Windows klíče levně za 96 Kč. Jsou vůbec legální? Windows klíče levně za 96 Kč. Jsou vůbec legální?

Windows klíče levně za 96 Kč. Jsou vůbec legální?

Honza Malý Honza Malý Honza
Publikace 11.2.2024 (upraveno 26.3.2024)
Publikace 11.2.2024 (upraveno 26.3.2024)

Nalijme si čistého vína. Nikomu se nechce dát za Windows licenci více než pár stovek. Vždyť MacOS, Linux ani ChromeOS žádný licenční poplatek neobsahuje, proč zrovna Windows ano? Tohle téma je samozřejmě velmi složité a budu se mu věnovat v několika následujících kapitolách, ale pravdou je, že Windows licence za 4 tisíce Kč nikdo kupovat nechce. Obzvláště když existují levnější alternativy.

Jaká jiná řešení existují? A jsou vůbec legální? To a mnohem více se dozvíte v dnešním článku.

Český obchodČeský obchod
Verze
Professional
Typ licence
Přenositelná
DoporučujemeDoporučujeme
Verze
Professional
Typ licence
Přenositelná
NejlevnějšíNejlevnější
Verze
Professional
Typ licence
Nepřenositelná

Windows bez aktivace zdarma

O tomto triku příliš mnoho uživatelů neví, ale Windows systém se dá užívat zcela zdarma. A sám osobně jsem nucený při pravidelném testování laptopů takto Windows používat, protože výrobci nám notebooky na recenzi často zasílají bez operačního systému.

Pokud si na počítač nebo notebook uděláte vlastní instalaci Windows, získáte tím plnohodnotný systém, který můžete používat jak dlouho chcete. Stačí si na flashku připravit instalační médium a provést několik kroků, které vám připraví Windows systém na váš disk. Následně jen stačí systém ponechat neaktivovaný a můžete ho využívat zcela zdarma.

jak-zprovoznit-notebook-bez-operacniho-systemu-1-33-screenshot.webpjak-zprovoznit-notebook-bez-operacniho-systemu-0-51-screenshot.webpjak-zprovoznit-notebook-bez-operacniho-systemu-1-45-screenshot.webp

Takový systém bude mít identické funkce, výkon i prostředí jako aktivovaný Windows. S rozdílem, že si nebudete moc změnit tapetu, personalizovat design, zapnout tmavý režim a občas se vám zobrazí vodoznak “Aktivujte si Windows”. I tohle se dá ale odstranit drobnou úpravou v registrech, ale to už bych zacházel do šedé zóny.

Existuje spousta uživatelů, kteří Windows používají v tomto neaktivovaném režimu. A není divu, Microsoft takové počítače vůbec neřeší, protože mu jde o udržení povědomí. Je vůbec rád, že nepřecházíte na konkureční systémy jako Linux, MacOS nebo ChromeOS. Microsoft dnes vydělává na úplně jiných věcech, než jsou licence Windows. Jeho hlavní tržby pramení z cloudu Azure, předplatného Microsoft 365, předplatného Game Pass a také z reklam.

pravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-0-5-screenshot.webppravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-5-58-screenshot.webpactivated-windows-11-dark-mode.webp

I tak bych ale neaktivované Windows doporučil používat pouze dočasně. Pokud stavíte herní PC kamarádovi, chcete mu připravit veškeré důležité programy, pak se počítač bez aktivace chvíli obejde. Ale jakmile počítač předáte, doporučte kamarádovi zainvestovat alespoň do levnější Windows licence za 100 Kč. Je to miminální hodnota za to, co systém nabízí. Navíc dlouhodobým používáním Windowsů bez aktivace porušujete Smlouvu o poskytování služeb Microsoftu, takže to není úplně legální cesta.

Čemu se vyhnout?

Pirátění Windows a stahování aktivátorů z pochybných zdrojů, jako jsou warez stránky, je něco, čemu byste se měli určitě vyhnout. Tyto metody často přinášejí riziko infekce malwarem, virem, nebo softwarem pro těžbu kryptoměn do vašeho systému. Aktivátory mohou obsahovat škodlivý software, který vážně ohrozí vaše zařízení a data.

Dalším bodem, kterému bych se vyhnul, jsou Volume licence, jelikož ty mohou být deaktivovány Microsoftem bez předchozího upozornění. Tyto licence se často objevují na tržištích jako eBay, Bazoš, nebo Aukro a mohou vypadat lákavě kvůli nízké ceně.

Mé finální doporučení je, že pokud chcete mít legální a bezpečný operační systém bez vysokých nákladů na licenci, je nejlepší investovat do klíčů z ověřených zdrojů. Tyto stránky nabízejí druhotné licence za zlomek běžné ceny.

