28 nejlepších Discord serverů, které se vyplatí sledovat 28 nejlepších Discord serverů, které se vyplatí sledovat

28 nejlepších Discord serverů, které se vyplatí sledovat

Lukáš MalýLukáš Malý
Lukáš | Publikace 7.7.2023, upraveno 1.5.2024

Jedním z populárních nástrojů pro komunikaci v herních i neherních komunitách se stal Discord. Platforma, která nabízí nejen možnost textové a hlasové komunikace, ale také sdílení různých typů obsahu a vytváření tématicky zaměřených komunit. 

V dnešním článku se proto podíváme na tématické Discord servery v Česku a na Slovensku. Při výběru jsme nezohledňovali pouze velikost komunity, ale také její aktivitu, zaměření serveru, přidanou hodnotu a další aspekty. Zkoumali jsme různorodá témata - od sportu, přes hry, až po politiku. Tak pojďme se společně podívat, jaké servery jsme si pro vás vybrali.

Pořadí serverů

Náš dnešní článek je sice číselně seřazený, ale pořadí serverů nehraje žádnou roli. Neznamená to nic o kvalitě serveru, velikosti serveru a ani se nenecháme podplácet servery, abychom je posadili v žebříčku výše.

Servery jsme namíchali napřeskáčku tak, aby se vám článek co nejpohodlněji četl. Užijte si ho!

1. Let's Study

učení a škola

Let's Study je v současné době největší Discord server pro studenty v České republice a na Slovensku. Jedním z hlavních cílů tohoto serveru je poskytnout podporu studentům, kteří mají obtíže s pochopením učiva. K tomu slouží speciálně vytvořený tým pomocníků, s nimiž je možné řešit problémy buď prostřednictvím fóra nebo pomocí hlasových místností. 

lets-study-v2.webplets-study-v3.webp

Let's Study však není jen samotný Discord server. Jedná se o celý projekt, jehož součástí je i blog, Instagram, Spotify Podcast a další sociální sítě, kde se snaží pomoci s učivem a s přijímačkami na střední školy. Pro zábavu a interakci na serveru je zde také AI chatbot LofeeAI, který může zpestřit zážitek z pobytu na serveru. Musím také ocenit i hezky udělaný web, který mě zaujal jak designem, tak  přehledností. 

lets-study.webp

Moto "Vytvořeno studenty, určeno studentům." je jasným důkazem toho, že tvůrci serveru dobře rozumí potřebám a výzvám, se kterými se studenti během svého studia setkávají. Tento přístup z Let's Study dělá unikátní a cenný nástroj pro všechny studenty.

2. Sneakcon CZ/SK

HYPEBEAST a MÓDA

Sneakcon CZ/SK je server zaměřen na Hypebeast komunitu. Poskytuje uživatelům možnost prodat nebo koupit módní kousky přímo na platformě, díky fungujícímu marketplace. Unikátní je třeba také tím, že nedávno poskytovali členům funkci Support, která umožňovala zasílat předplatitelům skryté informace o nadcházejících vydáních tenisek, ke kterým se běžný člověk nedostal.

Do budoucna plánují na serveru rozšířit komunitu, pořádat pravidelné soutěže a možná i meetupy. Plánují také rozšířit konverzace a zapojení komunity skrze ankety, novinky a informace o světové fashion scéně.

sneakcon-v3.webp

Jedním z hlavních cílů tohoto serveru je vzdělávat svou komunitu o trhu s high end módními kousky. Významným prvkem na serveru je také spolupráce mezi členy, kteří se navzájem podporují a pomáhají.

3. Street of Code

Programování a it

Street of Code je Discord server, který je především určen pro lidí zasvěcující se do oblasti IT, především programátory a programátorky. Můžete zde najít různé kategorie a místnosti, které poskytují pomoc s programováním a míst kde se můžete něco nového přiučit.

street-of-code.webp

Server se pyšní vlastním Discord botem, který posílá uživatelům dotazníky a zobrazuje statistiky. Tohoto bota si majitelé serveru naprogramovali sami, což je příkladem toho, jak může být server nástrojem pro praktické využití programovacích dovedností.

