23 chytrých vychytávek do domácnosti 23 chytrých vychytávek do domácnosti

23 chytrých vychytávek do domácnosti

Jakub Zich Jakub Zich Jakub
Publikace 7.8.2023 (upraveno 7.2.2024)
Publikace 7.8.2023 (upraveno 7.2.2024)

Každý den se snažíme zlehčoval si život a v tom nám pomáhají prvky chytrých domácností, mobilní telefony a další vymoženosti. My si dnes ukážeme 23 chytrých vychytávek do vaší domácnosti, které se vám mohou hodit. Věříme, že každá z nich patří do sekce „must have“.

Xiaomi Mi Smart Clock

Chytrý Budík s mnoha funkcemi

Xiaomi Mi Smart Clock jsou chytré hodiny, které disponují zabudovaným 4" LCD displejem. Vhodné jsou jak do ložnice na noční stolek, tak do obývacího pokoje. Hodiny nabízejí 12 různých designů, mezi kterými můžete volit. A zde se chvíli zastavíme. Poslední design totiž zároveň slouží jako fotorámeček. Můžete si tak hodiny propojit se svým Google účtem a nechat si zobrazovat vybraná alba nebo oblíbené fotografie.

zajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-1-31-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-1-48-screenshot.webp

V rámci hodin je možné nastavit také budík. Jako zvuk budíku si můžete vybrat umělou inteligenci od Google. Ta mění vyzvánění podle denní doby, aktuálního počasí a spousty dalších parametrů. To samo o sobě nabízí nepřeberné možnosti buzení. Nastavit si můžete také zobrazované informace po probuzení. Xiaomi Mi Smart Clock vás tak informuje o tom, zda bude ucpaná silnice cestou do práce nebo školy, jaké bude počasí, a dokonce vám pustí také český Radiožurnál.

Díky zabudovanému reproduktoru, který se nachází na spodní straně hodin můžete poslouchat například podkresovou hudbu z YouTube Music nebo Spotify. Tu můžete využít při práci, při učení a tak podobně. Využít dále můžete plnohodnotného Google Asistenta, což znamená, že můžete snadno ovládat vaši chytrou domácnost.

zajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-2-23-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-2-8-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-2-35-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-2-39-screenshot.webp

Samozřejmostí je úprava jasu hodin podle aktuální denní doby, přesněji podle okolního světla. Nemusíte se tak obávat, že by vás hodiny v noci oslňovaly, a naopak přes nebyly vidět. Na horní straně pak můžeme narazit na tři tlačítka. Dvě slouží pro úpravu hlasitosti a třetí slouží k vypnutí mikrofonu.

Napájení hodin je přes microUSB port. Napájecí kabel a také samotný adaptér pak naleznete přímo v balení. Nemusíte tak nic extra shánět. Co trošku zamrzí je absence české lokalizace, přesto věříme, že to nebude velkou překážkou.

zajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-3-19-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-3-30-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-1-3-40-screenshot.webp
Xiaomi Mi Smart Clock
Xiaomi Mi Smart Clock

Budík s mnoha funkcemi

Athom Homey 2.0

Ovládání chytré domácnosti

Athom Homey je ideálním řešením pro ovládání chytré domácnosti, a to zejména v případě, kdy máte prvků více a rádi byste je ovládali z jednoho zařízení. V sobě totiž ukrývá většinu základních a běžně používaných protokolů, takže již můžete dát sbohem všem ostatním hubům a propojovacím bránám. Athom Homey sjednotí výrobce jako IKEA, Fibaro, Xiaomi, Aqara nebo LIDL do jedné aplikace.

Dalším plusem je propracovaná a velmi líbivá aplikace, díky které si můžete vše nastavit a velmi jednoduše následně chytrou domácnost ovládat. Nastavení jsou velmi pokročilá, takže si za pomoci Athom Homey můžete udělat opravdu chytrou domácnost. Aplikace je určena nejen pro telefony s Androidem ale také pro telefony s iOS. Dokonce se můžete spolehnout na desktopový program, takže je možné Athom Homey ovládat také z počítače.

ovladani-chytre-domacnosti-jednoduse-a-prakticky-0-39-screenshot.webpovladani-chytre-domacnosti-jednoduse-a-prakticky-3-45-screenshot.webp

Za pomoci propracovaných protokolů vám vytvoří Athom Homey společně s využívanými prvky chytré domácnosti jednoduchý mash systém, takže se signál přenáší z jednoho konce domu do druhého a to zcela bezproblémově.