Vyplatí se klíč za 100 Kč?

Alternativou je tedy zakoupení neoficiálního Windows klíče. Cenový rozdíl mezi oficiální licencí z distribuce Microsoftu a Windows klíčem z neoficiálního obchodu je obrovský. Zatímco oficiální licence vás v obchodě Alza vyjde téměř na 4 tisíce Kč, z neoficiálních zdrojů můžeme mít stejný Windows klíč za 100 Kč. Za takový rozdíl ceny si můžete přikoupit grafickou kartu vyšší řady, nebo silnější konfiguraci vašeho notebooku. Zcela proto chápu, proč oficiální licence nejsou populární a zákazníci koukají po alternativách.

pravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-0-40-screenshot.webppravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-0-3-screenshot.webp

Levný aktivační Windows klíč je věc, která opravdu funguje a existuje. Za posledních několik let jsem vyzkoušel mnoho zdrojů a mám pro vás pár tipů, kde sám osobně nakupuji.

Na rovinu ale musím říct, že takový nákup děláte na vlastní riziko, neboť jak vysvětlím v dalších sekcích tohoto článku, levné Windows klíče mohou být problematické. Tyto klíče pocházejí z různých zdrojů, z nichž některé už mohou být za hranou legálnosti. Poté vám může hrozit to, že licence z počítače zmizí a Microsoft po vás bude chtít nový aktivační kód. To je ale to nejhorší, co se vám jakožto jednotlivci může stát. U firem je to ale složitější, právnickým osobám se doporučuju levným Windows klíčů vyhnout, především kvůli inspekčním kontrolám.

pravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-2-41-screenshot.webp

Kde kupuju levné Windows klíče?

Již od roku 2019 nakupuju licence primárně z PremiumCDKeys. Nakoupil jsem zde již přes 20 klíčů a všechny fungují dodnes. Osobně nejčastěji nakupuji tuto variantu , která má oproti verzi Home více funkcí a také bitlocker šifrování.

Windows 11 Pro
Windows 11 Pro

Retail verze

Jedná se o Retail licenci, která je jedna z nejspolehlivějších. Nestává se, že by po půl roce přestala fungovat a museli jste kupovat nový aktivační kód. Taková spolehlivost se nedá říct o levných kódech například z Aukra, o tom ale až v další kapitole. Navíc oproti OEM licenci jí můžete kdykoliv přenést na jiný počítač. 

jak-zprovoznit-notebook-bez-operacniho-systemu-1-45-screenshot.webp

Na tomto obchodu se mi líbí, že nedělají žádný masivní marketing. Jakožto YouTuber dostávám každý týden nabídku na placenou spolupráci od e-shopů s levnými Windows klíči. A věřte, že tyto e-shopy mají Windows produkty výrazně dražší, marketing se musí někde zaplatit. Oproti tomu PremiumCDKeys spoléhá na nízkou cenu a přirozené doporučení. Dokonce u nich často fungují slevové kódy, které se snažím aktualizovat do odkazu nahoře. Tam pak Windows aktivace vyjde opravdu doslova za hubičku.

Občas se může stát, že klíč zaslaný e-mailem na první dobrou nefunguje, ale to se mi za posledních několik let stalo pouze jednou. Stává se to u všech těchto neoficiálních obchodů, protože jejich systém rozesílá desítky tisíc klíčů. Některé už zkrátka mohou být použity. V mém případě stačilo napsat na support e-mail PremiumCDKeys a za 27 minut jsem obdržel klíč nový, který funguje dodnes.

pravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-2-52-screenshot.webp

Můj tip

Při publikaci tohoto článku stále funguje šikovný trik. V případě, že chcete na licenci ušetřit ještě více, je možné zakoupit klíč Windows 10 Pro, který . Tento klíč je zcela funkční i pro aktivaci nových Windows 11 Pro.

Windows 10 licence již ale Microsoft přestal generovat a proto není jisté, jak dlouho tento trik vydrží.

Levné klíče z českých obchodů

Alternativně jsem Windows klíče vyzkoušel zakoupit i z několika českých zdrojů, kde mám nejlepší zkušenost s obchodem Servis-Repas. Ten prodává jak licence Windows 10, tak Windows 11 v přenosné a nepřenosné verzi. V případě malého cenového rozdílu doporučuju vzít verzi přenosnou, která vám umožní licenci kdykoliv přesunout na úplně jiný počítač.

