Kolik elektřiny spotřebuje herní počítač? Velké srovnání Kolik elektřiny spotřebuje herní počítač? Velké srovnání

Kolik elektřiny spotřebuje herní počítač? Velké srovnání

Jakub Zich Jakub Zich Jakub
Publikace 2.3.2023 (upraveno 11.9.2023)
Publikace 2.3.2023 (upraveno 11.9.2023)

Ráno přijdete k počítači, zapnete jej a pak už si jen užíváte gamingu a vymožeností, které dnešní počítače mají. Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik elektrické energie vlastně takový stroj spotřebuje?

V dnešním testu si ukážeme kolik doopravdy počítače spotřebují elektřiny. Na test jsme vzali hned několik různých počítačů, aby byl test přesnější a vaše představa jasnější.

Spotřeba počítačů

Detailní srovnání různých PC sestav.

Co ovlivňuje spotřebu počítače

Než se pustíme do samotných testů, hodnot a výpočtů, musíme si říct, co vlastně spotřebu počítače ovlivňuje. Možná se budete divit, co vše má vliv na celkovou spotřebu.

Kromě samotných komponentů velkou roli hraje i tzv. stand-by režim, při kterém je zařízení vypnuté, ale stále aktivně odebírá energii. Spotřeba v pohotovnostním režimu bývá zpravidla nízká, ale počítat ji musíme.

Největším žroutem jsou pak zapnuté počítače, které běží na maximální výkon. A zde se spotřeba může lišit v závislosti na použitých komponentech.

i3-spotreba.webp

Grafická karta

Grafická karta je jednou z nejdůležitějších komponent, jakou v počítači najdeme. Právě ta výrazným způsobem ovlivňuje celkovou spotřebu elektrické energie. Starší typy výkonných grafických karet mají typicky při zátěži spotřebu okolo 120 W. Novější a ještě výkonnější typy, jako například RTX 4090, mohou v zátěži odebírat až 450 W. A to už je pořádný rozdíl.

Obecně můžeme říct, že čím vyšší řadu grafické karty v počítači máte, tím vyšší bude celková spotřeba a tím pádem i dražší vyúčtování elektrické energie. Na srovnání mezi jednotlivými modely se můžete podívat na následujícím obrázku.

vykon-grafickych-karet-graf.webp

Procesor

Druhým hlavním komponentem, který v počítači spotřebovává nejvíce energie, je procesor. Zde je třeba zmínit, že procesory výrobce Intel mají obecně větší spotřebu elektrické energie než procesory od výrobce AMD. Procesory AMD jsou úspornější a efektivnější. Společnost toho dosahuje především díky modernějšímu výrobnímu procesu od TSMC.

Na spotřebu elektrické energie má pak vliv také počet jader, kterým procesor disponuje. Aktuální spotřebu pak ovlivňuje také aktuální vytížení procesoru. Spotřeba bude jiná při kancelářské práci a jiná při hraní nejnovějších her.

Orientační tepelný výkon procesorů (reálná spotřeba je vyšší):

  • Apple Silicon M1 - TDP 10 W
  • Intel i3-12100 - TDP 60 W (turbo 89 W)
  • Ryzen 5600X - TDP 65 W
  • Ryzen 5800X3D - TDP 105 W
  • Intel i9-13900K - TDP 125 W (turbo 253 W)
procesor-spotreba.webp

Počítačový zdroj

Zdroj je další komponenta, která má vliv na celkovou spotřebu počítače. Levnější zdroj se základní certifikací má účinnost obecně okolo 80 %. To znamená, že se zbývajících 20 % elektřiny ve zdroji přemění na teplo, které nemá žádný další užitek. V případě, že vybíráte nový zdroj, doporučujeme se podívat po vyšších certifikacích. Ty zajistí, že zdroj bude s energií pracovat efektivněji, tudíž nebude docházet k takovým ztrátám.

