Optické spínače klávesnic: Marketing, nebo výhoda pro hráče? Optické spínače klávesnic: Marketing, nebo výhoda pro hráče?

Optické spínače klávesnic: Marketing, nebo výhoda pro hráče?

Honza Malý Honza Malý Honza
Publikace 12.9.2023
Publikace 12.9.2023

Klávesnice s optickými spínači často bývají vychvalovány jako výborná volba pro vášnivé hráče a náročné uživatele. Optické spínače údajně přinášejí rychlejší odezvu a delší životnost než jejich mechanické protějšky. Je tomu ale opravdu tak?

Dnes se ponoříme hluboko do technologie optických spínačů a prozkoumáme, zda stojí za investici.

Jak fungují optické spínače?

Nejdříve si pojďme rozebrat rozdíly ve způsobu aktivace stisknutí u mechanických a optických spínačů. Pochopení těchto odlišných technologií je zásadní, abyste zjistili, zda jsou optické spínače pro vás.

Jak fungují mechanické spínače?

Základem mechanického spínače je kovový kontakt. U některých modelů můžeme nalézt dokonce dva. Kromě toho obsahuje také plunžr (píst) a pružinku.

Když stisknete klávesu, plunžr se pohybuje dolů. V určitém bodě uzavře obvod a vytváří tak elektrický signál. Ten následně klávesnice posílá počítači jako informaci o stisknutí dané klávesy.

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-0-34-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-0-29-screenshot.webp

Jak fungují optické spínače?

I když vizuálně může optický spínač připomínat ten mechanický, funguje na odlišném principu. Neuzavírá obvod pomocí kovového kontaktu. Namísto toho je zde světelný paprsek, který může zaznamenávat stisknutí klávesy dvěma způsoby. Buď zmáčknutí klávesy paprsek přeruší nebo ho uvolní. Záleží na designu klávesnice a preferenci výrobce.

Představte si tedy optický spínač tak, že pod klávesou je vysílaný světelný paprsek a na druhé straně je senzor, který zjištuje, zda se zdroj paprsku uvolnil či přerušil. Jakmile senzor zaznamená změnu paprsku, ihned pošle signál do procesoru klávesnice o zmáčknutí dané klávesy. 

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-0-52-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-1-5-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-1-7-screenshot.webp

Výhody optických spínačů

První výhodou optických spínačů je absence tzv. debounce time. U mechanických spínačů může stisknutí způsobit vibrace kontaktů, což může vést k několikanásobnému zaznamenání stisknutí klávesy. Firmware mechanických klávesnic proto často obsahuje prodlevu (např. 10 ms), která zajišťuje, že počítač zaznamená opravdu pouze jeden stisk. S tím se u mechanických klávesnic i logicky prodlužuje odezva. Tato prevence u optických spínačů ale není vůbec nutná, proto optické klávesnice mají o 10-20 ms lepší odezvu.

Druhá výhoda je potenciálně vyšší životnost. Optické spínače mohou vydržet mnohem déle než mechanické, díky absenci fyzických kontaktů, které se opotřebují. Ale v praxi? Pokud byste stiskli klávesu s mechanickým spínačem 13 000 krát denně, klávesnice by i tak měla vydržela 10 let. Je tedy otázkou, zda je pro většinu uživatelů tento rozdíl v životnosti vůbec podstatný. Mechanické spínače sami o sobě mají velmi dobrou životnost. Jsem toho názoru, že dříve, než vám odejde spínač, budete chtít pravděpodobně klávesnici stejně změnit kvůli novému vzhledu, charakteristice spínačů nebo jiným podstatným funkcím.

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-1-20-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-1-26-screenshot.webp

Bonusem optických klávesnic pak bývají přizpůsobené spínače pro hráče. To znamená, že výrobci cíleně nastavují rychlejší aktivační bod, aby klávesnice působila co nejresponzivněji. Toto je něco, co je možné nastavit i u tradičních mechanických spínačů, ale optické spínače mají tuto úprava mnohem častěji.

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-1-55-screenshot.webp

Nevýhody optických spínačů

Optické spínače nejsou bez svých nedostatků. Většina optických klávesnic neumožňuje výměnu spínačů, tedy hot-swap, což omezuje možnosti personalizace. Je to z důvodu, že optické spínače jsou komplexnější technologie a není jednoduché přidat funkci výměny spínačů. Oproti tomu u mechanických spínačů tato funkce bývá již standardem.

Kromě toho je nabídka optických klávesnic omezenější a často bývají dražší než jejich mechanické protějšky. Na trhu máme pouze pár výrobců, kteří optické spínače vyrábějí. A optických klávesnice je v ČR také pomálu. Z toho důvodu si připravte podstatně více peněz za klávesnici, která může mít úplně stejnou výbavu jako s klasickými mechanickými spínači.

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-3-17-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-3-54-screenshot.webp

Praxe z používání

Mnoho diskuzí na internetu tvrdí, že optické spínače jsou rychlejší a lepší pro hráče. Ale jak to je při reálném hraní?

Po několika týdnech zkoušení jsem si udělal svůj názor. Měl jsem příležitost vyzkoušet lehké spínače HyperX Red a optické spínače Corsair v klávesnici K65 Pro Mini. A upřímně? Pokud by optické spínače neměly výrazně vyšší aktivační bod, nejspíš bych nepoznal žádný rozdíl mezi mechanickými a optickými spínači.

Corsair K65 Pro Mini RGB
Corsair K65 Pro Mini RGB

Klávesnice s optickýma spínačema

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-2-42-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-4-49-screenshot.webp

Uvedený vyšší aktivační bod je charakteristický pro optické spínače. U Corsairu to znamená, že klávesa zaznamená stisknutí již po 1 mm dráhy. U tradičních lineárních spínačů je toto až mezi 1,8 a 2 mm. V praxi to znamená, že stačí klávesu jen lehce polechtat a je zaznamenán stisk. Pro hraní her je to skvělé. Například v Apex Legends nebo Valorantu, kde potřebujete svižně strafovat zleva doprava, jsou rychlejší spínače velmi hodnotné. Skutečně jsem měl pocit rychlejší odezvy. Ale při psaní? Překlepy byly na denním pořádku. Mačkání kláves se nedá uhlídat a proto byla klávesnice Corsair vhodná akorát pro hraní.

Zmíněná Corsair klávesnice také nabízí vyšší obnovovací frekvenci 8000 Hz. Ale upřímně, z hlediska reálného výkonu je rozdíl mezi 8000 Hz a standardními 1000 Hz zanedbatelný. Polepšíte si odezvu o 0,875 ms. Průměrný reakční čas člověka je 150-200 ms, takže pochybuju, že někdo reálně pozná rozdíl.

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-2-17-screenshot.webp

Samotný optický spínač může skutečně snížit latenci o několik milisekund, což je dáno absence debounce time. Ale jak jsem už uvedl, v případě klávesnice je latence vedlejší. U klávesnice nepotřebujete šetřit každou milisekundu, protože vás stejně omezuje vaše lidská reakční doba. Mnohem důležitější je latence u herních myší, kde potřebujete sjednotit pohyb ruky s kurzorem na obrazovce. Tam se každé zlepšení odezvy počítá, ale u klávesnic nikoliv.

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-0-46-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-5-5-screenshot.webp

Závěrečné zhodnocení

Výběr klávesnice může být pro mnohé těžkým rozhodnutím. Při vyhledávání té nejlepší klávesnice je třeba zohlednit mnoho faktorů a optické spínače představují jen jednu z možností.

Optické spínače se v posledních letech staly populární, hlavně kvůli svým technickým vlastnostem jako je rychlá odezva a větší odolnost. Takže ano, pokud hledáte klávesnici s optickými spínači a najdete model, který vám vyhovuje jak po technické, tak estetické stránce a je cenově srovnatelný s mechanickými alternativami, pak rozhodně stojí za zvážení.

opticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-2-51-screenshot.webpopticke-spinace-v-klavesnicich-marketing-nebo-vyhoda-pro-hrace-3-2-screenshot.webp

Avšak pokud zjistíte, že klávesnice s optickými spínači je podstatně dražší než její mechanický protějšek, pak byste měli zvážit, zda je investice do optických spínačů skutečně vhodná. Je dost pravděpodobné, že za menší částku koupíte klávesnici s mechanickými spínači, která bude mít podobnou kvalitu "pocitové" odezvy, jako např. spínače Cherry Silver Speed.

Chci také upozornit na nový trend v oblasti klávesnic, magnetické spínače. Tyto spínače nabízejí zcela nový zážitek z psaní a hraní her a osobně jej považuju za revoluční. Brzy se těšte na recenzi jednoho takového modelu.