Obyčejná verze Athom Homey podporuje až 20 různých výrobců, což by mělo být plně dostačující. V případě, že byste potřebovali spárovat více výrobců a zařízení, pak můžete zakoupit variantu Athom Homey Pro. Ta už nabízí podporu až 40 výrobců, což je velmi solidní.

ovladani-chytre-domacnosti-jednoduse-a-prakticky-0-56-screenshot.webpovladani-chytre-domacnosti-jednoduse-a-prakticky-9-22-screenshot.webp

Ovládání chytré domácnosti navíc můžete značně zautomatizovat. Stačí vám, abyste jednoduše nastavili pravidla, kdy se má co zapnout, vypnout nebo provést nějakou akci. Právě dobře nastavená a provedená automatizace vám může pomoci každý den.

Athom Homey můžete také velmi snadno propojit s hlasovým asistentem jako je například Google Home nebo Amazon Alexa. Po spárování se do aplikace hlasového asistenta navíc automaticky napárují všechna zařízení, kterou jsou napárována na Athom Homey.

ovladani-chytre-domacnosti-jednoduse-a-prakticky-2-4-screenshot.webp
Athom Homey 2.0
Athom Homey 2.0

Ovládání chytré domácnosti

Chytré termostatické hlavice

Regulace vytápění netatmo

Velkou výhodou chytrých termostatických hlavic je to, že díky zabudovanému teploměru jsou schopné omezit vytápění daného prostoru na teplotu, kterou si sami nastavíte. V chytré aplikaci pak můžete snadno nastavit plán, kdy se má samotné vytápění spustit.

Jedna ze skvělých chytrých termostatických hlavic se jmenuje Netatmo a disponuje mnoha různými adaptéry. To znamená, že ji můžete snadno nasadit na jakýkoli typ hlavice topení. Hlavice pak funguje na dvě tužkové baterie. Samotná hlavice nespotřebovává mnoho energie, což znamená, že baterie vydrží opravdu dlouho.

jak-snizit-spotrebu-elektriny-rychle-a-efektivne-6-41-screenshot.webpjak-snizit-spotrebu-elektriny-rychle-a-efektivne-7-29-screenshot.webpjak-snizit-spotrebu-elektriny-rychle-a-efektivne-6-50-screenshot.webp

V aplikaci určené pro chytré telefony pak snadno nastavíte vlastní plán vytápění. Na hlavice tak po nastavení nemusíte vůbec sahat, o vytápění se postarají sami. Vše je plně automatizované, což je další velká výhoda těchto hlavic. Navíc, díky chytrým hlavicím je možné ušetřit nemalé částky za vytápění.

jak-snizit-spotrebu-elektriny-rychle-a-efektivne-7-4-screenshot.webp
Netatmo Smart Radiator Valves
Netatmo Smart Radiator Valves

Regulace vytápění

Fibaro tlačítko do chytré domácnosti

Ovládání chytré domácnosti

Chytrou domácnost nemusíte ovládat pouze přes chytrý telefon. Existují také tlačítka, jako je to od firmy Fibaro. Na tlačítko jednoduše napárujete prvky chytré domácnosti a pak je jen takto hardwarově ovládáte.

Tlačítko má celkem tři módy, kdy reaguje na jedno stisknutí, na podržení nebo na dvojí stisknutí. Nastavit pak lze tlačítko také na tři kliknutí. Každý z módů pak může mít vlastní pokyn, který provede. Celé tlačítko pak pohání maličká baterie, kterou jednoduše vyměníte a Fibaro tlačítko funguje dál.

muj-novy-setup-2022-7-32-screenshot.webpmuj-novy-setup-2022-7-33-screenshot.webp
Fibaro button
Fibaro button

Ovládání chytré domácnosti

Xiaomi Mi Smart Speaker

Alternativa pro Google Nest Mini

Xiaomi Mi Smart Speaker je velmi zajímavou alternativou, kterou můžete pořídit například místo Google Nest mini. Zařízení je velmi jednoduché pro napárování s aplikací Google Home a přes zabudované reproduktory v Xiaomi můžete svou chytrou domácnost jednoduše ovládat hlasem.

Zapínat tak můžete chytré osvětlení, televizi nebo nejrůznější chytré vymoženosti ve vaší domácnosti. Využívat jej pak samozřejmě můžete také k tomu, abyste si přes něj přehrávali hudbu. Výhodou je pak podpora pro Spotify, YouTube music a dalších podobných služeb.

zajimave-produkty-do-1-000-kc-ktere-musis-mit-7-56-screenshot.webpzajimave-produkty-do-1-000-kc-ktere-musis-mit-6-19-screenshot.webp

Ačkoli se jedná o reproduktor do 1 000 Kč, zvukově je na tom velmi slušně. Za nás je dokonce lepší než jmenovaný Google Nest mini. Vzhledem k cenovce je možné si tyto reproduktory zakoupit dva, v Google Home si je napárovat do jedné skupiny a tím můžete získat stereo zvuk.