Na konkrétní účinnost zdroje podle certifikace se můžete podívat na přiloženém obrázku.

zdroj-spotreba-graf.webp

Další komponenty ovlivňující spotřebu

Spotřebu elektrické energie ovlivňuje celá řada dalších aspektů. Svou roli hraje například to, zda má počítač vodní chlazení, kolik ventilátorů se používá pro chlazení nebo například to, kolik LED pásků a světýlek je v PC ukryto. Spotřeba těchto komponentů ale není již tak vysoká jako u grafické karty nebo procesoru.

vetrak-spotreba.webp

Je načase se podívat na testy konkrétních sestav. Díky tomuto testu můžete orientačně zjistit, kolik elektrické energie spotřebovává také váš počítač. 

Sestava Intel 11700K a RTX 3070 Ti

1-sestava-foto.webp

První sestava je složena z procesoru Intel 11700K s grafickou kartou RTX 3070 Ti. Vedle toho je počítač vybavený all-in-one vodním chlazením NZXT Kraken X83 RGB. Začneme spotřebou v době, kdy je počítač vypnutý, je tedy v tzv. stand-by režimu. V případě, že je tato sestava v tomto módu, spotřeba je zhruba 4 W. Počítáme s vypnutým počítačem 16 hodin denně a za stand-by ročně zaplatíte asi 200 Kč.

Pokud tuto sestavu využijete na práci v prohlížeči, v našem případě Chrome, spotřebovává asi 107 W. V případě, že budete pracovat 6 hodin denně, stojí vaše práce ročně zhruba 1 875 Kč. A pokud si zapnete na počítači nějakou náročnější hru, spotřeba elektrické energie stoupne na 414 W za hodinu. Ročně vás takové hraní vyjde na zhruba 2 400 Kč (při hraní dvou hodin denně).

Roční spotřeba takového počítače vás v součtu stojí něco okolo 4 500 Kč.

Na vše se můžete podívat na následujícím obrázku:

1-sestava-spotreba.webp1-sestava-standby.webp1-sestava-prohlizec.webp1-sestava-hrani.webp

Sestava Intel 9700K a GTX 1060

2-sestava-foto.webp

Druhá testovaná sestava je tvořena procesorem Intel i7-9700K a grafickou kartou GTX 1060. V sestavě jsou obecně slabší komponenty, což se výrazným způsobem promítne do celkové spotřeby. Ve stand-by režimu je spotřeba elektrické energie zhruba 2 W.

V případě, že budete na počítači pracovat v prohlížeči Chrome, je spotřeba zhruba 47 W. To v přepočtu na cenu vychází na zhruba 800 Kč. V případě, že budete na takové sestavě hrát hry, spotřeba energie bude zhruba 210 W. To pak vychází na zhruba 1 230 Kč.

Cena za rok provozu tak činí zhruba 2 100 Kč. 

U méně výkonnějšího počítače tedy na ročním vyúčtování elektřiny zaplatíte klidně i o polovinu méně než u výkonnější herní bestie. Na kompletní cenu spotřeby elektrické energie se můžete podívat na následujícím obrázku:

2-sestava-spotreba.webp2-sestava-standby.webp2-sestava-prohlizec.webp2-sestava-hrani.webp

Sestava Intel 12100F + Radeon RX 6600

3-sestava-foto.webp

Takovou počítačovou sestavu můžeme považovat za výkonný herní stroj i přesto, že komponenty se neřadí mezi ty nejvýkonnější. Tato sestava ve stand-by režimu spotřebovává něco okolo 1 W, při práci v prohlížeči bude spotřeba okolo 40 W. Spotřeba při práci v prohlížeči vás tak vyjde na zhruba 700 Kč za rok.

Jestliže se rozhodnete zahrát si nějakou hru, počítejte se spotřebou okolo 200 W. Taková spotřeba vychází na zhruba 1 168 Kč.

Za celý rok vás provoz této sestavy stojí necelé 2 000 Kč.

Na kompletní výsledky se můžete podívat na následujícím obrázku:

3-sestava-spotreba.webp3-sestava-prohlizec.webp3-sestava-hrani.webp

Mini počítač s Ryzen 5700G

4-sestava-foto3.webp

Tento mini počítač je výhodným řešením pro každého, kdo hledá spíše kancelářský počítač než herní mašinu. Počítač tedy disponuje silnou integrovanou grafickou kartou i osmijádrovým procesorem. 