Vedle toho je server propojen se svou vlastní webovou stránkou, která poskytuje kurzy programování pro začátečníky. Tyto kurzy jsou obsáhlé a důkladné, což z nich činí skvělý zdroj vzdělání pro ty, kdo se chtějí naučit programovat. Příjemné plus tvoří také podcasty a články, které dále rozšiřují vzdělávací zdroje serveru. Takže pokud stálé hledáte místo kde začít s programováním, Street of Code by mohl být skvělým prostorem.

street-of-code-2.webpstreet-of-code-3.webp

4. Politika (nejen) pro mladé

POLITIKA A dění ve světě

Politika (nejen) pro mladé je Discord server, který zcela vážně přistupuje k debatám a diskuzím na politická témata. Když na tento server přijdete, je téměř nemožné přehlédnout jeho detailně rozepsaná pravidla, která se podobají skutečnému zákoníku. Tento server představuje součást rozsáhlejšího projektu. Hlavním epicentrem, kde se koncentruje celkový obsah, je platforma Instagram. V současné době se počet sledujících tohoto projektu na Instagramu pohybuje v řádu desítek tisíc. Každodenně poskytují shrnutí nejrelevantnějších zpráv a zároveň organizují interaktivní kvízy.

pnpm-1.webp

Co činí tento server ještě unikátnějším, je jeho systém "rolí", které si členové mohou přiřadit podle svých politických a hodnotových orientací. To umožňuje uživatelům lépe rozumět názorovým pozicím ostatních členů během diskusí. Kromě toho server poskytuje možnost vytváření "klubů" pro diskuse na konkrétní témata.

Server umožňuje volby do sněmu, který má sedm členů, a tito zástupci jsou přímo voleni členy serveru. Volební období trvá dva měsíce. "Hlavní pravomoci sněmu spočívají ve spolu-schvalování pravidel serveru a v možnosti využít opravný prostředek proti rozhodnutí vedení o potrestání členů za jejich prohřešky proti pravidlům, pokud budou mít zástupci ve sněmu za to, že potrestání nebylo oprávněné/přiměřené", dodává jeden z organizátorů na serveru. 

politika-nejen-pro-mlade-logo-cervena.webp

5. Mindpeak CZ/SK

Seberozvoj, finance

Mindpeak CZ/SK je server, který se věnuje třem základním pilířům: seberozvoji, posilování a vydělávání peněz. Server stojí na pevných základech silné komunity, která se aktivně zapojuje do sdílení znalostí a zkušeností. Na serveru se pravidelně konají komunitní akce, včetně přednášek od věhlasných osobností v oblasti financí a osobního rozvoje. Tyto akce nabízejí členům možnost učit se od expertů a rozšiřovat své obzory zdarma.

mindpeak-6.webp

Server také umožňuje členům získávat rady a řešit problémy v mnoha diskusních kanálech. Díky velkému množství "know-how" zdarma, zejména v oblastech vydělávání peněz a seberozvoje, server nabízí skvělou příležitost pro každého, kdo chce rozvíjet svůj potenciál. 

Pouze dodám, že server není pouze o financích, najdete tu i kanály jako posilování, programování, nebo třeba grafika a střih. Osobně mám nejraději kanál věnovaný posilování, kde se sdílí mnoho užitečných tipů mezi nadějnými kulturisty.

mindpeak-4.webpmindpeak-5.webp

6. Česká hokejová komunita

Hokej a sport

Česká hokejová komunita se specializuje na hokej ve všech jeho aspektech, což zahrnuje tuzemské i zahraniční ligy, mezinárodní soutěže, mistrovství světa v různých kategoriích a další. Tento server je jedinečný ve svém zaměření a je jediným takovým v češtině.

Server pořádá komunitní srazy a florbalové turnaje pro své členy. Diskuze na serveru probíhají prakticky neustále a existuje mnoho speciálních rolí a rankovacích systémů pro aktivní členy. Dalšími speciálními aktivitami na serveru jsou CHGH Awards, kde se hodnotí různé kategorie (např. fanoušek roku), tipovačka na mistrovství světa, kvízy a hlasovací ankety. Členové komunity se také setkávají na stadionech na skutečných zápasech.

chk-2.webp

Na tomto serveru se rozhodně nudit nebudete, ve zkratce nabízí: silnou komunitu, speciálního bota pro zobrazování různých statistik, velký počet roomek, občasné kahooty, speciální stránku na tipování pomocí virtuálních bodů a další. Jednoduše řečeno, pokud jste fanoušek hokeje, můžete na tomto serveru najít spoustu stejně smýšlejících lidí a mnoho způsobů, jak se zapojit.

chk-1.webp

7. Dopravní simulátory

HRY A DOPRAVNÍ SIMULÁTORY

Dopravní simulátory je Discord server s převážně československou komunitou, který byl založen 8. února 2020. Jeho hlavní zaměření je pro milovníky dopravních simulátorů, zejména pak na hru OMSI 2. Původně server navštěvovali především fanoušci YouTube kanálu jednoho z jeho zakladatelů, ale postupem času se komunita rozrostla.

Server má bohaté možnosti pro zapojení komunity. Uživatelé mohou získat jednu z 15 unikátních rolí, které otevírají přístup do specifických kanálů a nabízejí různé aktivity. Kromě toho jsou zde pořádány různé soutěže o hodnotné ceny, jako je například vytvoření nejhezčí fotografie v OMSI, závody na simulovaném okruhu Top Gear a mnoho dalšího.

dopr-sim-2.webp

Jedním z nejdůležitějších prvků serveru je podpora tvůrčích modifikací. Tvůrci mohou na serveru sdílet své práce, dostávají zde prostor pro prezentaci a interakci s komunitou. Bot na serveru pak nabízí zajímavou hru s čísly pro zábavu a zabavení ve volných chvílích.