Pomocí funkce a hlasového příkazu „Hey Google, turn up Bluetooth“ spustíte párovací mód. To znamená, že můžete reproduktory snadno napárovat na váš notebook nebo jiné zařízení, které Bluetooth podporuje.

Horní stranu Xiaomi MI Smart Speaker tvoří LED proužek, takže celkově reproduktor vypadá techničtěji než zmiňovaný Google Home. Vzhledem k ceně a celkovému provedení se jedná o velmi povedený kousek, který v chytré domácnosti musíte mít.

zajimave-produkty-do-1-000-kc-ktere-musis-mit-7-25-screenshot.webpzajimave-produkty-do-1-000-kc-ktere-musis-mit-8-2-screenshot.webpzajimave-produkty-do-1-000-kc-ktere-musis-mit-7-30-screenshot.webpzajimave-produkty-do-1-000-kc-ktere-musis-mit-8-6-screenshot.webp
Xiaomi Mi Smart Speaker
Xiaomi Mi Smart Speaker

Alternativa pro Google Nest Mini

Chytré zásuvky

Zásuvky pro úsporu energie

Chytré zásuvky jsou rozhodně zajímavým pomocníkem do domácnosti. Lze s jejich pomocí ušetřit nemalé peníze, které vám z kapes doslova kradou spotřebiče, které jsou zapnuté v režimu stand-by. Velmi oblíbené jsou obecně zásuvky Tapo.

Ty jsou cenově dostupné, a navíc je můžete velmi snadno připojit také na Wi-Fi. Na výběr máte různá různé provedení, takže si každý bude moci vybrat přesně takový typ, jaký potřebuje. Nastavit si je můžete také na bázi rozvrhu nebo na základě jednoduché automatizace.

Vše z toho najdete v aplikaci Tapo, která je hezky provedená. Zároveň je dostatečně intuitivní, abyste v ní vše důležité našli. Některé z modelů nabízejí také funkci měření, kdy jste schopni změřit, kolik elektrické energie přes zásuvku proteče.

zajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-4-8-24-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-4-8-32-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2022-vanocni-tipy-dil-4-8-52-screenshot.webp

Chytré zásuvky

TP-LINK Tapo P100
TP-LINK Tapo P100
TP-LINK Tapo P110
TP-LINK Tapo P110
TP-LINK Tapo P115
TP-LINK Tapo P115

Senzor vytopení domácnosti

Detekce vody

Senzor proti vytopené domácnosti je dokonalým pomocníkem, který vás ochrání před nevyžádanou vodou. Senzor jednoduše postavíte tam, kde se bojíte že by se v domácnosti vyskytovala voda. V případě, že se tak stane, senzory vodu detekují a ihned vás informují.

Tento chytrý senzor pak můžete jednoduše napárovat do chytré domácnosti a díky tomu si nastavit systém notifikací v případě, že by se v domácnosti voda objevila. Úplně ideální je ale situace, kdy je součástí chytré domácnosti také chytrý uzávěr vody.

vychytavky-do-chytre-domacnosti-4-49-screenshot.webpvychytavky-do-chytre-domacnosti-4-59-screenshot.webpvychytavky-do-chytre-domacnosti-6-7-screenshot.webp

V takovém případě lze totiž poměrně snadno nastavit, aby v případě, že došlo k vytopení domácnosti chytrý uzávěr zavřel vodu. Máte tak jistotu, že můžete v klidu odjet na dovolenou a v případě potíží vám voda nezničí půlku bytu.

Senzor vytopení domácnosti má v sobě také zabudovaný teploměr, se kterým lze v rámci chytré domácnosti velmi hezky pracovat, například skrze vytápění. Výhodou pak je, že pokud by senzor chtěl odnést například váš domácí mazlíček, senzor zapípá, takže budete vědět, že se něco děje.

vychytavky-do-chytre-domacnosti-6-40-screenshot.webp
FIBARO Flood sensor
FIBARO Flood sensor

Detekce vody

Chytrá fritéza Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Horkovzdušná fritéza

Také některá elektronika může být chytrá. Jednou takovou je například horkovzdušná fritéza Xiaomi Mi Smart Air Fryer. Horkovzdušná fritéza nabízí možnosti, jak si připravit křupavé jídlo bez toho, aby bylo máčeno v oleji.

Fritéza ale může mít také další využití, a to například pro ohřátí jídla. Nemusíte zapínat troubu, případně využít mikrovlnku, která dříve ohřeje talířek než samotné jídlo. Chytrá fritéza Xiaomi Mi Smart Air Fryer zvládá stupně od 40 °C do 200 °C, takže si každý najde tu ideální teplotu.

zajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-0-28-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-0-39-screenshot.webp

Součástí je pak otočný OLED displej, s jehož pomocí můžete předvolit, co budete ve fritéze dělat. Díky tomu se automaticky nastaví teplota i čas, po kterou bude fritéza pokrm připravovat. Samotná nádoba má objem 3,5 litru, což je na jídlo pro dva nebo tři lidi dostačující.

