Mé první dojmy z Galaxy S24 a S24 Ultra

Honza MalýHonza Malý
Publikace 17.1.2024

Samsung dnes představil své nejnovější modely - Galaxy S24, S24+ a vlajkovou loď S24 Ultra. Měl jsem možnost tyto telefony předběžně prozkoumat, abych odhalil jejich nové funkce a možná i některé nedostatky.

Pojďme se tedy společně podívat do světa těchto novinek a zjistit, zda stojí řada Galaxy S24 za vaši pozornost.

Videoshrnutí

Mé první dojmy z řady Galaxy S24.

Design a zpracování

Samsung se s novými modely Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra vydává cestou, kterou již dříve prošel Apple. Zásadní novinkou u S24 Ultra je použití titanových rámečků, podobně jako u iPhone 15 Pro, což slibuje vyšší odolnost. Očekával jsem, že díky tomu bude telefon lehčí, ale na váze se to neprojevilo - S24 Ultra váží stejně jako předchozí modely.

galaxy-s24-v2-0-36-screenshot.webp

Designově jsou nové modely Galaxy S24 a S24+ téměř identické s předchozí generací, s drobnými vylepšeními jako jsou zmenšené rámečky displeje a o palec větší displeje. Displej sahající až k okrajům telefonu je vizuálně atraktivní a dodává zařízením moderní vzhled.

galaxy-s24-v2-7-26-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-1-16-screenshot.webp

Změnu u S24 Ultra představuje zploštělý design rámečků a rovný displej, což je výrazným zlepšením oproti předchozím zaobleným modelům. Jestli mě něco na minulých modelech Ultra štvalo, tak to byly zaoblené "waterfall" displeje, které byly méně praktické pro ovládání a aplikaci ochranných fólií. S24 Ultra si zachovává zabudovaný stylus S Pen s nízkou 1ms odezvou a možností nabíjení přímo z telefonu, což je již osvědčená funkce bez potřeby dalších vylepšení.

galaxy-s24-v2-1-27-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-1-51-screenshot.webp

Další významnou inovací u S24 Ultra je nové sklo Gorilla Glass Armor, které je aktuálně nejodolnějším sklem na trhu, a speciální antireflexní vrstva, která by měla snižovat odlesky od slunce. Tyto aspekty si chci sám otestovat v samostatné recenzi.

galaxy-s24-v2-2-7-screenshot.webp

Displej

Pokud jde o displeje, celá řada Galaxy S24 přináší významné vylepšení v podobě zvýšení maximální svítivosti z 1750 nitů na 2600 nitů. Toto zvýšení svítivosti je skvělé jak pro lepší viditelnost na přímém slunci, tak pro zlepšení sledování HDR obsahu, jehož je dnes stále více. Toto vylepšení je tedy velmi vítané.

galaxy-s24-v2-2-29-screenshot.webp

Další významnou změnou je sjednocení technologie displejů napříč celou řadou. Všechny modely nyní nabízí LTPO displeje, které umožňují dynamicky měnit obnovovací frekvenci od 120 Hz až na 1 Hz. Tato funkce je užitečná pro úsporu baterie, obzvláště při používání funkce always-on displeje. A dříve byla záležitostí pouze telefonů Ultra.

Co se týče rozlišení, S24+ a S24 Ultra mají QHD, zatímco základní model S24 zůstává na Full HD.

galaxy-s24-v2-2-37-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-3-10-screenshot.webp

Jediným menším zklamáním je, že všechny modely ponechávají stejnou čtečku otisků prstů jako předchozí generace. Tato čtečka není nejrychlejší ani nejspolehlivější na trhu. Očekával jsem, že Samsung možná přejde na pokročilejší Qualcomm 3D Sonic čtečku 3. generace, která nabízí větší záběr a obecně vyšší spolehlivost. Tato čtečka je na trhu už nějakou dobu, ale Samsung jí bohužel neimplementoval.

