřeba externí aplikace z Google Play. Konkrétní tipy zmíníme ke konci článku.

airpody-na-androidu-pop-up.webpairpody-na-androidu-nabijeni.webp

Detekce nošení

Není překvapením, že Apple AirPods Pro 2 mají proximity senzor, který při vyndání sluchátka z ucha pozastaví automaticky zvuk. To je funkce, na kterou jsem zvyklý i od ostatních výrobců.

O to větším překvapením je, že taková základní věc na Androidu nefunguje a nepodařilo se mi to ani jednou ze zkoušených aplikací ani částečně aktivovat, takže pokaždé, když sluchátko vyndáte z ucha, bude stále přehrávání pokračovat.

Duální připojení

S nástupem Bluetooth 5.0 jsme také přivítali velmi užitečnou funkci možnosti připojení k více zařízením najednou. Tedy například při poslechu hudby z PC někdo zavolá na telefon, ke kterému jsou sluchátka zároveň připojena, a není problém telefonát zvednout. Sluchátka se automaticky přepnou, hovor se vyřídí, ukončí a dá se pokračovat v poslechu hudby z PC, aniž by uživatel musel cokoliv dělat.

Toto je také jedna z funkcí, kterou uživatel Androidu nemůže od Apple AirPods Pro 2 očekávat. Sluchátka se dokáží sice rychle přepínat mezi jednotlivými zařízeními, ale nelze s nimi dělat výše popsané.

airpody-na-androidu-broll3.webp

Přizpůsobení podle tvaru uší

Apple nabízí pro svá sluchátka dokonce i nastavení podle tvaru uší, stejně jako to má například Sony. Nastaví optimální frekvenční odezvu podle fyziologického obrazu, který sejme přes fotoaparát, a také doporučí správné špunty. Ano, není to zrovna přesné, ale i tak je to jedna z funkcí, kterou na Androidu nenajdete. Skenování hlavy je dostupné pouze v systému iOS.

airpody-na-androidu-test.webp

Spatial audio

Jednou z dalších funkcí, kterou Apple do svých sluchátek přinesl, je také Spatial Audio. Co si pod takovým názvem vlastně představit? AirPods Pro 2 jsou vybavené senzory pro sledování jejich polohy v prostoru a díky tomu mohou hrát tak, jako by se zvuk ozýval z jednoho místa, i když uživatel otáčí hlavou. Tím se docílí prostorového efektu, který může například u filmů působit velice přesvědčivě a dynamicky.

Spatial Audio je ale bohužel funkce, která bez připojení k dalšímu Apple výrobku nebude pro Apple AirPods Pro 2 dostupná.

airpody-na-androidu-zvuk.webp

Funkce Find My AirPods

Novější Apple AirPods Pro 2 disponují technologií Ultra Wideband, která funguje pouze v těsné blízkosti sluchátek, ale i tak je skvělou vychytávkou. Slouží hlavně pro ty uživatele, kteří zapomněli kam si sluchátka odložili v bytě nebo v kanceláři. Na telefonu stačí zapnout aplikaci Find My a pohybovat se podle radaru až do místa, kde jsou sluchátka schovaná. A lokace je velmi přesná, dokonce na centimetry.

Aplikace Find My dokáže ale nabídnout ještě několik příjemných funkcí. Pokud by se vám podařilo sluchátka nechat na druhém konci světa a někdo s iPhonem by se k nim přiblížil, lze se ke sluchátkům na dálku připojit a zjistit tak jejich přesnou polohu.

A další užitečná funkce je možnost nechat pouzdro nahlas pípat, jelikož se na spodní straně Airpods Pro 2 nachází malý reproduktor, který vám pomůže Airpody rychleji dohledat.

Všechny tyto užitečné funkce ale na Androidu nenajdete, jsou exkluzivní pro iPhone.

airpody-na-androidu-findmy2.webpairpody-na-androidu-findmy.webp

Kvalita přenosu a odezva

O tom, jak Apple AirPods Pro 2 hrají, se již napsalo mnoho. Přece jen to jsou sluchátka, která jsou nějaký ten čas na trhu a nemá smysl se zabývat objektivním a ani subjektivním popisem zvuku. K těmto účelům slouží naše recenze. Důležité ale je, že Apple Airpods podporují AAC a SBC kodek pro přenos zvuku. Tyto kodeky podporují také Android telefony, což znamená, že kvalita přenosu zvuku bude úplně stejná jako na iPhone. Nepřijdete tak o žádné důležité detaily v hudbě.

Na druhou stranu je AAC kodek lépe optimalizovaný pro zařízení se systémem iOS, u kterých nabídne lepší odezvu. Po připojení k Android telefonu nebo notebooku s Windows je slyšet vyšší odezva, kdy obraz a zvuk nejsou perfektně synchronizované. Takže pokud byste chtěli sluchátka používat například pro hraní her nebo sledování filmů, je MacBook nebo iPhone rozhodně lepší volba.

airpody-na-androidu-kodek.webp

Kvalita mikrofonu

Spolu s kvalitou zvuku se pojí kvalita osazených mikrofonů. Ta je lehce nadprůměrná mezi TWS sluchátky a v našem testu se Airpody drží na prvních příčkách. Dobrá zpráva je, že kvalita mikrofonů zůstává stejná. Ať už jsou sluchátka připojena k Applu nebo k Androidu.

Test mikrofonu

Apple Airpods Pro 2022
Srovnání mikrofonů

Ekvalizér

Zde se skrývá velká výhoda operačního systému od Googlu. Apple totiž svým uživatelům neumožňuje jakkoliv zvuk měnit. Nenabídne žádné přednastavené profily, ani vlastní ekvalizér. Kdežto na Androidu jde se zvukem dělat vlastně cokoliv, co se uživateli zlíbí.

Pokud byste měli nutkání si zvuk poupravit pro své vlastní uši, aplikace s názvem Wavelet funguje naprosto bezvadně a dokonce se do ní dá nahrát přednastavený profil právě pro Apple AirPods Pro 2. A funguje nejen pro off-line přehrávače, ale také pro on-line poslech například z Tidalu nebo YouTube.

Frekvenční odezva

Defaultní zvuk sluchátek Apple Airpods Pro 2

Apple Airpods Pro 2022 frekvenční odezvaVíce sluchátek

Lightning není USB

Pro nikoho asi nebude překvapením, že Apple používá svůj vlastní Lightning konektor, který je opět kompatibilní jen s dalšími Apple výrobky. To je pro ostatní uživatele, kteří nemají doma iPhone, trochu nepříjemná situace. Protože potřebujete další kabel, který slouží jen pro nabíjení sluchátek. Apple zároveň používá USB-C u všech svých iPadů, AirBooků i MacBooků, ale telefony a sluchátka zatím nechává na proprietálním Lightning konektoru. To je v době, kdy je na USB-C vlastně úplně všechno, od myší, telefonů, netbooků i některých hodinek, trochu návrat do minulosti.

Tím nechci říct, že je Lightning špatný, to v žádném případě, jeho konstrukce je skvělá. Jde výhradně o to, že je prostě jiný, než na čem funguje zbytek elektroniky a nutí tak uživatele myslet na další nabíjecí kabel.

Uživatele dražších Android telefonů potěší ale informace, že Airpody podporují bezdrátové Qi nabíjení. Není problém si v telefonu zapnout funkci "reverzního" nabíjení a sluchátka si na cestách bezdrátově dobít přes záda vašeho telefonu.

airpody-na-androidu-broll.webp

Aktualizace Airpodů

Říkáte si, na co aktualizace? Inu, ono by se pár bodů přece jen našlo. Apple nedávno změnil chování ANC a prodloužil výdrž na jedno nabití. A v budoucnu se mohou uživatelé dočkat dalších vychytávek, nových gest, ZEN módu nebo dalších drobností, spolu s dalším vylepšením už tak dobré výdrže.