Zde mi klíč dorazil do 60 sekund od zaplacení objednávky a byl zcela funkční na první dobrou. Největší výhodou Servis-Repas vidím v českém support a také v lepší možnosti placení, včetně klasického bankovního převodu. Licence jsou jinak dražší než u PremiumCDKeys.

servis-repas.webp

Různé typy klíčů

Při setkání s levnými klíči Windows 10 nebo Windows 11 je dobré vědět, odkud tyto klíče pocházejí. Často se setkáte s OEM licencemi, které pocházejí od výrobců počítačů. Hlavní omezení OEM licencí spočívá v tom, že jsou vázány na konkrétní hardware. Při výměně základní desky nebo procesoru může Microsoft vyžadovat novou licenci.

Dalším typem jsou retail klíče, které se často objevují z ekonomicky slabších zemí. Zde je zajímavé, že kvůli vysoké míře pirátství nabízí Microsoft tyto licence za mnohem nižší ceny, což je pro něj výhodnější než nezískat od zákazníka nic. Tyto klíče jsou plně funkční a navíc je možné je přenést na jiný počítač.

pravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-1-35-screenshot.webp
Mapa zobrazující státy s nejvyšší mírou pirátství

Je důležité vyhnout se Volume licencím (multiaktivačním), které mohou být získány například ze školních či firemních zásob a prodány na sekundárním trhu. Microsoft má možnost tyto klíče na základě geolokace deaktivovat, pokud zjistí nesrovnalosti v jejich používání.

Z mého průzkumu na Discordu vyplývá, že někteří uživatelé mají právě tyto riskantní Volume licence, které mohou být kdykoliv deaktivovány. Časté zdroje těchto klíčů zahrnují platformy jako Bazoš, Aukro či eBay. Ideální je, když vaše licence nese označení Retail, což znamená, že je bezpečná a přenositelná. Také se nebojte licencí OEM, které jsou vázány na jeden počítač, ale jsou levnější. Osobně doporučuji stránku (viz výše), kterou používám už tři roky a která má v naší komunitě na Discordu výbornou reputaci, jelikož všechny licence zde mají označení Retail.

pravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-3-4-screenshot.webp

Jak se na tohle tváří Microsoft?

Důvod, proč levné Windows klíč rostou jak houby po dešti a proč s nimi Microsoft vůbec nic nedělá, je prostý. Microsoftu jde primárně o udržení podílu na trhu a také o udržení dobrých vztahů s veřejností.

Jeho byznys s licencemi je už tak malý, že se spíše zaměřuje na to, jak na vás vydělat v rámci systému Windows, nikoliv před jeho aktivací. Zisky z předplatného Microsoft 365 nebo z reklam jsou pro něj daleko cennější, proto se i dlouho spekuluje o tom, že Windows bude v budoucnu zcela zdarma a bez licenčních poplatků.

20240208-161901-edit.webp
Microsoft čím dál častěji vyžaduje přihlášení účtem

Z toho pramení jedna věc. Ačkoliv Microsoft z přeprodeje neoficiálních Windows klíčů rozhodně není nadšený, tak mu ale celý tento “šedý” byznys hraje do karet. Své origiální licence může ponechat na vysokých částkách, takže dokáže zkasírovat větší firmy a OEM výrobce, kteří potřebují originální licence. A jednotlivec, který je citlivý na cenu a mohl by odejít na konkurenční systém, má nyní možnost zakoupit levnější klíč a tím zůstat na platformě Windows, kde může probíhat další monetizace ze strany Microsoftu. Vlk se nažral a koza zůstala celá.

Microsoft čím dál častěji dokazuje, že systém Windows je pouze brána k dalšímu kasírování zákazníků. Sami to určitě znáte, jednou za čas se vám v systému objeví upozorňující zpráva, ať se přihlásíte ke svému Microsoft účtu. Výrazně také tlačí na své kancelářské předplatné Microsoft 365 a herní předplatné Xbox Game Pass, které mu dnes generují zajímavější zisky.

pravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-5-0-screenshot.webppravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-5-30-screenshot.webp

Třešničkou na dortu jsou zabudované reklamy v systému a častá “doporučení”, ať využíváte prohlížeč Microsoft Edge. Například tato zpráva se vám zobrazí vždy, když se snažíte stáhnout konkurenční Google Chrome.