Počítač má ve stand-by režimu spotřebu zhruba 1,8 W, což znamená asi 84 Kč za rok. V případě, že budete pracovat v prohlížeči Chrome, spotřeba bude asi 27 W. To znamená asi 475 Kč za rok. Když byste přeci jen hráli nějakou hru, spotřeba bude asi 87 W. To vychází na zhruba 500 Kč za rok.

Celková roční spotřeba tak činí něco málo přes 1 000 Kč. 

Na kompletní výsledky se můžete podívat na následujícím obrázku.

4-sestava-spotreba.webp4-sestava-standby-v3.webp4-sestava-prohlizec-v3.webp4-sestava-hrani-v3.webp

Herní konzole Xbox One X

5-pocitac-foto.webp

Nyní opustíme klasické počítače a podíváme se na to, jak si stojí herní konzole Xbox One X. Ta má při vypnutí spotřebu 13,5 W, tedy asi 827 Kč ročně. Při hraní náročnějších her pak konzole odebírá zhruba 92 W, což vychází na 805 Kč ročně.  

Možná se vám zdá divné, že roční cena za elektřinu je v případě hraní menší než ve stand-by režimu. Musíte si ale uvědomit, že v testu se počítá s tím, že hry hrajete 2 hodiny denně. Zbylých 22 hodin konzole odebírá zmíněných 13,5 W.

Celková roční cena za elektřinu tak činí něco přes 1 600 Kč.

Vše můžete vidět v přiloženém obrázku:

5-pocitac-spotreba.webp5-pocitac-standby.webp5-pocitac-hrani.webp

Herní konzole Xbox Series X

6-pocitac-foto2.webp

V dalším testu se podíváme opět na konzoli od Xboxu, nyní ale na nejnovější Xbox Series X. Tato konzole má při vypnutém stavu spotřebu 28 W, což je enormní. Za rok standy-by režimu tak zaplatíte více jak 1 700 Kč! Zajímavé je srovnání s konkurenční konzolí od Sony, PlayStation 5. Její spotřeba ve stand-by režimu je pouze 1,5 W.

Spotřeba herní konzole Xbox Series X vás v případě, že hrajete hry každý den po dobu dvou hodin, vyjde na 2 700 Kč ročně. Velmi draho vás tak vyjde především standy-by režim.

6-pocitac-spotreba.webp6-pocitac-standby.webp6-pocitac-hrani.webp

Spotřeba Synology NAS

Někteří z vás možná používají také tzv. NAS systém. Jedná se o úložiště, které je připojeno k síti. V našem testu se budeme zabývat Synology DS220+. Její spotřeba je zhruba 24 W. NAS běží 24 hodin, 7 dní v týdnu.

Cena za spotřebu elektrické energie je za rok necelých 1 700 Kč.  

7-pocitac-spotreba.webp7-pocitac-foto2.webp7-pocitac-standby.webp

Spotřeba PC za hodinu

Běžný domácí počítač spotřebuje při svém provozu kolem 40 W za hodinu. Jestliže je v provozu 6 hodin denně, jeho roční náklady na elektřinu činí přibližně 500 Kč za rok s cenou 6 Kč/kWh. Denní náklad je pouze 1,4 Kč.

V případě, že máte výkonnější herní počítač, se může spotřeba zvýšit na 400 W. Tříhodinové denní hraní vás vyjde na 2 600 Kč za rok při stejné ceně 6 Kč/kWh. Denní náklad činí 2,4 Kč.

Závěrečné zhodnocení

Některé počítače a herní vybavení se tak může na roční spotřebě elektrické energie významně podepsat. O tom, kolik elektrické energie sestava spotřebovává však rozhoduje mnoho parametrů. Testy proto berte orientačně, abyste věděli, kolik vás to ročně stojí.

Zajímavým zjištěním je, že některé zařízení dokážou v pohotovostním "stand-by" režimu odebírat takové množství elektřiny, které daleko předčí spotřebou elektřinu při reálném využití. Krásným příkladem je Xbox Series X, u kterého stand-by stojí 1 716 Kč a hraní 963 Kč.

Doporučujeme do vaší domácnosti pořídit chytrou zásuvku s funkcí měření, díky které si uděláte přesnou představu o spotřebe vašich produktů v domácnosti.