galaxy-s24-v2-3-16-screenshot.webp

Fotoaparáty

V oblasti fotoaparátů přináší Galaxy S24 Ultra zajímavé změny. Hlavní 200 Mpx senzor zůstává stejný, stejně jako 12 Mpx ultraširokoúhlý objektiv a 10 Mpx 3x zoom. Novinkou je však přidání 5x optického zoomu, který nahrazuje původní 10x zoom. Na první pohled se to může zdát jako krok zpět, ale realita je jiná. Jak jsem zmínil v recenzi iPhone 15 Pro Max, 5x zoom je mnohem univerzálnější, například pro portrétní fotografie. Navíc nový teleobjektiv Samsungu nabízí více megapixelů (50 Mpx vs. 10 Mpx), což umožňuje vyřezávat fotografie a dosáhnout tak efektivně 10x zoomu bez ztráty kvality. Navíc díky zvětšení senzoru a lepší optické stabilizaci se jedná opravdu o významné vylepšení.

galaxy-s24-v2-3-38-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-4-13-screenshot.webp

Pro základní modely Galaxy S24 a S24+ se, bohužel, nedočkáme žádných hardwarových změn ve fotoaparátech, ty zůstávají stejné jako u předchozí generace. Vylepšení se tedy týkají spíše softwaru. Například Samsungy nyní netrpí na tzv. shutter lag, což znamená rychlejší závěrku a možnost pořizovat několik snímků rychle po sobě bez záseků. Focení jsem si sám vyzkoušel a nové Samsungy opravdu dokáží zpracovávat fotografie rychlým tempem.

Významným vylepšením pro S24 Ultra je také možnost natáčení 4K videa při 120 FPS, což je skvělá zpráva pro filmaře.

galaxy-s24-v2-4-25-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-4-31-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-4-41-screenshot.webp

Výkon

U předchozí generace Galaxy S23 bylo skvělé, že všechny modely měly stejný procesor od Qualcommu. Nyní se ale situace mění. Zatímco S24 Ultra si zachovává vylepšený Snapdragon 8 Gen 3, modely S24 a S24+ jsou vybaveny čipy Exynos 2400. Podle prvních benchmarků se zdá, že výkon Exynosu je srovnatelný se Snapdragonem 8 Gen 3, ale pro konečný verdikt je lepší počkat na reálné testy.

Procesor má totiž zásadní vliv na výdrž baterie, celkovou plynulost systému a konektivitu, a v těchto oblastech Exynosy v minulosti zaostávaly. Samsung tvrdí, že letos plánuje velký comeback a je hrdý na výkon svých čipů, což je zajímavé vzhledem k tomu, že Ultra model stále používá Snapdragon. Buďto výrobce nedokáže Exynosů vyrobit tolik, nebo je Snapdragon stále o něco lepší.

galaxy-s24-v2-4-52-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-5-12-screenshot.webp

Další významnou novinkou je Wifi 7 u S24 Ultra, zatímco S24 a S24+ mají "starší" Wifi 6e. Wifi 7 je slibný standard, který nabízí výrazné zlepšení rychlosti, a je škoda, že není dostupný ve všech modelech letošní řady.

Baterie

V oblasti baterií přichází Samsung s drobnými, ale příjemnými zlepšeními. Galaxy S24 Ultra si zachovává kapacitu 5000 mAh, což je dle mého názoru dostatečné, vzhledem k tomu, že předchozí model měl velmi dobrý výkon baterie.

Model Galaxy S24+ dostává navýšení o 200 mAh oproti minulé generaci a Galaxy S24 zvětšuje kapacitu o 100 mAh. Samsung neoficiálně říká, že letošní výdrž baterie by měla být v některých případech o 20% lepší než u předchozí generace, ale pro konečné hodnocení je lepší počkat na testy.

galaxy-s24-v2-5-51-screenshot.webp

Kde Samsung zaostává, je rychlost nabíjení. S24 Ultra a S24+ stále nabízí 45 W nabíjení a základní model S24 pouze 25 W. V dnešní době konkurence nabízí výrazně rychlejší nabíjení.