Výhodou je, že tuto chytrou fritézu můžete napárovat na Google Home, a následně pak fritézu ovládat klidně hlasem. Vedle toho ji můžete napárovat do aplikace Xiaomi Home, která vám umožní fritézu ovládat vzdáleně. To znamená, že si můžete pokrm do Xioami fritézy připravit a těsně před návratem domů přes aplikaci spustit. Můžete tak přijít k hotovému obědu.

Údržba fritézy je pak velmi jednoduchá a především nenáročná. Prakticky ji stačí po použití otřít, a to díky nepřilnavému povrchu, kterým disponuje.

zajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-1-29-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-0-46-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-0-58-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-1-46-screenshot.webp
Xiaomi Mi Smart Air Fryer
Xiaomi Mi Smart Air Fryer

Horkovzdušná fritéza

Senzor pohybu

automatizace na bázi pohybu

Způsobů využití senzorů pohybu v chytré domácnosti je celá řada. Doporučujeme proto Fibaro Motion Senzor. Výhodou je, že senzor nedisponuje pouze senzorem na pohyb, ale také senzorem teploty a intenzity dopadajícího světla.

Senzor můžeme jen tak umístit někam do místnosti, případně je možné jej nainstalovat také na zeď nebo strop. Zkrátka záleží na zamýšleném způsobu využití. Využití senzoru je pak celá řada. Senzor teploty například může aktivovat nebo naopak vypnout chytré hlavice na topení.

vychytavky-do-chytre-domacnosti-1-30-screenshot.webpvychytavky-do-chytre-domacnosti-3-24-screenshot.webp

Senzor dopadajícího světla zase můžete využít proto, aby se zapnuly některé prvky osvětlení v době, kdy bude slunce pomalu zapadat. Samozřejmě, že lze senzor využít také obráceně, tedy že jej využijete pro zhasnutí světla v případě, že do místnosti dopadá hodně slunečního záření. Nemusíte ale světla přímo vypínat a zapínat, upravit lze také intenzita světla. A to především v případě, kdy máte chytré žárovky s možností volby intenzity.

Napájení senzoru je pak zajištěno přes větší baterii, kterou ale jednoduše vyměníte. A Fibaro zase nepatří mezi extrémní žrouty energie.

vychytavky-do-chytre-domacnosti-3-36-screenshot.webpvychytavky-do-chytre-domacnosti-3-28-screenshot.webp
FIBARO Motion Sensor
FIBARO Motion Sensor

Detekce pohybu

Chytrá lampička

Stylové osvětlení k počítači

Do chytré domácnosti můžete snadno zakomponovat také chytrou lampičku. My vám doporučujeme Xiaomi Mi Desk Lamp 1S. Lampička je provedena velmi minimalisticky, což je do interiéru rozhodně velké plus.

Pomocí tlačítka lze lampičku vypnout nebo zapnout. Kolečko je také otočné, takže můžete snadno měnit intenzitu světla podle toho, jakou zrovna potřebujete. V případě, že kolečko stlačíte a zároveň otáčíte, měníte také teplotu osvětlení, což je příjemným bonusem.

zajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-3-38-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-3-55-screenshot.webp

Lampičku pak snadno napárujete do aplikace, takže je možné si ji nastavovat také na dálku. Existuje zde také profil pro filtraci modrého světla, aby vaše svícení bylo dobré také pro oči. Navíc můžete nastavit akci, která se provede při dvojitém prokliknutí.

Nastavit se dá například režim soustředění, kdy se zapne časovač na 45 minut. Po uběhnutí času lampička problikne, takže víte, že si máte dát pauzu. Nastavit zde ale můžete také časovač, který vám umožní lampičku po předem stanovené době automaticky vypnout. Samozřejmě je na dvojité kliknutí možné nastavit libovolný profil.

zajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-5-1-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-4-20-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-3-4-29-screenshot.webp

Lampičku pak můžete tak využít do Apple Home Kitu, což je výhoda pro majitele jablíčkové domácnosti. Párování je snadné přes QR kód, který je umístěný na spodní straně lampičky. Nesmíme zapomenout, že lampička také podporuje Google Home nebo Amazon Alexu.

Xiaomi Mi LED Desk Lamp 1S
Xiaomi Mi LED Desk Lamp 1S

Stylové osvětlení

Aromatický difuzér

Chytrý osvěžovač vzduchu

Chcete si zpříjemnit atmosféru u vás doma? Pak byste si rozhodně měli vyzkoušet aromatický difúzer Vocolinc Ripple. Nádoba má objem 220 ml, do které je potřeba nalít vodu a přidat pár kapek aromatického oleje.

Difuzér je navíc barevně podsvícený, takže si můžete užít skvělou atmosféru také v průběhu večera. Zároveň se pak můžete spolehnout také na podporu Apple HomeKit, Amazon Alexa a také Google Home. Jste tak schopni difuzér napárovat na cokoli budete zrovna potřebovat. To s sebou přináší také možnosti zajímavé automatizace.

zajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-2-3-20-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-2-4-1-screenshot.webp

Vedle aplikace lze difuzér ovládat také pomocí tří tlačítek, které jsou na Vocolinc Ripple dostupné. Prvním tlačítkem difuzér zapnete a zároveň také nastavujete rychlost foukání. Druhé tlačítko pak slouží jako časovač a třetí tlačítko mění režim podsvícení.

V aplikaci Vocolinc pak nastavuje vše důležité. Můžete pohodlně nastavit rychlost foukání, množství mlhy ale také časovač. Vybírat pak můžete také z různých barevných režimů a podsvícení. Tím si můžete dokonalou atmosféru ještě více zpříjemnit.

zajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-2-4-41-screenshot.webpzajimave-produkty-roku-2021-nejlepsi-vanocni-tipy-dil-2-4-26-screenshot.webp

Plná nádoba vám zajišťuje 8 hodin provozu, což vám pohodlně vystačí případně na celý pracovní den, případně na dobu nutnou na učení. V případě, že by náplň došla, difuzer se automaticky vypne, což oceňujeme.

Vocolinc Ripple
Vocolinc Ripple

Chytrý osvěžovač vzduchu

Senzor otevřených oken

Detekce otevření oken

Fibaro senzor na okna a dveře je rozhodně velmi zajímavý a užitečný prvek do chytré domácnosti. Instalace je jednoduchá. Senzory nalepíte díky oboustranné pásce, takže nemusíte vrtat do oken nebo dveří.

Díky tomuto šikovnému pomocníkovi můžete vytvořit celou řadu scén, uzpůsobených tomu, co potřebujete. Například při otevření oken, tedy zaktivování senzorů, se může v zimních měsících vypnout topení. To se hodí pro úsporu energie při větrání v domácností.

Součástí senzoru je také teploměr, který lze s chytrou domácností také spárovat a nastavit. Senzor pak pohání baterie, kterou pak jen vyměníte a nemusíte se o nic dalšího starat.

vychytavky-do-chytre-domacnosti-9-29-screenshot.webpvychytavky-do-chytre-domacnosti-9-34-screenshot.webpvychytavky-do-chytre-domacnosti-9-59-screenshot.webp
FIBARO Door/Window Sensor 2
FIBARO Door/Window Sensor 2

Detekce otevření oken

Xiaomi Roborock

Čistící pomocník do domácnosti

Robotické vysavače jsou schopné dnes velmi kvalitně uklidit a také vám ušetřit hromadu času. Výjimkou není ani chytrý vysavač Xiaomi Roborock, který jsme v redakci testovali. Vysavač nabídne extrémně jednoduché a snadné připojení, což jistě oceníte. Vysavač stačí vytáhnout z krabice, zapojit, propojit s aplikací pro chytré telefony a máte hotovo.

Při prvním spuštění proběhne také rychlý scan vaší domácnosti, aby vysavač přesně věděl, kde se nachází a kde má vysávat. Výhodou je, že Roborock lze využívat s chytrým asistentem, takže jej lze do jednotlivých místností poslat také hlasem.

idealni-pomocnik-do-chytre-domacnosti-xiaomi-roborock-s5-max-0-40-screenshot.webpidealni-pomocnik-do-chytre-domacnosti-xiaomi-roborock-s5-max-2-31-screenshot.webp

Roborock vysavač dokáže také mopovat, což se rozhodně hodí v případě, že doma máte dlažbu nebo plovoucí podlahu. Vysávání a následné mopování pak lze také načasovat. Vysavač se spustí sám, což je rozhodně velké plus.

Při nastavování vysavače je potřeba myslet také na to, že některé předměty nebo třeba i dlouhé záclony mohou překážet. Proto si dobře rozvrhněte domácnost tak, aby se vysavač neomezoval a bylo možné jej opravdu bez obav pustit vysávat po celém bytě.

Xiaomi Roborock je relativně rozšířeným vysavačem, takže na něj existuje celá řada náhradních dílů a komponent. Vybírat je můžete nejen na zahraničních ale také na českých e-shopech, což je další velkou výhodou.

idealni-pomocnik-do-chytre-domacnosti-xiaomi-roborock-s5-max-3-10-screenshot.webpidealni-pomocnik-do-chytre-domacnosti-xiaomi-roborock-s5-max-0-30-screenshot.webpidealni-pomocnik-do-chytre-domacnosti-xiaomi-roborock-s5-max-4-44-screenshot.webp
Xiaomi Roborock S8
Xiaomi Roborock S8

Čistící pomocník do domácnosti

Xiaomi tyčový vysavač

Tyčový vysavač s bohatým příslušenstvým

Je načase se podívat vedle robotického vysavače také na vysavač tyčový. Xiaomi Mi G10 nabízí až 1 250 otáček za minutu, což je solidní výkon. Součástí je také bohaté příslušenství, které se vám rozhodně bude hodit.

V balení najdete menší i větší násady, takže můžete vysávat jak byt, tak třeba menší prostory jako je sedačka nebo třeba auto. K důkladnému vyčištění auta se bude hodit také štěrbinová trubice, kterou můžete využít k tomu, abyste vysáli i hůře přístupná místa.

K vysavači pak lze připojit také mop s nádobou na 230 ml. Vedle vysávání tak rovnou mopujete, což je velkou výhodou. Nastavit si lze intenzitu průtoku vody, takže můžete sami rozhodovat o tom, jak moc se bude vytírat.

Vysavač disponuje také displejem. Na něm vidíte jednotlivé režimy vysávání ale také aktuální stav baterie. Máte tak dokonalý přehled o tom, kdy je potřeba vysavač nabít. Na jedno nabití vydrží vysavač vysávat asi 50 minut, a to v režimu ECO. V klasickém režimu pak vydrží vysávat asi 30 minut, což je pořád velmi dostačující.

zajimave-xiaomi-produkty-ktere-neznate-3-8-45-screenshot.webpzajimave-xiaomi-produkty-ktere-neznate-3-8-38-screenshot.webp

Údržba je velmi jednoduchá. Prakticky stačí jen vyprazdňovat nádobu na nečistoty a jednou za čas pak vyměnit HEPA filtr. Součástí balení je také držák na zeď, který jednoduše připevníte a vysavač se vám do něj krásně vejde.

Xiaomi Mi G10
Xiaomi Mi G10

Tyčový vysavač

Požární senzor

Detekce požáru

Požární senzor je vynikajícím příslušenstvím, které vám pomůže se zabezpečením domácnosti. Umístíte jej například na skříň a přidáte do centra chytré domácnosti Homey, který jsme si představili výše. V aplikaci si následně uděláte automatizaci, kdy pokud se senzor stane aktivní, ihned vám vyšle push notifikace do telefonu, abyste věděli, že ve vaší domácnosti pravděpodobně hoří.

Součástí senzoru je také teploměr, který můžete opět využít k nastavení různých scén v chytré domácnosti. Výhodou je, že i když senzor přímo nedetekuje kouř, ale zjistí příliš vysokou teplotu, vyšle vám signál o tom, že někde pravděpodobně vypuknul požár.

vychytavky-do-chytre-domacnosti-10-44-screenshot.webpvychytavky-do-chytre-domacnosti-11-4-screenshot.webp
FIBARO Smoke Sensor
FIBARO Smoke Sensor

Detekce požaru

LED pásek za televizi

Optické zvětšení televize

LED pásky za televizi mají výhodu v tom, že jsou schopné opticky zvětšit obraz vaší televize. LED podsvícení Goove obsahuje velmi bohaté balení, ve kterém najdete vše důležité. Od samotného pásku až po prvky, které využijete při jeho instalaci.

Samotný pásek obsahuje oboustrannou lepicí pásku. Z ní pouze sundáte ochranný obal a pásek zezadu televize jednoduše nalepíte. Na trhu jsou dvě velikosti LED pásku (55 a 65 palců), které vyberete podle toho, jak velkou televizi máte.

Pásek se pak ovládá přes hub, do kterého se všechny kabely zapojují. Hub také slouží k napájení samotného pásku. Samozřejmostí je pak aplikace, kterou můžete nainstalovat do telefonu. Také s její pomocí je možné LED pásek ovládat.

Největší výhoda Govee řešení je ta, že obsahuje i kameru, kterou umístíte na televizi. Kamera se postará o to, aby synchronizovala podsvícení s obrazem na televizi a tím jste měli perfektně opticky rozšířený obraz. Řešení funguje velmi spolehlivě, o čemž jsme vám psali v naší samostatné recenzi.

upgrade-televize-chytre-led-podsviceni-0-2-screenshot.webpupgrade-televize-chytre-led-podsviceni-2-10-screenshot.webpupgrade-televize-chytre-led-podsviceni-4-2-screenshot.webpupgrade-televize-chytre-led-podsviceni-1-49-screenshot.webp
Govee Dreamview T1
Govee Dreamview T1

Optické zvětšení televize

Xiaomi TV Stick

Android TV krabička

Xiaomi TV Stick je schopná dodat vaší televizi operační systém Android. Tím pádem jste schopni do televize získat celou řadu zajímavých aplikací, které pak můžete používat. Výhodou je, že Xiaomi TV Stick můžete využít prakticky do každé televize, která disponuje HDMI portem.

V samotném balení najdete jak samotný TV Stick tak i ovladač, s jehož pomocí budete celé prostředí ovládat. Ovladač disponuje také hlasovým asistentem, takže je možné Xiaomi TV Stick ovládat také hlasem, což je velká výhoda.

Android TV, který je v TV Sticku schován nabízí opravdu celou řadu zajímavých vychytávek. Můžete instalovat aplikace, snadno přehrávat videa z mobilu a spoustu dalšího. Rozhodně se Xiaomi TV Stick hodí k tomu, abyste udělali svoji televizi ještě chytřejší.

levny-android-do-vasi-televize-xiaomi-tv-stick-recenze-1-13-screenshot.webplevny-android-do-vasi-televize-xiaomi-tv-stick-recenze-0-30-screenshot.webplevny-android-do-vasi-televize-xiaomi-tv-stick-recenze-1-0-screenshot.webplevny-android-do-vasi-televize-xiaomi-tv-stick-recenze-4-33-screenshot.webp
Xiaomi TV Stick 4K
Xiaomi TV Stick 4K

Android TV ovladač

Chytrý LED pásek k počítači

Dárek pro každého geeka

Chytrý LED pásek se k počítači dokonale hodí. Zajistí vám více světla na stole, poličce nebo právě u počítače. Pásky se zpravidla propojují s chytrými aplikacemi nebo chytrou domácností. Vše se pak jednoduše ovládá. Rozhodně se jedná o skvělou vychytávku nebo dárek pro každého geeka.

Ve videu porovnáváme několik druhů chytrých LED pásků v různém cenovém rozpětí. Můžete si tak sami vybrat, který z nich se vám líbí nejvíce. Rozdíly mezi jednotlivými pásky mohou být velké, pečlivě proto vybírejte ten ideální pro vás:

Zásuvky Powerline

Pro rychlejší internet

Powerline je adaptér do zásvuky, který dokáže rozvádět internet po vaší domácnosti. Prakticky dochází k přenosu internetu pomocí vašich elektrických rozvodů. Powerline stačí pouze zapojit jeden adaptér poblíž routeru. Z něj pak ethernetovým kabelem vedete internet právě do adaptéru.

Další adaptér pak zapojíte tam, kde chcete přijímat internet. Kabel pak můžete napojit například do chytré televize, konzole či do jiných elektronických zařízení, které potřebují stabilní a rychlý kabelový internet.

powerline-skvela-vychytavka-pro-zlepseni-internetu-0-44-screenshot.webppowerline-skvela-vychytavka-pro-zlepseni-internetu-2-5-screenshot.webppowerline-skvela-vychytavka-pro-zlepseni-internetu-2-45-screenshot.webp

Adaptéry samozřejmě vykazují určité ztráty rychlosti internetu. Přesto je tento kabelový internet častokrát rychlejší a stabilnější než Wi-Fi. Zvláště, pokud potřebujete rozvádět internet po vašem domě na větší vzdálenosti, kde zkrátka Wi-Fi nestačí.

Powerline 1300 DUO FR
Powerline 1300 DUO FR

pro lepší internet

Google Nest Audio a Nest Mini

Chytré reproduktory

Tyto dva malé reproduktory jsou skvělé na to, abyste poslouchali YouTube, Spotify a obecně hudbu, která se vám líbí. Zároveň je ale můžete využít také jako prvky chytré domácnosti. Stačí je totiž správně propojit a mohou vám krásně posloužit.

Využít je lze například jako časovač, pro získávání informací o aktuálním počasí nebo o čemkoli, co zrovna potřebujete vědět a co je schopný reproduktor najít na internetu. Lze také vytvořit parádní rutiny, kdy vám reproduktor ráno například pustí konkrétní radiostanici, abyste měli přehled o tom, co se zrovna děje.

google-nest-audio-nejlepsi-chytry-reproduktor-recenze-1-41-screenshot.webpgoogle-nest-audio-nejlepsi-chytry-reproduktor-recenze-7-34-screenshot.webpgoogle-nest-audio-nejlepsi-chytry-reproduktor-recenze-9-44-screenshot.webp

Google Nest Audio a Nest Mini je rozhodně skvělým pomocníkem, který by v chytrých domácnostech neměl chybět. Jeho dostupnost je dnes výborná, takže jej snadno seženete. Ovládání je jednoduché a intuitivní.

Google Nest Audio
Google Nest Audio

Robustnější reproduktor

Google Nest Mini
Google Nest Mini

Kompaktní reproduktor

Chytré bodovky

Nasvícení sběratelkých figurek

Pro osvětlení sběratelských figurek nebo akcentování určitých částí interiéru doporučuji chytré bodovky IKEA MITTLED. Tyto stmívatelné bodovky lze připojit k transformátoru (trafu), který také pochází z IKEA, a ovládat je pomocí aplikace ve vašem telefonu.

Moje konfigurace v chytré domácnosti Homey umožňuje aktivaci bodovek jednoduchou rutinou, například zmáčknutím tlačítka pod stolem, čímž se rozsvítí celá polička včetně nasvícení sběratelských figurek.

top-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-10-39-screenshot.webptop-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-10-51-screenshot.webp

Bodovky MITTLED jsou univerzálně použitelné, skvěle se hodí nejen do sběratelských koutků, ale i do kuchyně či jiných částí domu. Cena jedné bodovky je 300 Kč (12 eur), k tomu je potřeba transformátor za 400 Kč (17 eur). Pro ty, kteří nemají domácí automatizační centrum podobné mému Homey, které umožňuje integraci různých zařízení do jedné aplikace, je nutné pořídit i kompatibilní hub.

MITTLED
MITTLED

Chytrá stmívatelná bodovka

Senzor kvality vzduchu

Zkvalitnění prostředí ve studiu i domácnosti je důležité, a proto jsem si pořídil senzor kvality vzduchu IKEA VINDRIKTNING. Tento kompaktní přístroj sleduje úroveň prašnosti díky vestavěnému nasávacímu ventilátoru a čidlu částic PM2.5. Jeho princip fungování je založen na jednoduché semaforové signalizaci - zelená signalizuje dobrou kvalitu vzduchu, oranžová je akceptovatelná a červená upozorňuje na špatnou kvalitu.

I když senzor sám o sobě nepředstavuje chytré zařízení schopné automaticky ovládat čističku vzduchu, jeho kombinace s čističkou vzduchu může výrazně zlepšit kvalitu prostředí. Pro ty, kteří hledají pokročilejší řešení, existuje možnost upgradu na dražší verzi s podporou pro chytrou domácnost, která nabízí integrovaný displej a měření teploty, vlhkosti a těkavých organických sloučenin.

top-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-12-33-screenshot.webptop-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-13-2-screenshot.webp

Pokud vám však postačí základní monitorování kvality vzduchu, základní verze senzoru IKEA VINDRIKTNING za cenu 300 Kč (12 eur) nabízí efektivní a cenově dostupný způsob, jak zůstat informován o stavu vzduchu ve vaší domácnosti nebo pracovním prostoru.

VINDRIKTNING
VINDRIKTNING

Senzor kvality vzduchu

Chytré reproduktory Symfonisk

Ozvučení celého bytu

Moje investice do systému IKEA Symfonisk, vyvinutého ve spolupráci se značkou Sonos, byla jedna z těch dražších, ale rozhodně stála za to. Tyto reproduktory jsou ideální pro multiroom poslech, což umožňuje plynulý přenos hudby napříč různými místnostmi vašeho bytu. Pokud preferujete, aby vaše obydlí bylo hudebně propojené a vytvářelo příjemnou atmosféru, systém IKEA Symfonisk bude pro vás ideální volbou.

Zvláštní pozornost si zaslouží Symfonisk obraz, který mám umístěný na poličce a na první pohled vypadá jako běžný obraz, nikoli jako reproduktor. Tato schopnost maskování a vizuální integrace do domova je za mě skvělým plusem.

top-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-14-2-screenshot.webptop-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-14-9-screenshot.webp

K ovládání reproduktorů slouží aplikace Sonos, která umožňuje snadné propojení s hudbou uloženou na různých službách jako Apple Music, Spotify nebo YouTube Music. Já však dávám přednost streamování hudby z vlastního serveru Synology NAS v bezztrátové kvalitě přímo do reproduktorů. Aplikace Sonos nabízí také možnost jednoduchého ovládání každého reproduktoru, kalibraci místnosti pomocí mikrofonu v iPhonu a další pokročilé funkce.

Řada reproduktorů Symfonisk v IKEA nabízí různé varianty, od lampy vhodné do ložnice přes policové reproduktory až po zmíněný obraz. Můj oblíbený obrazový reproduktor je navíc flexibilní díky nabídce náhradních designů od IKEA, což umožňuje snadnou adaptaci na interiér vaší domácnosti.

top-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-14-31-screenshot.webptop-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-13-57-screenshot.webptop-15-ndash-netradicni-ikea-vychytavky-14-51-screenshot.webp

Závěrem

Chytrá domácnost je opravdu skvělým řešením, jak můžete spoustu věcí zautomatizovat, zrychlit nebo si zkrátka zpříjemnit den. Doufáme, že se vám náš výběr vychytávek pro chytrou domácnost skutečně líbil a že si z našeho doporučení vyberete něco, co udělá vám nebo dalším lidem radost.