Jenže na Androidu tohle bohužel nebude fungovat. Aktualizaci firmwaru lze provést opět pouze na Applu. Tato nevýhoda se dá obejít jedině tak, že oslovíte známého s iPhone a sluchátka si u něj během chvilky zaktualizujete. Nově nahraný firmware ve sluchátkách zůstane a budete moc využívat nové funkce.

airpody-na-androidu-aktualizace.webp

Pomocné Android aplikace

Jak je vidět z předchozího textu, nejsou na tom Apple AirPods Pro 2 zrovna růžově, co se týče výbavy a funkčnosti na Androidu, takže pokud by se našla nějaká aplikace, která by alespoň nějakou z funkcí přidala, jejich pozice by se rapidně zlepšila. Naštěstí je na světě spoustu chytrých programátorů, kterým se to z části povedlo.

Jednou z mnoha aplikací pro Android je Podroid Pro. Ta je zdarma a jediné, co je za schované za paywallem, je odstranění reklam.

podroid-pro-android2.webp

Aplikace přidává funkci náhledu nabití sluchátek i pouzdra a správy gest. Je možné si nastavit několik dalších funkcí pro dvojklik a trojklik na jednom sluchátku, nebo dvojklik a trojklik na obou zároveň. Nastavení gest funguje on-the-fly, takže je jednoduché je vyzkoušet.

Funkce, které se dají nastavit:

  • Další skladba
  • Předchozí skladba
  • Zvýšení hlasitosti
  • Snížení hlasitosti
  • Rewind 30 sekund
  • Forward 30 sekund
  • Zapnutí Google asistenta

Výše zmíněné funkce se dají nastavit na 2x klik, 3x klik nebo na 2x a 3x klik na obou sluchátkách zároveň. Druhá možnost není zrovna ergonomická, ale je fajn mít zase nějakou možnost navíc.

Vše, co je v aplikaci uvedené, mi fungovalo kupodivu velmi dobře a nenarazil jsem na jediný problém. Ano, UI nevypadá zrovna moc vypulírovaně, ale hlavní je funkčnost, než vzhled.

podroid-pro-android.webppodroid-pro-android3.webp

Další aplikaci, kterou jsou zkusil, je Assistant Trigger. Ten má, stejně jako například AndroPods, většinu svých funkcí placených.

V Assistant Trigger mi bohužel nefungovala detekce nošení, byť jej nabízí. A správa gest nebyla ani v jedné aplikace dostatečná nebo byla kompletně nefunkční. Za cenu 90 Kč, resp. 180 Kč pro odemčení ještě dalších funkcí, se mi zdá nákup až příliš riskantní. Uživatel nemá žádnou záruku, že aplikace bude dělat to, co sama nabízí.

Je to trochu zvláštní situace, ale “ošklivá” aplikace Podroid Pro, která je navíc nejstarší ze všech jmenovaných, je také nejlepší. Nabízí nejlepší funkčnost a je zdarma.

airpody-na-androidu-andropods.webpairpody-na-androidu-andro-pods.webp

Závěrečné zhodnocení

Má vlastně smysl používat Apple AirPods Pro 2 na Androidu? Pokud jste dočetli článek až sem, jistě jste si nějaký názor udělali. Velmi totiž záleží, co od vašich TWS sluchátek chcete. Pokud pomýšlíte na dynamické nastavení ANC nebo funkce v podobě detekce nošení nebo nativní podporu dalších funkcí, je Android mimo hru. Ekosystém, pod který sluchátka od Applu spadají, má tyto záležitosti vyřešené k dokonalosti a na Androidu nefungují.

Na druhou stranu, stačí malá aplikace a alespoň část funkcí se dá ovládat nebo nastavit, i když se pořád jedná o omezený uživatelský zážitek. Pokud považujete Apple AirPods Pro 2 za mimořádně pohodlná sluchátka nebo vám jejich zvuk prostě sedí, používat se dají i na Androidu, jen s jistými omezeními.

Osobně nejsem zrovna zastáncem takového “kočkopsa” a i když Apple AirPods Pro 2 fungují relativně dobře, raději bych se podíval ke konkurenci. Sony, Bose, Sennheiser nebo Campfire Audio mají své zástupce mezi dobrými TWS sluchátky a dost možná za ně nedáte ani tolik peněz. A všechny základní i pokročilé funkce budete mít doslova na dotek.

Airpods Alternativy

Vyzkoušel jsem další alternativy pro Airpods Pro 2: