Vysunutí flash disku ve Windows - mýtus, nebo nutnost? Vysunutí flash disku ve Windows - mýtus, nebo nutnost?

Vysunutí flash disku ve Windows - mýtus, nebo nutnost?

Filip Kraus Filip Kraus Filip
Publikace 18.3.2024
Publikace 18.3.2024

Každý uživatel systému Windows se s tím ve svém životě setkal – zapojí do počítače flashku s prezentací či SD kartu z fotoaparátu a na liště se objeví ikonka flash disku s fajfkou, která mu říká, že se zařízení úspěšně připojilo.

Když člověk dodělá s úložištěm, co potřebuje, jednoduše ho odpojí – nebo ne? Vždy jsem byl instruován, abych jakékoli úložiště, které do počítače připojím, bezpečně odebral. Je to ale nutné, nebo je to jen přežitek ze starých Windowsů, který se Microsoft neobtěžoval odstranit?

Video

Je potřeba pokaždé "vysouvat" USB disk?

Co je to „vysunutí“ flashky?

Člověk samozřejmě může flashku z počítače jen tak vypojit, ale „vysunutím“ předem informuje systém o tom, že to má v úmyslu. Systém tak dodělá všechnu práci, kterou prováděl se zařízením na pozadí, a vnitřně ho od počítače odpojí. Po vysunutí už systém se zařízením nijak nepracuje a my ho můžeme fyzicky odebrat.

je-potreba-pokazde-vysouvat-usb-disk-0-4-screenshot.webp

Proč zařízení vysunovat?

Tím, že zařízení nejprve vysuneme v systému, zabraňujeme poškození souborů. Když úložiště vypojíte během přenosu dat, nevyhnutelně dojde k poškození souborů, ne-li poškození celého úložiště.

V takovém případě totiž počítači zpod rukou vytrháváte papír, na který vaše data zapisuje – data budou jen částečná a papír se může zmuchlat či natrhnout. Když takový papír počítači vrátíte, řekne vám, že jeho obsah nedokáže přečíst a nabídne vám papír nový, přičemž úložiště zformátuje (na řadu mohou také přijít programy na opravu úložiště a obnovu dat, které se budou snažit data rekonstruovat). Úložiště nikdy během přenosu dat nevypojujte.

je-potreba-pokazde-vysouvat-usb-disk-3-18-screenshot.webp

Ukládání do mezipaměti?

Systém Windows dříve používal při přenosu dat ukládání do mezipaměti, které systému umožňuje lépe přenos rozvrhnout a zvýšit tak jeho rychlost. To však vedlo k tomu, že přenos probíhal i na pozadí, přestože systém tvrdil, že je už dokončený.

Když jste pak flashku bez vysunutí odpojili, mohlo opět dojít k poškození dat. Tento typ přenosu Microsoft v roce 2018 upozadil a nyní ve výchozím nastavení používá bezpečnější variantu.

rychle-odebrani.webp
Microsoft možnost výběru pro zájemce ponechal

Kdy zařízení vysunout?

Problém přichází ve chvíli, kdy děláte něco jiného než pouhý přenos souborů. Když máte soubor na úložišti otevřený v nějakém programu, často tím přicházíte o možnost kontroly toku dat mezi počítačem a úložištěm. Programy často provádí různé procesy na pozadí jako je třeba automatické ukládání, které nemůžete ohlídat. Zde přichází na řadu možnost „vysunutí“ zařízení.

Když dáme počítači povel, pokusí se ukončit všechny operace se soubory na úložišti, ale nemůže nic dělat s dalšími programy, které se soubory pracují. Pokud program manipuluje se soubory na úložišti, Windows nemůže udělat nic jiného nežli informovat, že se zařízení vysunout nepodařilo.

potize-pri-vysouvani.webp
V tomto ohledu není Windows příliš nápomocný

V takovém případě se musíme pokusit ukončit programy ručně – zavřít vše, v čem jsme se soubory pracovali. Když úspěšně ukončíme všechnu práci se soubory na úložišti, Windows už v ničem dále bránit nebude a zařízení odpojí.

Náš tip

S odhalováním viníka bránícího odpojení úložiště může skvěle pomoct program File Locksmith z balíčku PowerToys od Microsoftu. Ten dokáže odhalit programy, které se soubory v danou chvíli manipulují.

Je potřeba vysunout flashku?

Když víme, že na flashku už žádné soubory nepřetahujeme a ani jsme ji nepoužívali v jakémkoli programu, musíme flashku vysunovat? Těžko říct. Systém stále může bez našeho vědomí na pozadí provádět operace s úložištěm, které při vypojení mohou způsobit poškození souborů.

Ačkoli je pravděpodobnost takového „samovolného“ poškození souborů nízká, stále to není něco, co lze brát na lehkou váhu. Pokud si tedy vážíte svých dat, obětujte těch pár sekund navíc a zařízení vždy nejprve v systému vysuňte.