Takové praktiky mi sedí k systému, který je zcela zdarma a výrobce se snaží na vás vydělat jinými způsoby, než je příma platba za systém. Vůbec mi nesedí k operačnímu systému Windows, jehož oficiální licence stojí 3 až 4 tisíce Kč. Vy totiž ve výsledku za takový systém platíte astronomickou částku, nejen za samotnou licenci, ale také platíte svým soukromím a svými daty. Již při instalaci Windows většinou povolujete žádost o sledování vaší polohy a vaší aktivity v systému. Tyto data se pak využívají k cílení reklamy.

chrome-edge-reklamy.webp
https://twitter.com/tomwarren/status/1466435235818745862

Myslím si, že operační systém Windows bude do budoucna zcela zdarma. Vždyť již nyní se dá operační systém využívat téměř zadarmo, ať už přes neaktivovanou licenci nebo přes velmi levné Windows klíče. A Microsoftu to vůbec nevadí. Nyní se tedy nacházíme ve zvláštní fázi, kdy sám Microsoft neví, jaký licenční model nastavit. 

Věděli jste, že?

Dříve šel operační systém Windows nainstalovat čistě s lokálním účtem. S příchodem Windows 11 ale systém vyžaduje přihlášení Microsoft účtem a také připojení k internetu.

Technicky zdatnější uživatelé si poradí s tím, jak tento požadavek potlačit, ale krásně na něm je vidět, jak je pro Microsoft čím dál důležitější nábor do jeho softwarového ekosystému a předplatných.

Co na klíče říká zákon?

Legálnost používání levných Windows klíčů je často diskutované téma. Ve světle soudních rozhodnutí, především v Německu a dalších státech Evropy, bylo rozhodnuto, že Microsoft nemůže zakazovat přeprodej softwaru. A Microsoft toto rozhodnutí sám přijal. To znamená, že pokud byl klíč získán legálně a je prodáván v rámci Evropského hospodářského prostoru, jeho další prodej je považován za legální.

Je důležité, aby původní majitel klíče učinil původní kopii softwaru "nepoužitelnou" při jeho prodeji. To otevírá dveře k legálnímu nákupu druhotných licencí, což může být výhodná možnost pro získání levnějšího softwaru, jako jsou Windows, Office, nebo různé grafické aplikace.

snimek-obrazovky-2024-02-11-063637.webppravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-4-1-screenshot.webppravda-o-pira-tsky-ch-licenci-ch-windows-3-54-screenshot.webp

Klíčové je zvolit důvěryhodný zdroj a ujistit se, že typ licence je vhodný pro vaše potřeby. Jak jsme si již zmínili, Volume licence, které jsou často prodávany na Aukru, mohou být deaktivovány Microsoftem, pokud dojde k nesrovnalostem v jejich používání. Proto je důležité si být vědom potenciálních rizik a vybírat licence s rozmyslem.

Pro jednotlivce jsou neoficiální klíče za 100 Kč skvělým způsobem, jak ušetřit na aktivaci Windows. V případě firem bych se ale trochu obával tyto levné Windows klíče kupovat. Obchody totiž často zasílají pouze aktivační kód, nikoliv detailní dokument o nabití druhotné licence. V případě inspekční kontroly byste mohli narazit, protože aktivační klíč slouží pouze k odemknutí některých funkcí Windows a odstranění vodoznaku, neřeší smluvní stránku věci. To může být problematické i u jednotlivců, ale tam kontroly nikdy nechodí a Microsoft druhotné licence jednoho člověka neřeší, naopak je rád, že stále zůstáváte u systému Windows. U právnických osob ale buďte velmi obezřetní.

windows11-1.webp

Můj tip

V případě, že byste chtěli pořídit Windows licenci nejlevnější a zároveň nejoficiálnější možnou cestou, správným řešením je zakoupení Windows licence společně se zařízením. Příkladem může být koupě notebooku nebo hotového počítače, který má již nainstalovaný operační systém s licencí.

OEM výrobci, tedy značky jako ASUS, Dell či Lenovo, mají možnost Windows klíče odebírat v obrovském množství a tudíž mají značné slevy. Z mých zákulisních informací jsou to nižší stokoruny, oproti tisícům v případě samostatné licence na Alze.

Závěr

Je pro mě velmi složité udělat přímočarý závěr. Na jednu stranu jsou levné Windows klíče metodou, která je zcela funkční a výrazně vám zlevní aktivaci systému. Na stranu druhou obchodníci málokdy zašlou s klíčem i dokument o nabití druhotné licence, který by celý tento obchod plně zlegalizoval.

Rozhodnutí na využití této "skulinky" tak bude čistě na vašem zvážení. Sám osobně levné Windows klíče využívám, protože počítače pro účely videa stavím velmi často a nedává mi smysl pokaždé kupovat licenci za 4 tisíce Kč. A i vám hráčům a jednotlivcům se nebojím levné Windows klíče doporučit. Jen se snažte vyhnout Volume licencím, které vám vydrží maximálně pár týdnů, v lepším případě pár měsíců.