Velké srovnání monitorů - IPS, VA, TN, OLED a Mini LED Velké srovnání monitorů - IPS, VA, TN, OLED a Mini LED

Velké srovnání monitorů - IPS, VA, TN, OLED a Mini LED

Honza Malý Honza Malý Honza
Publikace 1.9.2023 (upraveno 21.4.2024)
Publikace 1.9.2023 (upraveno 21.4.2024)

V současné době máme k dispozici mnoho různých technologií displejů, jako jsou OLED, IPS, VA, TN, QLED a Mini LED. Pro mnohé z vás je těžké určit, která z nich je ideální, ať už hledáme nový monitor pro práci, hraní nebo televizi do obýváku.

V následujícím článku vám představím výsledky praktického srovnání, na kterém jsem pracoval několik dní, abych vám poskytl jasný přehled o výhodách a nevýhodách každé z těchto technologií. Tak se pojďme ponořit do detailů.

Srovnání displejů

Rozdíly mezi technologiemi.

IPS

Ideální pro práci

Jedním z nejdéle používaných typů panelů na trhu je technologie IPS, která patří do nadkategorie LCD panelů. IPS panely fungují tak, že za samotným panelem je jednotný zdroj světla, který je zodpovědný za jas celé obrazovky.

Když se tedy podíváme na ukázkovou scénu z filmu, například temné záběry vesmíru, IPS panely bohužel nedokážou zobrazit hlubokou černou, jakou bychom očekávali. Naopak, místo skutečné černé dostaneme spíše našedlou barvu.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-1-33-screenshot.webp

Velmi znázorněné je to například u filmu Pán prstenů v scéně s Ballrogem. Důvodem je konstrukce těchto panelů, kde je podsvícení rozloženo rovnoměrně po celém displeji, místo toho, aby se přizpůsobovalo potřebám konkrétního obrazu.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-1-7-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-0-47-screenshot.webp

Zatímco některé IPS monitory nesou označení HDR, ve většině případů je to spíše marketingový tah. Absence lokálního stmívání, omezený kontrast (kolem 1000:1) a nižší lokální jas znamenají, že IPS monitory často nedokážou správně zobrazit světlé objekty v dynamickém rozsahu, jaký HDR nabízí.

Nicméně IPS monitory zůstávají oblíbenou volbou mnoha uživatelů, zejména hráčů a profesionálů pracujících na počítači. Nabízejí výhody, jako jsou široké pozorovací úhly, přesná reprodukce barev a vysoký jas (zejména při 100% bílé obrazovce). Dokonce lepší herní IPS monitory nabízejí rychlou odezvu a proto jsou určené i pro náročnější hráče.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-1-53-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-1-20-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-1-39-screenshot.webp

Když se k tomu všemu přidá cenová dostupnost, máme jasný důvod, proč jsou IPS panely dnes nejrozšířenější. Nabízejí ideální poměr ceny a výbavy pro většinu uživatelů.

IPS monitory ale nedoporučím pro ty z vás, kteří na počítači převážně sledujete filmy a seriály. Tam bude vhodnější zvolit jednu z alternativních metod panelů, která nabídne vyšší kontrast a tím i příjemnější zážitek ze sledování.

Výhody

  • PlusPřesné barvy
  • PlusVhodné pro hraní a práci
  • PlusNehrozí vypálení obrazu
  • PlusVýběr a nízká cena
  • PlusDobré pozorovací úhly

Nevýhody

  • MínusSlabý kontrast
  • MínusChybí lokální stmívání
  • MínusNevhodné pro HDR obsah
image-23.webp

VA

Hlubší černá barva

Jedním z dalších známých typů LCD panelů jsou VA panely, jež si postupem času získaly svou vlastní oblibu. VA panely mohou nabídnout mnohem vyšší kontrast než jejich protějšky IPS, často až čtyřnásobný. To je například důvod, proč mnou nedávno testovaný Samsung Smart Monitor M8, používá VA panel. Tento monitor má i funkce pro užití jako televizi a proto dává velký smysl použít VA panel s vyšším kontrastem, který vám nabídne mnohem hlubší černou a lepší separaci jednotlivých objektů.