Také je škoda, že Samsung stále neimplementoval nový Qi 2 protokol, který by umožnil efektivnější bezdrátové nabíjení a vytvořil bohatší ekosystém příslušenství. Tento standard je na trhu již nějakou dobu a existuje mnoho kompatibilního příslušenství, které zatím zůstává nevyužité, protože výrobci telefonů tento standard ještě nezačlenili. Nicméně telefony stále podporují 15 W bezdrátové nabíjení a 4,5 W bezdrátové reverzní nabíjení.

galaxy-s24-v2-7-9-screenshot.webp

AI Funkce

Samsung letos klade velký důraz na AI funkce, které přinášejí několik zajímavých vylepšení. Nejprve stojí za zmínku schopnost dopočítávat chybějící části obrazu. Pokud tedy vyfotíte fotografii nakřivo a potřebujete ji narovnat, telefon dokáže spolehlivě dopočítat chybějící části. Tato funkce je podle mě skvělá a může výrazně zlepšit kvalitu fotografií.

galaxy-s24-v2-8-0-screenshot.webp

Další novinkou je možnost vytvořit vlastní AI tapetu, která je unikátní a nikdo jiný ji nebude mít. Proces vytváření je jednoduchý, stačí si vybrat styly a upravit požadavky, a výsledek je esteticky přitažlivý.

galaxy-s24-v2-8-6-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-8-15-screenshot.webp

Samsung také přidává funkci pro odstraňování odlesků z fotografií, což je praktická vlastnost, kterou bych uvítal u všech telefonů. A konečně, odstranění objektů z fotografií je funkce, kterou Samsung nabízí již nějakou dobu, ale nyní využívá technologii od Google, která je mnohem spolehlivější. Ta umožňuje odebrat různé objekty a nežádoucí lidi ze svých fotografií klidně i pár týdnů po vyfocení.

galaxy-s24-v2-8-24-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-8-36-screenshot.webp

Další významnou AI funkcí je integrace Google Lens do celého systému. Tato funkce umožňuje uživatelům získat informace o objektech a místech, které vidí na fotografiích. Stačí podržet prst na dolní části obrazovky, zvýraznit oblast a telefon porovná fotografii s databází na internetu, následně poskytne užitečné informace. Tato funkce je velmi praktická pro rychlé získání informací.

galaxy-s24-v2-9-1-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-9-10-screenshot.webp

Pokud potřebujete zkopírovat recept od kamaráda, jednoduše vyfoťte jeho kuchařku nebo obrazovku, poté v galerii převeďte fotografii na text a zkopírujte ji do Samsung poznámek. Samsung poznámky následně převedou zkopírovaný text do strukturované formy s nadpisy a odrážkami. Už žádné zdlouhavé přepisování.

galaxy-s24-v2-9-31-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-9-39-screenshot.webp

Samsung také přidává funkci generování mezisnímků pro videa, podobně jako funkce Frame Generation používaná u grafických karet Nvidia. Pokud natočíte video ve 30 FPS a chcete ho zpomalit pro větší plynulost a detaily, stačí v galerii podržet prst na videu. Tím se video zpomalí a vygenerují se další snímky, což vede k plynulejšímu a detailnějšímu výsledku.

galaxy-s24-v2-9-53-screenshot.webp

Samsung představil řadu dalších AI funkcí, které však závisí na vývoji jazykového modelu pro češtinu. Podle informací, které mám, by měl být tento model dostupný "možná dříve, než všichni čekáme", ale v současné době ještě není integrován do telefonů. Mezi tyto funkce patří například automatické shrnutí hodinového záznamu ze schůzky do krátkých bodů, úprava znění zpráv psaných přes Samsung klávesnici, nebo simultánní překlad během telefonátů, který je momentálně dostupný pouze v 13 světových jazycích. Tyto funkce vám tedy budu moci ukázat až později.