Mezi největší úspěchy serveru patří vytvoření balíčku s více než 200 nátěry pro autobusy ve hře OMSI 2. Tento balíček byl vytvořen společným úsilím mnoha členů a poskytnut jako vánoční dárek komunity tohoto serveru. Dopravní simulátory tak představují aktivní a kreativní komunitu, která dokáže vytvářet a sdílet unikátní obsah.

dopr-letak.webpdopr-sim-1.webp

8. Český eurovizní server

Eurovize a hudba

Český eurovizní server, tvořený fanouškovskou základnou webové stránky ESCArena.cz, což je největší informační server o Eurovizi v České republice. Tento server je ideální pro každého, kdo se zajímá o Eurovizi, ať už více či méně, protože jej tvoří skvělá komunita, která je připravená přijmout každého fanouška soutěže.

eurovize-v1.webp

Server je sezónní, takže nejvyšší úroveň aktivity lze očekávat s blížícím se Eurovizním víkendem v květnu. Je rozdělen na několik tématických vláken, například pro jednotlivé ročníky Eurovize, kanál pro sdílení nové hudby od reprezentantů Eurovize nebo návrhy nových reprezentantů. Server nepoužívá mnoho modifikací nebo botů, s výjimkou bota "Petra Mede", který automaticky hlásí nový článek nebo podcast na jejich webové stránce. Server také hostí dva podcasty: jejich oficiální podcast "Eurovizní pokec" a druhý podcast vytvořený fanoušky "ESCapády".

eurovize-v2.webpeurovize-v3.webp

Jednou za rok pořádají real-life sraz členů klubu, kde rozebírají aktivity za předešlý rok a pořádají soutěže o různé předměty související s Eurovizí. Kromě toho na Discordu pořádají livestreamy, sledují live záznamy národních kol a společně sledují finálové večery Eurovize. Vstupem na tento Discord server se můžete stát součástí vřelé komunity fanoušků Eurovize, kde můžete sdílet svou vášeň pro tuto jedinečnou hudební soutěž.

9. Informatika s Mišom

Programování a it

Discord server Informatika s Mišom je skvělé místo pro všechny, kteří se učí programovat a hledají pomoc. Server je otevřený pro všechny, od úplných začátečníků až po profesionální IT experty, kteří mohou odpovídat na otázky týkající se programování. Navíc se na serveru objevují pracovní nabídky pro začínající programátory, což může být užitečné pro ty, kteří hledají své první kroky v IT kariéře.

informatika-s-misom-v3.webp

Server zatím nemá žádné pravidelné akce, ale funguje na základě přirozené interakce, kde se uživatelé navzájem ptají a odpovídají na otázky. Server je napojený na YouTube kanál Informatika s Mišom, takže vždy, když je zveřejněno nové video, jsou uživatelé informováni a mohou se zapojit do diskuse s otázkami. Musím vyzdvihnout jeho webovou stránku, která vám umožňuje se snadno prokliknout na jeho YouTube kanál, kam nahrává řadu kurzů. Tyto kurzy jsou pečlivě organizované a roztříděné, což usnadňuje učení a umožňuje uživatelům, aby se soustředili na specifické oblasti, které je zajímají.

informatika-s-misom.webpinformatika-s-misom-v2.webp

Server je velmi obsáhlý a najdete tam prakticky vše, co potřebujete. Struktura serveru je podobná serveru Street of Code, ať už se tedy připojíte na jakýkoliv server, neuděláte chybu. Při položení jakékoliv otázky můžete očekávat, že vám bude komunita věnovat pozornost a pomůže vám najít odpovědi, které hledáte. 

10. Kosmonautix & ElonX

Vesmír a kosmonautika

Server Kosmonautix & ElonX je primárně určený pro fanoušky kosmonautiky a tvoří ho komunita kolem webu kosmonautix.cz. Server je domovem pro denní články o kosmonautice a poskytuje místo pro diskuze a dotazy, na které odpovídají redaktoři z několika zapojených webů, včetně ElonX.cz a rudaplaneta.cz.

kosmonautix-v2.webp

Vyzdvihuje se svým přátelským prostředím, kde se vyhýbá konfliktům a poskytuje uživatelům speciální místnosti pro sledování aktuálních informací o nadcházejících raketových startech nebo nově vydaných článcích na webech. Kromě toho nabízí kvízy z oborů, jako je kosmonautika, astronomie, fyzika, chemie, letectví, automoto, stavebnictví, zeměpis a matematika.

kosmonautix-v1.webp

"Co bych chtěl dodat? Snad jen to, že se snažíme ukázat, že kosmonautika umí být sexy. Nehrajeme si na „svět bílých límečků“. Je nám jasné, že pokud má kosmonautika oslovit širokou veřejnost, musí umět zaujmout. Kosmonautika je krásná a my chceme lidem ukazovat její krásy. Jsme otevřeni všem - od úplných laiků, přes pokročilé až po ty, kteří znají kosmonautiku jako své boty. Myslím si, že si u nás každý najde své místo." dodává na konec Dušan Majer.

11. Linux CZ/SK

LInux a opeN SOURCE

Server Linux CZ/SK je zaměřen na komunitu lidí, kteří mají zájem o Linux a s ním související technologie. Zde najdete informace a diskuze o všem, co souvisí s tímto operačním systémem.

Server je domovem pro široké spektrum odborníků, včetně těch, kteří se živí prací v IT jako sysadmini nebo DevOps. Na serveru jsou také lidé s bohatými zkušenostmi v elektronice, což činí tento server ideálním místem pro ty, kteří hledají technická řešení nebo potřebují radu. Bez ohledu na to, zda máte konkrétní otázku nebo jen hledáte diskuzi, server Linux CZ/SK má co nabídnout.

linux-cz-sk.webp

12. Mechanical Keyboards CZ

Klávesnice a tech

Mechanical Keyboards CZ je server zaměřený na vytváření vlastních mechanických klávesnic (Custom Build Mechanical Keyboards). Cílem serveru je poskytnout prostor jak pro veterány, tak pro nováčky v tomto konkrétním koníčku. Na serveru se často diskutuje o novinkách v oblasti mechanických klávesnic, sdílejí se tipy a triky, jak si postavit ideální klávesnici a poskytuje se pomoc při jejich stavbě.

Na serveru často vyskytuje "trading" - pokud někdo má doma součástky, které již nepotřebuje, často je prodává ostatním za přijatelnou cenu. Server má také tým moderátorů, kteří dohlížejí na správný chod a občas organizují soutěže o klávesnice.

mechanical-keeb-cz.webpmechanical-keeb-cz1.webp

Mechanical Keyboards CZ pravidelně pořádá menší měsíční "meetupy" v Praze, kde se v malém komunitním kruhu schází nad pivem a diskutují o klávesnicích. Jednou ročně také organizují velký meetup, kde se setkávají lidé z celé Evropy. Na těchto akcích jsou vystaveny klávesnice od místních členů i z celého světa - různých typů a cenových kategorií.

img20220723145834.webpimg-6131.webpimg-6143.webpimg20220723143202.webp

13. Flipper Zero CZ/SK Community

Flipper Zero

Flipper Zero CZ/SK Community je Discord server založený fanouškem multifunkčního zařízení pro geeky, známého jako Flipper Zero. Tento server slouží jako CZ/SK komunitní podpora pro všechny, kteří mají zájem o tuto malou hračičku. Zatímco server neorganizuje žádné speciální akce, poskytuje platformu pro diskuse a sdílení zkušeností týkajících se tohoto zajímavého zařízení.

Ačkoli je počet členů serveru zatím relativně malý, komunita hledá další nadšence, kteří by pomohli oživit server a rozšířili své znalosti a zkušenosti s Flipper Zero. Pokud máte zájem o tento gadget, neváhejte se připojit.

flipper-zero.webp

14. NFT Space CZ/SK

NFT

NFT Space CZ/SK je největší a nejznámější československá Discord komunita zaměřená na Non-Fungible Tokens (NFT). Tato komunita je otevřená novým nápadům i zlepšením. Tým Discordu pracuje na dobrovolnické bázi, všechny informace a know-how jsou poskytovány zdarma a nejsou za žádnými poplatky.

V rámci serveru probíhají různé akce, včetně giveaways o hodnotné ceny nebo přístup k novým NFT projektům. Komunita také organizuje komunitní pokerové turnaje a hry jako je Rumble nebo Gartic.io. Členové se pravidelně účastní místních NFT událostí a v červnu 2023 uspořádali první oficiální přednášku o NFT na konferenci UTXO, kde byli také mediálními partnery.

nft-space.webp

Na serveru najdete také několik botů, které slouží například pro správu serveru, monitorování cen kryptoměn a NFT kolekcí, informování o nových kolekcích a velkých nákupech. Mimo Discord, komunita také provozuje svůj vlastní web, a má přítomnost na sociálních médiích jako je Instagram, Twitter a Facebook, kde pravidelně přispívají novými informacemi a obsahem.

Přijímáme vaše návrhy

Máte tip na na zajímavý Discord server, který funguje lokálně? Tento článek neustále aktualizujeme a proto přijímáme i vaše návrhy, které nám můžete poslat do komentářů nebo na e-mail: honza@geekboy.cz

Rádi bychom, aby na platformě Discordu vznikaly další tématické servery a tím se stal Discord hodnotnější pro všechny z nás. Děkujeme všem za výpomoc s tímto článkem.

15. Help for Students

Učení a škola

Help for Students je Discord server s několikaletou tradicí, který se zaměřuje na pomoc studentům ve všech fázích jejich vzdělání. Původně byl server založen s cílem podpořit studenty během náročných období distančního vzdělávání. Myšlenka poskytování vzájemné pomoci mezi studenty byla považována za smysluplnou a naplňující, a tak tento princip zůstal zachován i po skončení distanční výuky.

help-for-students.webp

Jedinečnost tohoto serveru spočívá v jeho komunitě, která se skládá především ze studentů všech vzdělávacích stupňů - od žáků základních škol, přes středoškoláky až po studenty a učitele vysokých škol. To znamená, že server může poskytnout poradenství a pomoc v širokém spektru předmětů.

Hlavním cílem serveru je vytvořit komunitu studentů, kteří si budou moci vzájemně pomáhat. Na serveru jsou pravidelně zveřejňovány různé zajímavosti a "otázka dne" pro další diskusi. Server také pořádá různé soutěže, například o herní klíče.

help-for-students-v2.webp

16. Klub Saviory (LEGO komunita)

server pro lego nadšence

Klub Saviory je Discord server lego nadšence Michala Savioryho. Server vyniká svým vlastním systémem úrovní založeným na XP systému od Mee6. Členové získávají úrovně za aktivitu a postupně tak odemykají různé výhody, jako je přístup k soutěžím nebo slevy na nákupy.

klub-saviory.webp

Kromě toho, Klub Saviory má také vlastní Lego bazar, kde si členové mohou prodávat, hledat nebo vyměňovat své Lego sety, což jim umožňuje rozšířit svou sbírku. Každý měsíc se pořádají soutěže o hodnotné ceny. Na serveru probíhají diskuze na různá témata, včetně novinek z oblasti Lego nebo obecných témat. Pro nejaktivnější členy komunity jsou také pořádány setkání, kde se vyměňují zkušenosti, staví Lego sety a vede se spousta zajímavých diskuzí. To vše přispívá k vytváření silné a aktivní komunity na tomto serveru.

klub-saviory-v2jpg.webp

17. CZ/SK Speedcubing

RUBIKOVA KOSTKA A HLAVOLAMY

CZ/SK Speedcubing představuje platformu, kde se může rostoucí speedcubing komunita setkávat online a sdílet své zkušenosti a úspěchy. I když server zatím nepořádá vlastní soutěže, členové zde mohou nalézt oznámení o oficiálních mezinárodních soutěžích v ČR a na Slovensku pod záštitou Světové speedcubingové asociace. V budoucnu by byly možné i soutěže přímo na serveru, jakmile bude mít více členů.

CZ/SK Speedcubing také využívá bota, který generuje do chatu zamíchání kostky, což členům umožňuje vyzkoušet své schopnosti na čas a porovnat své výsledky s ostatními členy. Jak se server rozrůstá, otevírají se nové možnosti pro budoucí diskuze a aktivity, ať už jde o nový druh kostky na trhu, nový světový rekord, nebo jen sdílení vlastních úspěchů.

speedcubing-v3.webp

Hlavním účelem serveru je shromažďování všech informací týkajících se speedcubingu na jednom místě, sdílení vlastních úspěchů a především vzájemná pomoc ostatním. Každý člen může také vyjádřit svůj názor na server prostřednictvím dotazníku a navrhnout, co by na serveru chtěl vylepšit, přidat nebo změnit.

18. Bitcoinovej kanál

Bitcoin a kryptoměny

Bitcoinovej kanál je Discord server zaměřený pro milovníky kryptoměn, zejména Bitcoinu. I když se jedná o server spojený s Kicomem, je primárně řízen jeho fanoušky, protože Kicoma na Discordu nenajdete tak často.

Server nabízí širokou škálu funkcí a zdrojů pro členy. K dispozici je například užitečný bot pojmenovaný Satoš, který může členům pomoci s různými otázkami. Na serveru je také poradna, kde se mohou členové zeptat na rady týkající se daní, těžby, transakcí nebo peněženek.

btc-3.webpbtc-1.webp

Pokud jste typ člověka, který se raději přiučuje než se aktivně účastní diskusí, server nabízí místnost pro novinky v bitcoinovém světě. Existuje zde také jedinečný kanál "věštírna", místnost pouze pro spekulanty, kde můžete diskutovat o ceně kryptoměn, zda je vhodné prodat nebo koupit, co způsobilo pokles nebo nárůst ceny a podobné otázky. Stručně řečeno, Bitcoinovej kanál je skvělým místem pro všechny, kteří mají zájem o Bitcoin a kryptoměny a chtějí se o nich dozvědět více, diskutovat a získat poradenství.

btc-2.webp

19. AstroConnect

ASTRONOMIE A ASTROFOTOGRAFIE

AstroConnect je Discord server zaměřený na mladé nadšence do astronomie a astrofotografie do 18 let, kteří nežijí v blízkosti hvězdáren nebo planetárií. Cílem je vytvořit online prostor, kde mohou sdílet své zkušenosti, diskutovat o tématech souvisejících s astronomií a kosmonautikou a učit se od ostatních.

Server nabízí různé aktivity, včetně sdílení rad a tipů na astrofotografování a sledování aktivit Slunce, polární záře a noční svítící oblaka. Pravidelně informuje o nejnovějších událostech z vesmíru a pořádá měsíční astrofotografické a fotografické soutěže.

astroconnect.webpdsc-3976censored-ngc-full.webp

Další významnou aktivitou na serveru je Astrokroužek vedený popularizátorem astronomie Martinem Gembecem, který se aktuálně koná na platformě Microsoft Teams, ale plánuje se jeho přesun na Discord. Společně také sledují významné starty raket prostřednictvím textových kanálů.

AstroConnect tedy představuje perfektní místo pro mladé astronomy, kteří hledají komunitu lidí s podobnými zájmy a chtějí se podělit o své zkušenosti a znalosti.

astroconnect-v2.webp

20. OFPmafia Community

HRY A DOPRAVNÍ SIMULÁTORY

OFPmafia Community je jedním z největších, pokud ne největší, CZ/SK herních komunit na platformě Discord, který se zaměřuje především na herní simulátory. Musím ocenit, že server nabízí mnoho kategorií a kanálů pro diskuzi nebo sdílení snímků z her či reálného života. Navíc, komunita hraje klíčovou roli v rozhodování o změnách na serveru, ať už se jedná o navrhování nových funkcí nebo hlasování o nových kategoriích.

Ačkoliv server přímo nepořádá komunitní akce, komunitní a dopravní sekce umožňují členům domlouvat se a scházet na různých akcích či fotoakcích. Pravidelně také pořádájí drobné soutěže.

ofp-mafia.webp

Myslí na členy, kteří nejsou aktivními hráči. Pro ně je připravena bohatá komunitní sekce s množstvím témat k diskuzi, takže si každý může najít to, co ho zaujme. Díky rozmanitosti serveru je na členech, do jaké diskuze se zapojí a čím se zabývají. OFPmafia Community je tedy ideální platforma pro každého, kdo má rád herní simulátory a chce být součástí aktivní CZ/SK komunity.

21. Skoro Hrdinové

DESKOVÉ HRY A STOLNÍ RPG HRY

Discord server Skoro Hrdinové je zaměřený na stolní RPG hry (známé také jako dračák). Představte si počítačové RPG jako deskovou hru, kde ale více komunikujete, spolupracujete ve skupině a máte mnohem více možností, co můžete dělat. Prakticky budoucí směr hry závisí jen na vás. 

Skoro Hrdinové je komunita, která se tomuto koníčku plně věnuje. Pomocí svého Discord serveru pomáhá nováčkům se orientovat v tomto světě skrze otevřené hry, kde se může přidat kdokoli. Můžete se zde zeptat na jakékoliv rady týkající se RPG, jak začít hru, jak ji vést, nebo cokoliv vás napadne. Prostřednictvím veřejné vývěsky si můžete najít spoluhráče ve svém okolí nebo online. Zkušenější hráči zde rozhodně také nepřijdou zkrátka. 

tjldugd0grjlniczzh9f-k-zgwxuuevpyd86lpxdfux8szrhlwsqfzjelqlpitflpphu9omln2snl0rw83n9sim3cofygvhgckh6etjdsy01vb4friuneq-s2048.webpskoro-hrdinove.webp

Skoro Hrdinové jsou také aktivní na jiných platformách, jako je YouTube, kde představují a recenzují různé hry nebo mají svůj vlastní podcast na Spotify -  poskytuje další hloubkový pohled do světa RPG her a souvisejících témat. Pro více info doporučujeme navštívit jejich web. Nyní je tak ideální doba prozkoumat svět stolních RPG her, který je aktuálně nejpřístupnější v historii, ať už preferujete dobrodružství z pravěku nebo z daleké sci-fi budoucnosti.

22. Bastlírna CZ

elektrotechnika a manuální práce

Bastlírna CZ je discordový server otevřený všem, kdo se rádi věnují různým tvůrčím aktivitám, ať už jde o manuální práci, řemesla nebo programování. Jeho unikátnost spočívá v širokém spektru zájmů svých členů a v otevřenosti k jakémukoli novému tématu.