Kromě výborného kontrastu jsou VA panely často i cenově dostupnější. Není výjimkou narazit na VA monitor, který za stejnou cenu nabídne lepší parametry než IPS monitor.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-2-29-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-2-54-screenshot.webp

Nicméně, jako každá technologie, mají i VA panely svá specifika a někdy i omezení. Například v oblasti odezvy často VA panely zaostávají, což je znát zejména při hraní rychlejší her, kde může docházet k nežádoucím jevům jako ghosting.

Pozorovací úhly VA panelů také nejsou tak dobré jako u IPS, což může vést k zkreslení barvy při pohledu z boku. A pokud jde o barevnou přesnost, IPS panely často vedou.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-3-52-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-3-45-screenshot.webp

Pokud tedy hledáte univerzální monitor pro práci a zároveň pro sledování filmů a seriálů, VA může být dobrá volba. Vyšší kontast si velmi rychle oblíbíte, objekty ve filmech více vyniknou a celkový zážitek bude na vyšší úrovni.

Ale pro náročnější hráče či grafiky, kteří upřednostňují rychlou odezvu pixelů nebo barevnou přesnost, bych spíše doporučil IPS panely.

Výhody

  • PlusVysoký kontrast
  • PlusLepší cena
  • PlusVhodné pro sledování filmů,

Nevýhody

  • MínusHorší odezva
  • MínusŠpatné pozorovací úhly
  • MínusMéně přesné barvy
velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-3-27-screenshot.webp

TN

Rychlá odezva

TN panely patří k těm technologiím, které mají už své zlaté časy za sebou, ale stále je můžeme najít v některých produktech. Osobní zkušenost mám s jedním starším modelem značky AOC, který teď slouží jako sekundární monitor na mé pracovní stanici.

TN panely excelují v jednom konkrétním směru: odezvě pixelů. Pokud jste vášnivými hráči her typu CS:GO, Valorant nebo Apex, mohou vám TN panely nabídnout tu nejrychlejší odezvu za přijatelnou cenu.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-5-3-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-4-21-screenshot.webp

Nicméně za tuto výhodu platíte kompromisy v jiných oblastech. Barvy na TN panelech často působí vybledle a neživě. Pozorovací úhly jsou omezené, což znamená, že obraz může vypadat zkresleně, pokud se na monitor nedíváte přímo zepředu. Jasová uniformita také trpí.

TN panely se zatím drží v esportovém odvětví, kde spousta profi hráčů používá TN monitory od BenQ Zowie, které jsou díky funkci DaYac oblíbené, protože zostřují obraz a tím usnadňují hraní. Ale i v esportu postupně TN panely nahrazují OLED displeje.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-4-5-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-4-41-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-4-54-screenshot.webp

Dnešní trh směřuje k panelům s vyšší barevnou přesností a lepším zobrazením, proto se TN panely stávají čím dál méně zajímavějšími.

Výhody

  • PlusVelmi rychlá odezva
  • PlusNízká cena

Nevýhody

  • MínusŠpatné barvy
  • MínusHorší pozorovací úhly
  • MínusJasová uniformita
velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-4-30-screenshot.webp

Mini LED

hybrid mezi ips a oled

Mini LED technologie je zajímavý hybridem mezi IPS a OLED panely. Ačkoliv se zdá, že má hodně společného s IPS panely, skutečně vylepšuje to, co známe. Na rozdíl od IPS, kde je jednotný zdroj světla, Mini LED nabízí mnoho malých světelných zdrojů, což může významně zlepšit obraz při sledování filmů a seriálů.

Jako příklad mohu uvést Samsung Odyssey Neo G8, který disponuje 1196 podsvícenými zónami:

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-5-31-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-5-40-screenshot.webp

Tyto mnohočetné zóny umožňují tomuto panelu dosahovat hloubky tmavých odstínů podobně jako u OLED panelů, což znamená, že může zobrazovat velmi hluboké černé barvy.

