Podpěra grafické karty - Elegantní řešení pro váš počítač Podpěra grafické karty - Elegantní řešení pro váš počítač

Podpěra grafické karty - Elegantní řešení pro váš počítač

Jakub Zich Jakub Zich Jakub
Publikace 16.1.2023 (upraveno 1.9.2023)
Publikace 16.1.2023 (upraveno 1.9.2023)

Grafické karty jsou nedílnou součástí nejen herních počítačů. Aby nedocházelo k prohýbaní karet a jejich následnému poškození, využívají se podpěry. Vybrat vhodnou a stylovou podpěru pod grafickou kartu nemusí být vždy snadné.

Právě proto vám přinášíme článek o nejlepších podpěrách pro grafické karty, které můžete sehnat. V článku najdete také tipy na podpěry, které vás nebudou stát ani korunu.

5 skvělých vychytávek pro váš PC

Jedním z tipů je podpěra grafické karty.

Proč podpěru používat?

Mnoho lidí se možná diví, proč proboha používat podpěru grafických karet. Když se nad problematikou zamyslíte, jsou podpěry možná důležitější než kdykoli v minulosti. S výkonem grafických karet totiž roste také jejich hmotnost. To logicky vede k tomu, že na PCIe slot je vyvíjen větší tlak. Díky podepření „grafárny“ se tlak výrazně zmenší. Zamezí se tak poškození slotu i samotné grafické karty.

Tlak se zvyšuje v případě, kdy se s počítačem hýbe nebo jinak manipuluje. Zpravidla se jedná o nějaký převoz nebo přenos počítače. Například i při běžné údržbě počítače je tlak na slot větší. A právě v tuto chvíli vám podpěra pomůže. Neměli byste proto její funkci podceňovat. Podpěry pod grafickou kartu řeším například v tomto videu:

Věděli jste, že?

Věděli jste, že některé grafické karty Nvidia RTX 2080 Ti trpěly problémem zvaným "GPU sag", což způsobovalo jejich předčasné úmrtí? Tento problém byl zdokumentován německým technikem pro opravy počítačů KrisFixem, který zjistil, že prohýbání grafické karty v důsledku její vlastní těžké váhy mělo negativní vliv na její životnost.

Použití podpěry pod grafickou kartu je tedy důležitým krokem k zajištění její dlouhého a spolehlivého provozu. Podpěra pomáhá eliminovat nežádoucí prohýbání karty, což snižuje riziko poškození VRAM pamětí a následných artefaktů. Pokud vlastníte grafickou kartu, která je náchylná k prohýbání, zvažte použití podpěry.

Důležitá je také estetika

Zatím jsme tu psali především o tlaku grafické karty na PCIe slot nebo o její hmotnosti. Je dobré také zmínit fakt, že podpěry dodávají celé počítačové skříni lepší vzhled. Přece jen, pohled na propadlou grafickou kartu není zrovna hezký. Zvláště v případě, kdy máte stylovou prosklenou počítačovou skříň plnou krásných barev, ve které se vám prohýbá grafická karta.

Pojďme si tedy ukázat čtveřici řešení, které vám pomohou grafické karty vyvážit. Možná budete překvapeni, jaká řešení existují.

Asus ROG Herculx Graphics Card Holder

ASUS ROG Herculx XH01
ASUS ROG Herculx XH01

Elegantní podpěra pro geeky

Držák grafických karet od Asusu je parádním designovým kouskem, který si každý hráč okamžitě zamiluje. Držák je robustní, takže se nezalekne ani velkých a mohutných grafických karet. ROG Herculx má nádherné podsvícení, které do herní bedny zapadne. V počítači pak stačí mít nainstalovanou aplikaci Armoury Create, pomocí které můžete synchronizovat podsvícení svých ASUS komponentů.

Asus ROG Herculx Graphics zvládne podpěru od 72 do 128 mm. Držák si tak můžete sami nastavit podle aktuální potřeby. Nastavení je velmi pohodlné, a to pomocí nastavitelného kolečka, případně pomocí uvolňovacího tlačítka. Vodováha, která je na držáku umístěna zajistí, že grafickou kartu umístíte do vodorovné a správné polohy tak, aby nedocházelo k jejímu prohnutí.

O napájení a synchronizovaci podsvícení se pak stará 3-pinový ARGB konektor. Před zakoupením se tedy ujistěte, že máte jeden tento konektor volný na základní desce.

image-47.webp

Teleskopická podpěra

Teleskopická podpěra
Teleskopická podpěra

Levné a dostačující řešení

Poměrně levným řešením může být také teleskopická podpěra. Ta má výhodu v tom, že je možné ji výškově nastavit podle potřeby. Je tak jedno, zda máte kartu ve skříni vysoko nebo nízko. Teleskopické podpěry lze sehnat na českých e-shopech, případně je možné za pár dolarů koupit také na AliExpressu.

Teleskopických podpěr existuje celá řada a od sebe se liší maximální výškou, případně celkovým provedením a designem. Každý si tak může vybrat takovou podpěru, která se mu nejvíce líbí. Zároveň se také jedná o jedno z nejlevnějších řešení podpěry grafické karty.

podpera-5.webppodpera-6.webppodpera-3.webpmensi-vetsi-2.webp

Podpěra z Lega

Máme zde také tip pro kreativce. V případě, že máte doma stavebnici Lego, můžete si podpěru vytvořit z něj. Jedno z kreativních řešení může být například vytvoření stromu nebo panáčka, který grafickou kartu jakoby podpírá. Takové řešení pak vypadá elegantně a neotřele. Navíc, pokud budete opravdu kreativní, můžete si vytvořit celou řadu zajímavých řešení. Internet je váš kamarád pro načerpání inspirace. Například podpěra jako SuperMario či postavičky z Hvězdných válek vypadá skvěle a naprosto unikátně.

Pokud ale nechcete tvořit zrovna nic extra kreativního, můžete jednoduše naskládat pár kostek Lega na sebe a za pár vteřin máte rychlou a levnou podpěru pod svou grafickou kartu. Využít pak samozřejmě můžete také jiné stavebnice.

podpera-mario.webp

Podpěru můžete i dostat

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090

Tato karta má podpěru v balení

Výrobci si jsou vědomi faktu, že grafické karty jsou čím dál těžší. Někteří proto rovnou do krabice přikládají také podpěry. S tím se ale setkáme především u dražších typů grafických karet. ASUS tak například ke své TUF RTX 4090 dodává teleskopickou podpěru, kterou si můžete nastavit dle vašich potřeb. Dokonce je v ní schovaný šroubovák pro stavbu počítače.

V případě, že se chystáte kupovat si dražší grafickou kartu, dopředu si zjistěte, jaký je obsah balení. Můžete tak ušetřit za kupování podpěry, která už bude součástí balení. Někdy se ale dokoupení externí podpěry nevyhnete. Jedná se především o případy, kdy dodávanou podpěru není možné využít například kvůli malé výšce.

podpera-8.webp

Pár slov na závěr

Podepření grafických karet by se rozhodně nemělo podceňovat. Jestliže ve své počítačové skříni vidíte, že se grafická karta prohýbá, v žádném případě byste neměli příliš dlouho váhat a podpěru byste měli pořídit nebo vyrobit. Nejen že vylepšíte estetické hledisko vašeho počítače, ale zároveň vám toto řešení může zachránit komponenty za několik tisíc korun.

V případě, že se řadíte mezi velké kutily, můžete si podpěru podle vlastního designu vytisknout také na 3D tiskárně.