Server představuje prostor pro volné diskuse o nejrůznějších tématech - od konkrétních projektů po aktuální počasí. Komunita je velmi rozmanitá, zahrnující lidi různých věkových skupin, od studentů základních škol až po rodiče. To vytváří unikátní prostředí, kde každý může najít své místo a sdílet své zájmy.

bastlirna-1.webpbastlirna-2.webp

Další charakteristickou vlastností serveru je kategorie "komunitní projekty", kde členové mohou pracovat na společných projektech. To umožňuje členům učit se od sebe navzájem, sdílet své dovednosti a pracovat společně na tvůrčích výzvách. Celkově vzato, Bastlírna CZ je dynamický a rozmanitý server, který nabízí unikátní prostor pro všechny, kdo se rádi věnují tvůrčí činnosti, ať už jde o řemeslnou práci, elektroniku nebo programování.

23. Keškování

TURISTIKA A GEOCACHING

Discord server s názvem "Keškování", jak už z názvu vyplývá, se zabývá hrou, která se považuje za sport a turistiku, známá jako geocaching. Tento server vytvořil uživatel jménem tomiczech, jehož vášeň pro geocaching je na serveru jasně vidět. I přes nízký počet členů v počátečních fázích, se majitel snažil udržovat server aktivní a přívětivý pro nové uživatele.

f7d9dcc273e6f3c1bd0f8fe2bdd0e81f4bdac75d46ee078102586c0452ca7277.webp

Bohužel, od dubna se aktivita na serveru výrazně snížila a nyní prochází obdobím útlumu. I přes tuto překážku stojí za zmínku, že na tak malém serveru je k dispozici vlastní bot "Keškobot", což dokládá závazek vytvořit pro uživatele co nejpříjemnější zážitek. Kdo ví, třeba tento příspěvek přinese novou vlnu zájmu a aktivity, kterou server potřebuje k oživení.

24. One Man Show Fans

Onemanshow a kazma

OMS Fans je největší a zároveň nejstarší Discord server věnující se populárnímu pořadu OneManShow od internetového baviče Kazmy. Server pochází z dílny One Man Show Fans, která své dění soustřeďuje hlavně na platformu Instagram.

Server je pro fandy pořadu opravdovým rájem. Diskutuje se zde o všem od konkrétních epizod, přes starší díly až po teorie o budoucích projektech. Pro vstup na server je potřeba zodpovědět otázku související s OMS, a to díky speciálnímu botovi - čtenáři. Pokud odpovíte správně, vstup je vám umožněn.

discord-server-onemanshow-fans.webpdiscord-server-oms-fans-v3.webpdiscord-server-oms-fans-v4.webp

Nicméně server má i svá pravidla. Je zde striktně moderován; nevhodné zprávy či chování mohou vést k upozornění. A pokud nejste dostatečně aktivní, můžete být ze serveru odstraněni. Toto pravidlo však může pro někoho působit jako výzva a dodává serveru nádech exkluzivity. V konečném důsledku je to také jedna z cest, jak udržet komunitu aktivní a zapojenou.

Nejzajímavějším aspektem serveru je jeho komunita. Najdou se zde opravdoví hardcore fanoušci pořadu, kteří se snaží získat informace o nadcházejícím projektu dříve, než je zveřejní samotný Kazma. Pro fanoušky show je to skvělý prostor pro sdílení svých názorů, teorií a zájmu o show.

discord-server-oms-fans-v2.webp

25. Česká komunita skoků na lyžích

SKOKY NA LYŽÍCH A DELUXE SKI JUMP

Česká komunita skoků na lyžích je server určený pro milovníky skoků na lyžích, ať již jako fanoušky sportu nebo hráče počítačové hry Deluxe Ski Jump. Navazuje na tradici staršího serveru se stejným zaměřením a stojí za ním historie fungování 1-2 roky, i když jeho současná inkarnace je založena teprve nedávno.

Hlavní sekce serveru se věnuje skokům na lyžích jako sportu. V zimní sezóně, kdy probíhá světový pohár, se zde koná tipovací soutěž. Fanoušci mohou hádat výsledky závodů, od top 3 závodníků po nejdelší skoky. Tato interaktivní část dodává serveru unikátní charakter a nabízí možnost soutěžení mezi příznivci sportu.

ceska-komunita-skoku-na-lyzich-v2.webp

Pro hráče Deluxe Ski Jump je zde sekce věnována této oblíbené hře. Hráči mohou diskutovat o turnajích, účastnit se oficiálních akcí a využívat vlastního privátního herního serveru, který nese stejný název jako Discord server. V minulosti se zde dokonce konaly soutěže s atraktivními cenami.

dsj4-v1112-front.webpceska-komunita-skoku-na-lyzich-v1.webp

Server je domovem pro přátelskou komunitu, kde panuje pozitivní atmosféra a absence hádek. Je skvělé vidět, jak i specializované sporty najdou svůj vlastní prostor na platformě, jako je Discord. Za to si Česká komunita skoků na lyžích zaslouží pozornost.

26. Sport CZ/SK

Sportovní aktivity

Sport CZ/SK je významným Discord serverem, který je zaměřen přímo na sportovní komunitu z České republiky a Slovenska. Všechny důležité novinky, jak lokální tak mezinárodní, jsou však k dispozici přímo na serveru.

Co server dle mého dělá atraktivním, jsou role podle sportovních preferencí. Uživatelé si mohou vybrat sporty, které je zajímají, a dostávat upozornění na novinky nebo významné události právě z těchto oblastí. Dále server nabízí exkluzivity pro nejaktivnější členy, včetně speciálních rolí a přístupu do privátních místností.

sport-cz-sk-1.webp

Kromě informativních služeb, server pravidelně pořádá komunitní akce jako ankety a průzkumy. Velmi populární jsou nepravidelné streamy a přenosy významných sportovních událostí, například během Olympijských her nebo mistrovství světa v hokeji. 

Server plánuje rozšířit své aktivity o týdenní shrnutí sportovních událostí, které bude zábavně a inovativně prezentovat nejdůležitější novinky týdne. Tento formát by měl poskytnout zábavnou alternativu k běžným sportovním zprávám.

sport-cz-sk-2.webpsport-cz-sk-3.webp

27. Čápomilci

ptactvo a čápi

Server Čápomilci je Discord server speciálně určený pro pozorovatele ptactva, především čápů. Jedná se o místo, kde si vášniví příznivci čápů mohou bez rušení, které bývá běžně například v YouTube chatech, sdílet své zkušenosti a postřehy.

Co dělá tento server jedinečným, je jeho pozitivní a pohodová atmosféra, která je udržována díky zaměření na konkrétní téma a absenci negativních interakcí mezi uživateli. Uživatelé serveru Čápomilci si vzájemně pomáhají a sdílí radost z přírodních úkazů, jako je například návrat čápů na komín, což může zlepšit náladu a přinést štěstí.🍀

capomilci-1.webp

Server se rovněž pyšní každoročními tradicemi, jako je vyhodnocení čapí tipovačky návratu na hnízdo a sezónní statistiky. Kromě toho jsou občas vydávány limitované edice čapího merchandise, což přidává na zajímavosti. Líbí se mi také například integrace RSS bota, který posílá blogy a YouTube videa přímo do vybraných kanálů. Tato funkce umožňuje uživatelům pohodlný přístup k obsahu bez nutnosti navštěvování dalších platforem.

Významnou událostí je roční sraz "pod komínem" v Bohuslavicích, který posiluje komunitního ducha serveru. Vyzdvihnout musím uživatelskou základnu staršího publika, která napomáhá k udržení klidného prostředí bez nutnosti striktní moderace. 

capomilci-2.webp

28. Cars Lovers

Automobily

Discord server Cars Lovers je svým způsobem jedinečným místem pro všechny, kteří mají zálibu v autech. Jedná se o jeden z nejaktivnějších CZ/SK serverů v této oblasti, a přestože jej provozovatelé nepovažují za vyloženě unikátní, jeho členové ho mohou vřele doporučit díky přátelské atmosféře bez toxicity.

Server nabízí platformu pro amatérské autíčkáře i petrolheady a nováčky, kde mohou sdílet fotografie svých vozů, přispět do řidičského slovníčku, diskutovat o všem možném včetně "autíčkářských" her jako Euro Truck Simulator 2, a třeba vyměňovat si tipy a triky. Neformální, otevřená diskuse a humor jsou na tomto serveru na denním pořádku, přičemž členové si mohou vybrat z různých rolí a užívat si pravidelné aktualizace serveru.

cars-lovers-3.webpcars-lovers-1.webp

Cars Lovers má také aktivní instagramový účet, kde pořádali "car battles", snaží se tak navázat na komunitu i mimo Discord. Plány na osobní setkání a srazy jsou ve vývoji, což naznačuje budoucí rozvoj komunity. A to nejlepší na konec od paní majitelky serveru: "Dveře máte otevřené, můžete se tu dobře pobavit (perly to jistí) a hlavně všichni kolečkama dolů!"

cars-lovers-2.webp

Příjímáme vaše návrhy

Máte tip na na zajímavý Discord server, který funguje lokálně? Tento článek neustále aktualizujeme a proto přijímáme i vaše návrhy, které nám můžete poslat do komentářů nebo na e-mail: honza@geekboy.cz

Rádi bychom, aby na platformě Discordu vznikaly další tématické servery a tím se stal Discord hodnotnější pro všechny z nás. Děkujeme všem za výpomoc s tímto článkem.