Nicméně, problém nastává ve scénách, když si všimnete světlých obrysů kolem světelných objektů, známých jako svatozáře. To je důsledek toho, že ačkoliv máme více podsvícených zón než u IPS, stále jich máme méně než u OLED. Taková svatozář není při sledování vůbec příjemná a často jí zpozorujete u filmů se zapnutými titulky.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-5-57-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-6-7-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-6-50-screenshot.webp

Pro milovníky filmů a seriálů může být Mini LED skvělým řešením, protože přináší mnohem vyšší kontrast než IPS. Také vyniká ve scénách s vysokým jasem. Pokud jde o hraní her, Mini LED nabízí výbornou odezvu pixelů.

Ovšem, jak jsem již zmínil, světlé obrysy mohou být rušivé a to především při práci ve Windows. Pokud si nevypnete lokální podsvícení, pak vám za bílým kurzorem myši budou neustále problikávat jednotlivé zóny podsvícení. Nebo vám bílý text na tmavém podkladu přijde až příliš rozmazaný. Z tohoto důvodu Mini LED displeje mohou některým lidem připadat jako nedodělaná technologie.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-5-20-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-6-59-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-7-14-screenshot.webp

Ačkoli Mini LED se snaží kombinovat to nejlepší z IPS a OLED, mají nevýhodu ve zmíněné svatozáři. Po testování Samsung Odyssey jsem dospěl k závěru, že jsou Mini LED panely ideální pro televizní panely, ale pro počítačové monitory jsou limitující. Zejména s viditelnými světelnými obrysy na tmavém pozadí.

Tato technologie se může do budoucna vylepšit tím, že přidá více podsvícených zón a tím eliminuje efekt svatozáře, ale tím se v podstatě stane technologií OLED, která přesně více zón nabízí.

Výhody

  • PlusVysoký kontrast
  • PlusVyšší jas než OLED
  • PlusNehrozí vypálení obrazu

Nevýhody

  • MínusVyšší cena
  • MínusSlabý výběr modelů
  • MínusEfekt svatozáře (blooming)
velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-7-2-screenshot.webp

OLED

ideální pro hraní a filmy

OLED technologie se stává stále populárnější a představuje zásadní vylepšení v oblasti displejové technologie. Každý pixel je zde samostatně podsvícený, což znamená, že 4K obrazovka vám nabízí 8,294 milionu individuálních podsvícených zón. To je značný rozdíl od předchozích Mini LED panelů s 1196 podsvícenými zóny, a je to obrovský skok od jednoduchých IPS panelů.

Výhody OLEDu zahrnují mimořádně hluboké černé barvy bez rušivých svatozáří okolo světlých objektů, díky čemuž nabízejí nekonečný kontrast. Perfektně si tak užijete filmy a seriály v HDR a to vám žádný jiný typ displeje nenabídne.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-8-2-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-10-3-screenshot.webp

Pro hráče je další velkou výhodou téměř okamžitá odezva pixelů. Organické LEDky dokážou reagovat na změnu obrazu extrémně rychle a proto jsou OLED jedny z nejrychlejších a nejlepších monitorů pro kompetitivní hraní titulů jako CS:GO, Valorant nebo Apex Legends.

Nicméně, OLED panely mají i své nedostatky. Jas u OLEDů je často nižší ve srovnání s jinými technologiemi, především při sledování světlého obsahu na obrazovce, např. při práci v prohlížeči nebo práci v dokumentech. OLEDy mají vyšší jas jen v malém lokálním okně, kdy dokážou zvýraznit malé světlé objekty až při 1000 nitech a více. Jakmile ale světlý objekt roztáhnete, nedejbože na celou obrazovku, jas u OLED panelů trpí.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-8-4-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-9-4-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-8-40-screenshot.webp

Vypálení obrazu, kdy statický obraz zůstává „vypálen“ do displeje, je stále problém, který není vyřešený. Většina výrobců se snaží tento problém zmenšit tím, že například přidává velké odvaděče tepla na záda monitoru pro lepší chlazení a životnost panelu, ale to nemusí nutně stačit. Zatím nemáme žádné studie ani dlouhodobé recenzenze, které by potvrdily, že nejnovější OLED panely netrpí vypálením obrazu.

S OLEDy může být dále problematické zobrazení textu a ikon, kvůli odlišnému uspořádání pixelů v porovnání s LCD, což může vést k neostrému zobrazení některých obsahů. Microsoft zatím nepřizpůsobil rozhraní Windows pro OLED panely a proto text působí rozmazaně a zvláštně.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-9-34-screenshot-2.webp

A posledním problémem je cena, která u OLEDů zůstává vysoká. Není žádná výjimka, že kvalitní OLED televize nebo monitor, stojí dvojnásobně až trojnásobně vyšší cenu oproti alternativě s LCD. Mnoho lidí si nedokáže ospravedlnit tak vysokou cenu, i když kvalita zobrazení je nejlepší na trhu.

Suma sumárum, OLED je skvělý pro vášnivé hráče a filmové nadšence, kteří chtějí dosáhnout nejhezčího obrazu a nejrychlejší možné odezvy. Pokud vybíráte televizi, OLED je jednoznačně vedoucí volbou. Pro monitor k počítači je však tuto technologii stále těžké doporučit, protože pro práci a statický obsah OLED zatím vhodný není. Ale pokud na počítači převážně hrajete hry, tam bych se OLEDu vůbec nebál.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-10-17-screenshot.webp

Pro většinu běžných uživatelů ale bude určitě lepší volbou IPS panel, který je daleko univerzálnější a cenově dostupnější.

Výhody

  • PlusInstantní odezva pixelů
  • PlusNekonečný kontrast
  • PlusTenký design
  • PlusNejlepší pro HDR
  • PlusPřesné barvy

Nevýhody

  • MínusNižší jas v SDR
  • MínusRiziko vypálení obrazu
  • MínusProblematické zobrazení ve Windows
  • MínusVysoká cena
velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-10-14-screenshot.webp

QD-OLED

lepší oled od Samsungu

Technologie QD OLED je dalším krokem v evoluci displejových panelů, a jak název napovídá, kombinuje OLED technologii s kvantovými tečkami. Výsledkem je technologie, která má potenciál přinést to nejlepší z obou světů.

Kvantové tečky jsou semikonduktorové částice, které mění vlastnosti světla, když jsou osvětleny. V kontextu QD OLEDů kvantové tečky slouží jako barevný filtr, což může zvýšit barevnou přesnost a zlepšit celkovou kvalitu obrazu.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-10-52-screenshot.webp

Hlavní výhody QD OLEDů zahrnují:

Vyšší jas: Díky použití kvantových teček mohou QD OLEDy dosáhnout vyšších úrovní jasu než tradiční OLEDy.

Lepší reprodukce barev: Kvantové tečky mohou poskytnout širší a přesnější barevný gamut.

Vyšší životnost: Ačkoliv OLEDy mohou být náchylné k vypálení obrazu, Samsung tvrdí, že kombinace s kvantovými tečkami zvyšuje životnost panelu. Toto ale vyvrátil magazín Rtings, který dokázal, že QD-OLEDy jsou naopak více náchylné k vypálení obrazu.

Některé známé značky, jako je Dell a MSI, už začaly vyrábět herní monitory s QD OLED technologií. A Samsung, jako průkopník v této oblasti, již představil televize s tímto panelem, např. S90C a S95C. Nicméně nabídka modelů je zatím velmi omezená. Aktuálně se zdá, že se mnoho QD-OLED monitorů zaměřuje na ultraširoký formát, což nemusí vyhovovat každému.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-10-55-screenshot.webp

Na závěr, i když QD OLED nabízí mnoho výhod, stále je třeba sledovat, jak se tato technologie bude vyvíjet a jaké nové modely budou s tímto typem panelu vycházet. Ale jedno je jisté, s potenciálem kombinovat výhody OLED a kvantových teček, může QD OLED skutečně nastavit nový standard pro nejvyšší kvalitu obrazu.

Výhody

  • PlusVyšší jas
  • PlusLepší reprodukce barev
  • PlusVyšší životnost (ale nemusí být)

Nevýhody

  • MínusSlabý výběr modelů
  • MínusVysoká cena

Micro LED

Nejlepší možný obraz

V posledních letech se často mluví o Micro LED technologii, která má potenciál radikálně změnit způsob, jakým vnímáme obrazovky a televize. Micro LED technologie se odlišuje od OLED a tradičních LED tím, že každý pixel je samostatná mikro LED dioda. Tyto panely jsou vyráběny ze silikonových waferů, takže výroba má jisté podobnosti s výrobou čipů. Ano, jedná se o nejkomplexnější technologii displejů a proto je i jedna z nejdražších.

Micro LED přináší s sebou řadu významných výhod. Jednou z nich je nekonečný kontrast, díky čemuž mohou tyto displeje zobrazovat perfektní černou barvu, podobně jako OLED. Dále je tu schopnost dosáhnout mnohem vyšších úrovní jasu než většina OLED panelů. Co je však ještě důležitější, je fakt, že s Micro LED technologií není žádné riziko vypálení obrazu, protože nevyužívá organické materiály, jak je tomu u OLEDů. Z toho důvodu se očekává, že Micro LED bude mít daleko vyšší životnost než OLED.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-11-43-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-11-48-screenshot.webp

Na druhé straně, i přes všechny tyto výhody, Micro LED čelí některým výzvám. V současné době je jedním z hlavních omezení vysoká cena. Televize s touto technologií může stát až 3 miliony korun. Navíc, výběr Micro LED produktů na trhu je stále omezen, v podstatě nabídka téměř neexistuje.

Výrobní výzvy tak představují velký problém a jsou důvodem, proč nás adopce Micro LED panelů teprve čeká. Je jasné, že pokud se vyřeší výrobní problémy a ceny klesnou, může Micro LED být tím nejlepším, co v oblasti televizních a monitorových panelů můžeme mít. Na tuto dobu si ale ještě počkáme.

Výhody

  • PlusVyšší jas než OLED
  • PlusBez rizika vypálení obrazu
  • PlusNekonečný kontrast

Nevýhody

  • MínusSlabý výběr
  • MínusVysoká komplexita výroby
  • MínusVysoká cena
velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-12-14-screenshot.webp

Závěrečné doporučení

Osobně jsem stále zastáncem IPS monitorů, které jsou vhodné pro většinu uživatelů. Mají věrohodné barvy pro grafické práce, mají dobrou odezvu pro hráče a hlavně přinášejí skvělý poměr ceny a výbavy. S IPS panelem v dnešní době stále špatně neuděláte.

Jako zajímavý hybrid se mi také líbí Mini LED displeje, které jsou skvělé pro sledování filmů a seriálů, případně HDR gaming. Škoda jen, že většina Mini LED monitorů nemá dostatek podsvícených zón, abych je s klidným svědomím mohl doporučit. Nedostatek zón způsobuje nepříjemný efekt svatozáže, který může být až příliš otravný. Při výběru Mini LED displeje tedy musíte být velmi obezřetní.

velke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-0-16-screenshot.webpvelke-srovnani-monitoru-ips-va-tn-oled-a-mini-led-12-20-screenshot.webp

Novým standardem se stává technologie OLED, která je bezkonkurečně nejlepší a eleminuje nevýhody Mini LED panelů. Tedy žádné svatozáře okolo světlých objektů, perfektně adresovatelné HDR a hlavně naprosto instantní odezva displeje. Pro hraní her a konzumaci filmů a seriálů je OLED tím nejlepším, co si aktuálně můžete dopřát. A je to i důvod, proč jako svůj herní monitor nyní používám OLED.

Každá technologie má ale své pro a proti, proto je vhodné si dnešní článek přečíst celý, ať jste informováni o všech rozdílech a nevýhodách, které některé typy panelů přináší. Do kterého monitoru nebo televize budete investovat příště vy?