galaxy-s24-v2-10-10-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-10-20-screenshot.webpgalaxy-s24-v2-10-25-screenshot.webp

Důležité je, že tyto AI funkce budou dostupné nejen pro novou řadu Galaxy S24, ale také pro předchozí modely, jako jsou Galaxy S23, S23+, S23 Ultra, a také pro Z Fold 5, Z Flip 5 a tablety Galaxy Tab S9. Samsung oznámil, že tyto funkce budou zdarma až do roku 2025, po kterém se rozhodne o dalším postupu. Existuje možnost, že by mohlo vzniknout předplatné pro tyto funkce, ale osobně doufám, že vzhledem k rostoucí konkurenci v oblasti AI funkcí je Samsung ponechá zdarma i nadále.

7 let podpory

Velkým překvapením a zároveň potěšením je oznámení Samsungu o 7 leté softwarové podpoře pro novou řadu Galaxy S24. Tato podpora zahrnuje 7 let bezpečnostních aktualizací a 7 let aktualizací operačního systému Android. Tento krok je možná inspirován Googlem, který nedávno představil podobnou podporu pro svůj Pixel 8. Je to skvělý trend v oblasti podpory a dlouhověkosti smartphonů, který vítám.

I když je nepravděpodobné, že většina uživatelů bude telefon používat celých 7 let, tento krok vyvíjí tlak na ostatní výrobce, jako jsou Xiaomi, OnePlus nebo Realme, kteří obvykle nenabízejí tak rozsáhlou softwarovou podporu. Tato dlouhodobá podpora nejen prodlužuje životnost zařízení, ale také zvyšuje jejich hodnotu a bezpečnost pro uživatele.

galaxy-s24-v2-0-51-screenshot.webp

Závěr

Ceny nových modelů Galaxy S24 jsou letos velmi podobné těm z předchozí generace při jejich uvedení na trh. Detaily cen vám přikládám níže, abyste si je mohli v klidu prohlédnout. Kromě toho Samsung nabízí různé akce, jako jsou výkupní bonusy nebo nabídky na větší paměťové kapacity, ale nechci vás zatěžovat reklamními informacemi, ty si raději nastudujte sami.

Ceny telefonů řady Galaxy S24:

  • Samsung Galaxy S24 (128 GB) - 21 999 Kč / 899 €
  • Samsung Galaxy S24 (256 GB) - 23 499 Kč / 959 €
  • Samsung Galaxy S24+ (256 GB) - 27 999 Kč / 1 149 €
  • Samsung Galaxy S24+ (512 GB) - 30 999 Kč / 1 269 €
  • Samsung Galaxy S24 Ultra (256 GB) - 35 499 Kč / 1 449 €
  • Samsung Galaxy S24 Ultra (512 GB) - 38 499 Kč / 1 569 €
  • Samsung Galaxy S24 Ultra (1 TB) - 44 499 Kč / 1809 €
galaxy-s24-v2-12-37-screenshot.webp

Pokud jde o mé celkové hodnocení letošních modelů, Galaxy S24 Ultra je podle mě nejzajímavější. Nabízí Snapdragon, zabudovaný stylus, vylepšený teleobjektiv, titanové rámečky a další vylepšení. Naopak základní modely S24 a S24+ přinášejí spíše drobná vylepšení oproti minulým modelům a nedošlo zde k výrazným inovacím. Pokud uvažujete o přechodu na řadu S24, doporučuji to zejména uživatelům starších modelů, protože rozdíly mezi generacemi nejsou příliš velké.

A pro ty z vás, kteří zvažují, zda by se jim více vyplatil ohebný telefon, jsem připravil článek, kde dávám pár důvodů, proč je podle mě Z Fold 5 aktuálně nejlepší telefon na trhu: